Składniki
Poniższa lista olei przedstawia rekomendowane przez nas składniki fazy tłuszczowej przy produkcji mydeł przezroczystych.
- Olej rycynowy
- Oliwa z oliwek - pomice
- Olej ze słodkich migdałów
- Olej z pestek moreli
- Olej awokado
- Olej rzepakowy
- Olej kokosowy
- Olej palmowy z miąższu
- Olej palmowy z nasion
Kwas stearynowy także pozwala na otrzymywanie przezroczystych mydeł, nadaje im twardość podczas gdy oleje je zmiękczają. Kwas stearynowy ma tendencje do przyśpieszania twardnienia mydeł zatem dodawany jest oddzielnie gdy mieszanina zacznie gęstnieć. Kwasu stearynowego nie należy używać w ilości większej niż 3.5% pozostałych olejów.
Przy robieniu mydeł glicerynowych należy pamiętać o tym by nadmiar olejów nad ługiem sodowym był minimalny – około 1%. Większa zawartość niezmydlonego oleju spowoduje powstawanie „mgły” w mydle i osłabi jego przejrzystość. Z tego też powodu w mydłach tych nie stosuje się tłuszczów o dużej zawartości frakcji niezmydlarnych (masło Shea, olej Jojoba).
Poza olejami, wodorotlenkiem sodowym i wodą do otrzymania mydeł przezroczystych potrzebne są jeszcze następujące składniki – alkohol etylowy, cukier i gliceryna.
Jak tylko mieszanina olejów i ługu jest już gotowa do przelania do form należy ją rozpuścić w alkoholu etylowym i następnie dodać mieszaniny cukru i gliceryny. Można także rozpuścić skrawki mydeł i dodać etanol a następnie cukier i glicerynę ale ze względu na większą zawartość olejów w takich mydłach – otrzymane mydło nie będzie tak transparentne.
Jak dużo alkoholu?
Najlepiej zastosować 97% alkohol (spirytus) w ilości około 30-35% ilości olejów. By być pewnym ze całe mydło zostanie rozpuszczone proponujemy stosowanie raczej 35% alkoholu. Stosowanie słabszych alkoholi (70, 40%) powoduje zmniejszenie ilości wody dodawanej do wodorotlenku a zatem i powstanie bardziej stężonego roztworu ługu – co może prowadzić do trudności przy zmydlaniu. By temu zapobiec należy stosować jak najbardziej stężony alkohol – najlepiej spirytus.
Cukier i gliceryna
Dodanie gliceryny nadaje mydłu miękkości i łagodności. Bez niej mydło jest twarde i nie ma żadnych właściwości nawilżających (ze względu na prawie pełne zmydlenie tłuszczy).
Zawartość cukru – około 28% ilości olejów. Cukier należy dodać po rozpuszczeniu w minimalnej ilości gorącej/wrzącej wody. Glicerynę dodaje się w ilości około 15% ilości olejów.
W skrócie:
- Oleje – (najlepiej wybierz spośród: rycynowy, ze słodkich migdałów, pestek moreli, awokado, rzepakowy, kokosowy, palmowy z nasion, palmowy z miąższu, kwasu stearynowego - maksimum 3.5%)
- 97% alkohol – lub słabszy ale należy zmniejszyć ilość wody o wodę dodaną wraz ze słabszym alkoholem
- Woda – zgodnie z kalkulatorem – pomniejszona o ilość dodana wraz ze słabszym alkoholem (nalezy pamiętać o tym by wody było o 20% więcej niż wodorotlenku)
- Wodorotlenek sodu – z 1% niedomiarem (1% nadmiar olejów)
- Gliceryna w ilości 15% olejów
- Cukier w ilości 28% olejów w minimalnej ilości wrzącej wody
Zasady bezpieczeństwa oraz akcesoria – takie same jak przy robieniu zwykłego mydła – okulary ochronne, pojemniki, zlewki, formy do mydeł, barwniki i olejki zapachowe.
Przed rozpoczęciem pracy dobrze jest włożyć pustą szklankę do zamrażalnika – będzie później potrzebna do oznaczenia czy mydło jest już gotowe i czy jest wystarczająco przezroczyste.
Polecamy mieszanie olejów i ługu przy użyciu blendera. Gdy mieszanina zgęstnieje dodajmy do niej stopioną stearynę - kwas stearynowy.
Teraz podgrzejmy mydło – najlepiej nie bezpośrednio tylko w łaźni wodnej – wstawmy garnek z mydłem do większego garnka z wodą, lub do piekarnika. Podgrzewajmy i mieszajmy tak długo aż nie nastąpi całkowicie proces zmydlania – poznamy to po tym, ze jak weźmiemy kawałek mydła i rozpuścimy w wodzie to nie powinny się tworzyć żadne ślady oleju bądź emulsji – będzie to oznaczało, że cały tłuszcz został zmydlony.
Kiedy tłuszcz będzie całkowicie zmydlony odstawmy go na bok i dodajmy połowę ilości alkoholu i pełną ilość gliceryny. Wymieszajmy dokładnie – także ze ścianek naczynia. Nie mieszajmy zbyt długo gdyż alkohol łatwo odparowuje. Ze względu na powstające pary alkoholu unikajmy źródeł bezpośredniego ognia (kuchenka elektryczna zamiast gazowej). Zamknijmy dokładnie garnek, możemy położyć na pokrywce kostki lodu tak by pary alkoholu się skraplały i powracały do naszego mydła.
Wstawmy garnek z mydłem do większego garnka z gorącą woda (podgrzewaną na kuchence) i mieszajmy co jakiś czas blenderem lub jakąkolwiek łyżką, szpatułką – dopóki całe mydło się nie rozpuści. W czasie kiedy nie mieszamy przykrywajmy garnek przykrywką – tak by alkohol nie uciekał. Po około 10 minutach dodaj pozostałą część alkoholu. Gdy całe mydło się już rozpuści pozostaw je w płaszczu wodnym przez 10-15 minut tak by zniknęła cała piana – możemy także spryskać tą pianę alkoholem, wtedy szybciej zniknie.
W tym samam czasie zrobimy roztwór cukru – należy rozpuścić go w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Dodajmy go do mydła w czasie łagodnego mieszania. Tak by znowu nie powstała piana!
Na zmrożoną szklankę z zamrażalnika połóżmy parę kropli mydła. Natychmiast stężeje i będziemy mogli ocenić jak bardzo jest przezroczyste, czy też zamglone.
Kiedy mydło jest przezroczyste przejdźmy do następnego kroku, jeśli nie jest wystarczająco przezroczyste podgrzewajmy dalej i dodajmy odrobinę alkoholu i gliceryny. Możemy także pozwolić by mydło się schłodziło i następnego dnia roztopmy je znowu – dzięki temu straci trochę wody, która powoduje jego mętnienie.
Mydło powinno mieć kolor bursztynowy z delikatnym kożuszkiem na wierzchu – nie starajmy się go wmieszać w mydło, bez niego mydło będzie bardziej przejrzyste.
Możemy teraz szykować się do dodania kolorów czy olejków zapachowych – poczekajmy aż mydło lekko przestygnie. Uważajmy z bardzo lotnymi olejkami – by nie uciekły z mieszaniny podczas dodawania do niej. Przy dodawaniu barwników zwróćmy uwagę by nie przesadzić z ilością bo mydło może przestać być transparentne. By mydło zbyt szybko nie zastygło starajmy się je cały czas lekko podgrzewać – tak by mieć czas na stopniowe dodawanie barwników czy olejków.
Przy rozlewaniu do form wybierajmy jak najcieńsze formy i jak najmniejsze – tak by mydło jak najszybciej się wychłodziło – wtedy będzie najbardziej przejrzyste. Starajmy się stosować cienkie formy plastikowe zamiast drewnianych które mają lepsze właściwości izolacyjne. Pozwólmy mydłu leżakować przez dwa tygodnie – by wyschło i stało się jeszcze bardziej przejrzyste.