
Kochani,
W związku z licznymi prośbami przygotowałem dla Was recepturę na krem pod oczy o wyjątkowym składzie. Jego bazą jest wyjątkowy hydrolat ze świetlika lekarskiego, który znany jest ze swoich właściwości kojących zmęczone oczy, nawilżających i łagodzących podrażnienia. Głównym składnikiem aktywnym jest wyjątkowy kwas traneksamowy, który działa rozjaśniająco, przeciwzapalnie i nawilżajaco. Całość uzupełnia przedstawiciel kwasów PHA- glukonolakton, który doskonale sprawdza się w produktach na okolice oczu i macerat z arniki o działaniu przeciwobrzękowym.
Receptura na 50g:
Faza A:
10g (20%) maceratu z kwiatów arniki
3g (6%) Olivem 1000
Faza B:
28g (56%) hydrolatu ze świetlika
5g (10%) gliceryny roślinnej
2g (4%) glukonolaktonu
1,5g (3%) kwasu traneksamowego
Faza C:
0,5g (1%) konserwantu DHA-BA
5 kropli olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej (opcjonalnie)
Potrzebne i przydatne akcesoria:
waga jubilerska
2 zlewki
pojemnik na preparat
minimikser- spieniacz do kawy
bagietka do mieszannia
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki
Wykonanie:
W jednej zlewce umieścić składniki fazy A, w drugiej składniki fazy B. Umieścić obie zlewki w łaźni wodnej (temperatura ok. 70 st Celsjusza). Gdy składniki fazy A i B się rozpuszczą wyjmij zlewki z łaźni wodnej i ciągle mieszając minimikserkiem fazę A przelewaj do fazy B. Mieszaj tak długo aż emulsja się zagęści i ostygnie (w zależności od ilości produktu jaką chcesz uzyskać możesz użyć też miksera). Gdy ostygnie do ok. 40 st. Celsjusza dodaj składniki fazy i dokładnie wymieszaj.
Sposób użycia:
Nanieść krem na oczyszczoną skórę okolic oczu.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 miesięcy od wykonania lub bez konserwantu do 3 tygodni w lodówce.
Pozdrawiam,
Grzegorz ZSK