Serum witaminowe w którego skład wchodzą kwas hialuronowy i kompleks witamin. Połączenie substancji silnie nawadniającej (kwas hialuronowy) i naturalnych antyutleniaczy (witaminy). Poprzez maksymalne nawodnienie skóra odzyskuje naturalny bilans wodny, staje się gładka, poprawia się jej koloryt i faktura a drobne zmarszczki ulegają spłyceniu. Witaminy, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, stanowią skuteczną ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem środowiska zapobiegają uszkodzeniu włókien kolagenu.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Serum witaminowe z kwasem hialuronowym 50 ml
A– faza olejowa (20%)
5 ml -wybrany olej roślinny/macerat - (1 łyżeczka)
2.5 ml-olej z róży - (1/2 łyżeczki)
2.5 ml-frakcjonowany olej kokosowy - (1/2 łyżeczki)
B– faza wodna (80%)
20 ml kwas hialuronowy - (4 łyżeczki)
0.5 g kompozycja witaminowa "All-in-one"- (1/3 małej łyżeczki)
0.25 g Alantoina - (szczypta)
19 ml woda lub hydrolat
Emulgator GSC - (1/2 łyżeczki)
C– dodatki (można pominąć)
W gorącej wodzie/naparze ziołowym/hydrolacie rozpuszczamyemulgator GSC,Alantoinę i intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż do ostudzenia mieszaniny, otrzymujemy mleczny roztwór. Następnie dodajemy składniki fazy B, po rozpuszczeniu wszystkich składników rozpuszczalnych w wodzie możemy dodać fazę A - składniki olejowe ciągle intensywnie mieszając.
Jak już stworzy się emulsja i konsystencja będzie zbyt lekka to możemy dodawać gumę ksantanową. Dodajemy ją bardzo małymi porcjami (na końcu noża) do osiągnięcia oczekiwanej gęstości. Obecność kwasu HA i emulgatora raczej wystarczy do zagęszczenia tego serum.
Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.