Ogólny przepis na balsam do ust, który będzie nadawał się do opakowania na szminkę.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
20% wosk pszczeli
40% oleje stałe i twarde w temperaturze pokojowej (lanolina, masło shea, masło mango, masło murumuru, masło kakaowe).
40% oleje roślinne płynne w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w zlewce i wstawić do garnka z wodą. Stopić. Poczekać aż mieszanina zacznie mętnieć, zestalać się i wtedy rozpocząć przelewanie do opakowań na szminkę i poczekać aż zastygnie.
WAŻNE. Przed przelaniem mieszaniny do kontenera należy go natłuścić (jak formy do pieczenia ciast) olejem roślinnym. Jak już napełnimy opakowanie gotową mieszaniną należy je jak najszybciej zamknąć i postawić do góry nogami wtedy tłuszcz nie przeleci na dno opakowania. Opakownaia przed natłuszczeniem można także schłodzić w lodówce - tak by później szybciej stężały balsamy.
Przykład 1
Poniższy przepis wystarczy na dwa opakowania po szmince.
2g wosk pszczeli (1 Łyżeczka )
4g masło mango (1 Łyżeczka masła to ok. 3.5g)
4g olej jojoba (4,5ml)
Wykonanie jak wyżej. Zamiast wosku pszczelego można dodać 1g wosku Candelilla (1/2 Łyżeczka )
Przykład 2
Zimowy balsam nawilżający w sztyfcie.
5 Łyżeczek oleju jojoba
2 Łyżeczki wosku pszczeli
1 Łyżeczka sorbitolu 70%
3-5 kropli olejku eterycznego (np. miętowego, pomarańczowego)
Wykonanie jak wyżej.
Przykład 3
Błyszczyk w sztyfcie
50 ml oleju rycynowego
2.5 g wosku Candelilla - 2.5 małej płaskiej miarki
Wykonanie jak wyżej.