Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olej rycynowy ORGANICZNY

Oleje zimnotłoczone
5.99
PLN
Olej rycynowy ORGANICZNY
Olej rycynowy ORGANICZNY 5 4.29319
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,99 zł
Cena netto: 4,87 zł
szt.

INCI Ricinus Communis

 Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa Ricinus communis w procesie wytłaczania na zimno jąder nasiennych rącznika pospolitego (zwanego także rycynusem lub kleszczowiną pospolitą) Następnie surowy olej rycynowy poddawany jest procesowi oczyszczenia poprzez wygotowanie z wodą. Rośnie w Indii, USA, krajach śródziemnomorskich, Południowej Afryce, Meksyku. Produkt posiada certyfikat organizacji Soil Association.

 

Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.


Postać
Olej bezbarwny lub słomkowy, gęsty i lepki, dający piękny połysk. 

Skład
- 85% kwasu rycynolowego;
- kwas oleinowy;
- kwas stearynowy;
- kwas linolowy;

Zastosowanie
Zastosowany zewnętrznie wykazuje działanie natłuszczające i ochronne. Zapobiega utracie wilgotności naskórka. Stosowany jako środek pielęgnujący do włosów Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskórną. Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głównym składnikiem szminek i błyszczyków. Używany przez dluższy czas może wysuszyć skórę ust, dlatego płynne błyszczyki powinno się mieszać z innymi olejami. Niestety wówczas połysk nie jest taki intensywny. Mydło z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni.

Olejowe kąpiele włosów (olej rycynowy wcierać w skórę i we włosy, potem zmyć łagodnym szamponem). Stosuje się przy wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek i łamliwość włosów, uszkodzeniu włosów zabiegami fryzjerskimi. Także przy łuszczycy we włosach, łupieżu suchym.

Odżywka do włosów tłustych. 

Balsam do ust w sztyfcie 

Błyszczyk do ust do opakowań z gąbeczką 

Mydła transparentne - glicerynowe 

Mydełka z suszonymi kwiatami i ziołami

 

Liczba zmydlania 181 KOH / g oleju

Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (5)

Kasia
22 grudnia 2012

nie wiem czy to efekt placebo czy jakaś magia. miałam problem z wypadającymi włosami. Zastosowałam go dwa razy w odżywce z olejem kokosowym i olejkiem cynamonowym. Efekt niewiarygodny, wypadanie zmniejszyło się o około 80%,samej trudno mi w to uwierzyć. Stosuję 2 razy w tygodniu, polecam wypróbować.


Mirah
25 czerwca 2014

Uzywam tego oleju razem z organicznym olejem slonecznikowym i jojoba DO OCM. JEST ŚWIETNY, polecam.


Ola W
5 czerwca 2015

Robię z niego balsamy i pomadki do ust. Rzeczywiscie w pojedynke przesusza usta- z maslami (50%) jest swietny. Blyszczyk wychodzi w 2 minuty- olej, masla, wosk, potem najzwyklejsze kakao i gotowe. Pycha.


Druidka
16 listopada 2015

Dodaję do pomadek - ślicznie nabłyszcza. Dodaję również do serum do rzęs, wiadomo że w tym jest niezastąpiony :)


caroll
18 listopada 2016

rewelacyjny olej do przesuszonej skóry stóp, raz w tygodniu smaruję i stopy są jak u niemowlaka. Stosuję też na rzęsy ale na efekty chyba trzeba trochę poczekać, polecam.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl