Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kategorie blog

Witamina C- nie tylko na odporność!

Kochani,

Działa antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo, wzmacnia naczynia krwionośne, rozjaśnia przebarwienia, rozświetla cerę. Jest składnikiem uniwersalnym i wielokierunkowym. Z jej dobrodziejstwa skorzysta każdy rodzaj cery! O czym mowa? O witaminie C!
Jako, ze występuje w wielu formach, pod wieloma nazwami postanowiłem Wam o nich opowiedzieć.


INCI Ascorbic Acid - kwas askorbinowy to podstawowa, aktywna forma witaminy C.
Badania dowodzą, że jest to najsilniej działająca forma tej witaminy.
Jest stabilna w ph 3 i poniżej, w związku z czym może podrażniać, szczególnie wrażliwe skóry.
Szybko się również utlenia, łatwo to jednak zauważyć- kosmetyk wówczas zmienia kolor i nie nadaje się wówczas do użytku, gdyż z przeciwutleniacza tworzy się "proutleniacz"
Warto stosować ją w połączeniu z takimi składnikami, jak kwas ferulowy, czy witamina E.

By poprawić przyswajalność, zminimalizować podrażnienie mogące towarzyszyć przy stosowaniu kwasu askorbinowego tworzy się jej pochodne, które prezentuję poniżej:

INCI: 3-O-Ethyl-L-ascorbic acid - Kwas 3-O-etylo-L-askorbinowy to obecnie najefektywniejsza i najstabilniejsza forma witaminy C rozpuszczalna w wodzie. 
Jest dobrze tolerowana nawet przez skóry wrażliwe, zalecane ph to 3-5.

INCI: Sodium Ascorbyl Phosphate - stabilna postać witaminy C - sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego- jest to prowitamina, zatem by mogła działać jak witamina C musi ulec reakcji hydrolizy katalizowanej przez fosfatazy. SAP umożliwia wprowadzenie wyższych stężeń witaminy C bez efektu podrażnienia. Najbardziej stabilna w kosmetykach o ph powyżej 6,5.

INCI Ascorbyl Palmitate - palmitynian kwasu askorbinowego to trwała, rozpuszczalna w olejach forma witaminy C. W skórze łatwo ulega przekształceniu do biologicznie czynnej postaci - kwasu askorbinowego. 

INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate - tetraizopalmitynian askorbylu to rozpuszczalna w tłuszczach, olejowa, trwała postać witaminy C. Jest to nowoczesna estrowa pochodna kwasu askorbinowego. W skórze łatwo ulega przekształceniu do biologicznie czynnej postaci. Występuje w postaci cieczy, dzięki czemu bardzo łatwo wprowadzić ją do kosmetyku. Efektywna nawet przy niskich stężeniach 1-3%.

Moim zdaniem..

Przetestowałem każdą z powyżej zaprezentowanych form witaminy C i każdą uważam za wyjątkową i skuteczną. 
Dobór odpowiedniej formy zależy od wielu czynników, np. rodzaju kosmetyku jaki chcemy wykonać, trwałości kosmetyku jaki chcemy uzyskać, rodzaju naszej cery i jej problemów itd. Uważam, że każdy powinien wdrożyć do swojej codziennej pielęgnacji kosmetyk z witaminą C- najlepiej w postaci serum.


Pozdrawiam,
Grzegorz Łabanowicz

Chmura tagów

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl