SLP

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 9,99 zł 9.99
Cena netto: 8,12 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.31428
Producent: -
Kod produktu: D2AC-36808

Opis

INCI Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4 Laurate, Dilauryl Citrate

HLB 11

 Emulgator O/W. Ciekły emulgator pochodzenia roslinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów, lotionów, mleczek, produktów dla dzieci. Pozwala otrzymać emulsje metodą "na zimno". Trwałe emulsje przy pH 5 - 9. Produkt organiczny.

Wygląd
Przezroczysty, żółty płyn o konsystencji miodu, bezwonny. Temperatura topnienia ok. 14ºC

Gęstość SLP - 1.0 g/ml

Płaska łyżeczka miarowa (5 ml) waży 5 g (1 ml waży 1 g)

Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie.

Stężenie w kosmetykach
Zalecane dozowanie SLP to 1.5 - 2.0 % dla lotionów i 1.5 - 2.5 % dla sprayów i kremów.

Właściwości

• SLP jest uniwersalnym, płynnym, emulgatorem opartym na surowcach roślinnych.
• SLP nadaje się do tworzenia emulsji o/w: sprayów, lotionów i kremów .
• Nie są wymagane żadne dodatkowe koemulgatory.
• SLP jest biodegradowalny, nie zawiera konserwantów.
• SLP jest w temp. pokojowej ( pow. 18°C ) przezroczystym, żółtym płynem. W temp. ponizej 18°C zaczyna mętnieć. Po podwyższeniu temp. przechowywania wraca do stanu poprzedniego. Zmętnienie SLP w niższej temperaturze nie ma wpływu na jego skuteczność emulgowania.
• SLP jest szczególnie interesujący do produkcji “ na zimno” lotionów i sprayów oraz kremów (proces „na gorąco” ).
• SLP dodaje się do fazy olejowej emulsji.
• Zalecane dozowanie SLP to 1.5 - 2.0 % dla lotionów i 1.5 - 2.5 % dla sprayów i kremów.
• SLP tworzy stabilne emulsje z olejami roślinnymi.
• Formulacje mają szeroki zakres stabilności na temperature, zwykle są stabilne w temp. od –15°C do +45°C.
• SLP charakteryzuje się dobrą kompatybilnością ze składnikami aktywnymi.
• W procesie produkcji kremów „ na gorąco” SLP najlepiej jest łączyc z zagęstnikami takimi jak Glyceryl Stearate  i Alkohol cetylowy  (w sumie od 2 do 7%).
• Wartość pH w emulsjach opartych o SLP można dowolnie dostosowac w zakresie od 5.0 - 9.0.


Przykładowe receptury:

Odżywka do włosów tłustych
 

Proteinowa odżywka do włosów.

Krem na co dzień

Serum z glukonolaktonem 10% by Lorri 

Serum z SAP (witamina C) + witamina E + marchewka

Emolient do kąpieli



Przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie (12)

5 października 2011

Znakomity emulgator! choć mnie osobiście drażni nieco zapach tego komponentu... Ale użyty w olejkach hydrofilnych, ale w nieco większym stężeniu niż proponowane, zmywa dokładnie cały makijaż, nigdy nie miałam tak skutecznego i delikatnego środka do zmywania tuszu z rzęs, jak właśnie olejki z SLP. POLECAM!

5 października 2011

Potwierdzam! Używam tego również z olejkami do mycia zamiast mydła, jest świetny do zmywania makijażu, nie podraznia oczu i nie wysusza jak mydło. A i moża sobie poeksperymentować z olejakmi. POLECAM!

5 października 2011

też go bardzo lubię :) całkiem z mydeł przerzuciłam się na olejki.

22 grudnia 2012

podzielam pozytywną opinie, na razie zrobiłam z udziałem SLP odżywkę do włosów i olejek myjący. trochę mi przeszkadzało że nie rozpuszcza się w tłuszczu, ale przelałam go do nieprzeźroczystej butelki jest ok. Dobrze zmywa makijaż i nawilża skórę. stosuje w 10% stężeniu z olejem słonecznikowym . przed użyciem należy wstrząsnąć butelką aby substancje się połączyły.

1 lipca 2013

Nie polecam to produkcji kremów metodą "na gorąco". W produkcji "na zimno" spełnia swoją rolę.

26 stycznia 2014

Cóż mogę powiedzieć, używam go jako składnik moich olejków myjących, dzięki niemu makijaż zmywa się lepiej, a oleje łatwiej usunąć z twarzy.

14 marca 2015

Fajny emulgator, ale do tworzenia serów, w produkcji kremów się nie sprawdza.

15 czerwca 2015

Nie polecam -podrażnia oczy -pozostawia lepką warstwę na skórze -żeby cokolwiek zmył z twarzy, trzeba stężenia min. 20-25% mam wrażliwe oczy, dlatego myję twarz olejkami...ten się nie sprawdził...dużo lepszy jest gliceryl cocoate...

4 lipca 2015

Nie wiem co o nim sądzić. Z jednej strony jest fajny: idealny w olejkach myjących, które są z nim o wiele lepsze niż żele (nie wiem jak ze zmywaniem makijażu - nie używam :P) Stężenie 10% w olejku jest wystarczające, aby spłukać bez problemu oliwę z oliwek - w tej roli sprawdza się świetnie, chociaż nadal wolę P-4C. W produkcji serów i kremów jest beznadziejny. Kremy w ogóle nie gęstnieją, do tego dziwnie się pienią. Kremy na nim są wodniste i beznadziejne, co więcej, rolują się. Czasami mi się udało uzyskać glutkowatą konsystencję, ale to tylko jeden raz. Prze mieszanie przez 5 minut kremy są wodą, przy 10 minutach nadal wodniste, a przy 15 nic się nie zmienia. Krem pod oczy (jak w przepisie) rozwarstwił się, ale jakoś działa.

10 listopada 2015

Może to śmieszne, ale skusiłam się na to, żeby dodać go do zwykłego kuchennego oleju rzepakowego w proporcjach 1:9 i muszę powiedzieć, że wyszedł mi bardzo skuteczny olejek myjący. Już trzecie chluśnięcie wodą pozwala na pozbycie się całego produktu z twarzy, skóra po jego użyciu nie jest ściągnięta, nie traci wody ze środka. Genialny do zmywania makijażu, usuwa go bardzo dokładnie i szybko, po czym sam bez oporów spływa z twarzy w połączeniu z wodą. Chyba już nigdy nie użyję niczego innego w tym celu :). Jeśli chodzi o kremy, to nie ma co liczyć, że nada gęstą, ciężką, białą konsystencję :). Ja takiej nie lubię, wolę wodniste, lekkie emulsje, więc jestem z niego bardzo zadowolona.

18 maja 2017

Do olejków się nie sprawdził - próbowałam dodać go więcej ale wtedy zrobiły się gluty. Na razie nie wyrzucam bo może wykorzystam go do robienia kremu. Nie polecam

22 stycznia 2019

Robię na SLP własne olejki hydrofilowe, jestem zachwycona. Wystarczy 1:11 SLP do dowolnego oleju - ja wybieram rafinowane, by nie jełczały w lazience. Przyznaję, że SLP nie chce mi się od razu połączyć z olejem i jednorodna konsystencja zrobila się dopiero po 2 tyg stania, jednak nie mialo to żadnego wplywu na dzialanie olejku przez ten czas, wszystko jak zwykle ladnie rozpuszczało makijaż, emuglowało się z wodą i nie pozostawiało żadnej warstwy na skórze po spłukaniu, a przy tym również nie wysuszało naskórka. Mycie i demakijaż olejkiem hydrofilowym to jedyny sposób na oczyszczanie, który toleruję przy retinoidach zewnętrznie. Do tego to dla mnie jedyny sposób, by porządnie zmyć - nie podrażniając czy wysuszając naskórka - mocny trwaly makijaż lub filtry uv.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl