Olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Pochodzenie olejków pozwala zaliczyć je do grupy leków ziołowych. Jednak ze względu na duże stężenie zawartych w nich substancji olejki mają znacznie silniejsze działanie od tradycyjnych mieszanek i wyciągów ziołowych. Olejki eteryczne mają bardzo skomplikowany skład chemiczny i w wielu przypadkach zawierają ponad 300 różnych substancji. Dlatego też ubogie składnikowo olejki syntetyczne nie mogą z nimi konkurować. Odpowiednio dobrane i zastosowane olejki eteryczne wywierają korzystny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.

 Stosowanie olejków eterycznych.

  1.  Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała –do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych.Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne.
  2.  Kąpiele olejkowe. Na wannę wody dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejkowej. Woda powinna mieć temperaturę 40-45oC. Kąpiel powinna trwać 20-30 minut. 
  3.  Inhalacje. W tym celu wdycha się olejki wraz z para wodną np. kominki na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku. 
  4. Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów) należy użyć szerokiego naczynia z wrząca wodą do której zapuszczamy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.


Balsam Copaiba NATURALNY

Balsam  Copaiba  NATURALNY
Balsam Copaiba NATURALNY

Balsam Copaiba ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Wskazany jest do stosowaniu przy trądziku, łojotoku, łupieżu. Polecany do sporządzania preparatów oczyszczających skórę. Olejek działa również  przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco na pory skóry i ogólnie regenerująco.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 11,90 zł (netto: 9,67 zł )

Olejek bergamotowy NATURALNY

Olejek  bergamotowy NATURALNY
Olejek bergamotowy NATURALNY

Olejek z bergamoty ma świeży, kwiatowo pachnący zapach rozpoznawalny w herbacie Earl-Grey. Olejek ten ma właściwości antyseptyczne i antywirusowe. Pomocny w pielęgnacji opryszczki, stanów zapalnych skóry, liszajach, trądziku i łojotoku. Wymieszany z olejem roślinnym wspomaga gojenie się ran i regenerację skóry. Zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,90 zł (netto: 6,42 zł )

Olejek majerankowy NATURALNY

Olejek  majerankowy NATURALNY
Olejek majerankowy NATURALNY

Olejek otrzymywany z lebiodki majerankowej - rośliny z rodziny jasnotowatych. Majeranek jest chętnie używany w zielarstwie, jako przyprawa i w przemyśle kosmetycznym.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Olejek anyżowy NATURALNY

Olejek anyżowy NATURALNY
Olejek anyżowy NATURALNY

Olejek anyżowy jest charakterystyczny i dość dobrze znany. Działa pobudzająco na apetyt, wiatropędnie i rozkurczająco. Przy przeziębieniach łagodzi kaszel i działa wykrztuśnie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olejek bazyliowy NATURALNY

Olejek bazyliowy NATURALNY
Olejek bazyliowy NATURALNY

Bazylia pospolita Ocimum basilicum L. jest rośliną jednoroczną z rodziny wargowych. Nazwa bazylii pochodzi z języka greckiego: okimum oznacza „pachnące”, a basilikos – „królewskie”. Jest to ziele o przyjemnym, intensywnym zapachu przypominającym zapach goździków i pikantnym smaku. Liście bazylii mają pod spodem umieszczone gruczołki wydzielnicze zawierające balsamiczny lotny olejek. Powszechnie stosowana jako przyprawa.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,10 zł (netto: 4,96 zł )

Olejek cedrowy (z kory cedru) NATURALNY

Olejek cedrowy (z kory cedru) NATURALNY
Olejek cedrowy (z kory cedru) NATURALNY

Cedr atlantycki Cedrus atlantica jest pięknym, wysokim (30-40m) drzewem szpilkowym należącym do rodziny sosnowatych. Olejek cedrowy ma zapach balsamiczny, a jego głównym składnikiem zapachowym jest cedrol. Spotykany w surowcach kosmetycznych Starożytnego Wschodu od zarania dziejów – dziś nieodzowny – obok olejku sandałowego składnik zapachów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,99 zł (netto: 4,87 zł )

Olejek cedrowy (z kory jałowca) NATURALNY

Olejek cedrowy (z kory jałowca) NATURALNY
Olejek cedrowy (z kory jałowca) NATURALNY

Polecany w walce z cellulitem, otyłością, przy stanach zapalnych skóry, łupieżu, trądziku, oparzeniach i owrzodzeniach. Używany w kominkach zapachowych dezynfekuje powietrze. Podobnie jak inne olejki z drzew iglastych stosowany w infekcji górnych dróg oddechowych i zatok. Kąpiele i inhalacje parowe przydatne są przy przeziębieniach, katarach i bólach gardła.

Dostępność: brak towaru

Cena: 4,97 zł (netto: 4,04 zł )

Olejek cynamonowy z liści NATURALNY

Olejek cynamonowy  z liści NATURALNY
Olejek cynamonowy z liści NATURALNY

Cynamonowiec cejloński Cinnamomum zeylanicum jest drzewem osiągającym do 10 metrów wysokości. Silnie aromatyczny olejek otrzymywany jest z szarobrązowej kory lub liści. Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (perfumeryjnym) a także w spożywczym i farmaceutycznym. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olejek cynamonowy z kory NATURALNY

Olejek cynamonowy z kory NATURALNY
Olejek cynamonowy z kory NATURALNY

Cynamonowiec cejloński Cinnamomum zeylanicum jest drzewem osiągającym do 10 metrów wysokości. Silnie aromatyczny olejek otrzymywany jest z szarobrązowej kory lub liści. Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (perfumeryjnym) a także w spożywczym i farmaceutycznym. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,80 zł (netto: 6,34 zł )

Olejek cyprysowy Naturalny

Olejek cyprysowy Naturalny
Olejek cyprysowy Naturalny

Olejek cyprysowy stosowany jest wraz z olejkiem lawendowym w mieszaninie z olejem roślinnym do wcierania w bolące żylaki i pękające naczynka.  Działa sciągająco zapobiegając obrzękom nóg.  Dzięki właściwościom antyseptycznym szczególnie polecany przy cerze tłustej, trądziku, nadmiernej potliwości, łupieżu i nadmiernie przetłuszczjących się włosach. Jako dodatek do płynów do golenia, hamuje drobne zranienia powstające podczas golenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,88 zł (netto: 6,41 zł )

Olejek cytronelowy NATURALNY

Olejek cytronelowy NATURALNY
Olejek cytronelowy NATURALNY

Olejek cytronelowy otrzymuje się w trakcie destylacji z parą wodną liści palczatki cytronelowej. Zawiera 20-40% geraniolu, 5-10% cytronelalu, 6% cytronelolu, octan geranylu, eter metylowy izoeugenolu, ok. 20% węglowodorów monoterpenowych. Na skórę działa przeciwtrądzikowo, przeciwgrzybiczno i przeciwzapalnie. Polecany przy rozszerzonych porach, zanieczyszczonej, ziemistej zwiotczałej skórze. Jako olejek dodawany jest do masażu przy cellulicie, łagodzi bóle reumatyczne. Pomaga przy bólach głowy i wyczerpaniu nerwowym.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,30 zł (netto: 5,12 zł )

Olejek cytrynowy NATURALNY

Olejek cytrynowy NATURALNY
Olejek cytrynowy NATURALNY

Cytryna zwyczajna Citrus limon L. Burum jest zimozielonym drzewem (do 6 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Olejek cytrynowy który uzyskuje się przez wyciskanie skórek cytryny, jest bezbarwną lub lekko żółtawą cieczą o silnym, powszechnie znanym zapachu skórki cytryny oraz gorzkim smaku.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olejek cytrynowy ORGANICZNY

Olejek cytrynowy ORGANICZNY
Olejek cytrynowy ORGANICZNY

Cytryna zwyczajna Citrus limon L. Burum jest zimozielonym drzewem (do 6 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Olejek cytrynowy który uzyskuje się przez wyciskanie skórek cytryny, jest bezbarwną lub lekko żółtawą cieczą o silnym, powszechnie znanym zapachu skórki cytryny oraz gorzkim smaku.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,99 zł (netto: 7,31 zł )

Olejek Eukaliptusowy NATURALNY

Olejek Eukaliptusowy NATURALNY
Olejek Eukaliptusowy NATURALNY

Olejek eukaliptusowy działa silnie odkażająco. Jest doskonałym odświeżaczem powietrza niweluje bowiem wszelkie zapachy. Mocna, głęboko penetrująca esencja bakteriobójcza i antywirusowa.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olejek geraniowy NATURALNY

Olejek geraniowy NATURALNY
Olejek geraniowy NATURALNY

Zapach olejku geraniowego jest kwiatowo-ziołowy z nutą różaną i cytrusowo-miętową. Bogactwo zapachów, podobnie jak innych olejków eterycznych ujawnia się dopiero po rozcieńczeniu w oleju bazowym do masażu lub w wodzie w kominku zapachowym. Najliczniej występującymi składnikami olejku geraniowego są: geraniol i citronellol (w sumie około 70%). Olejek ten zalecany jest w surowcach kosmetycznych o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym. Używany jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi oraz w preparatach regenerujących dla skóry uszkodzonej, przesuszonej. Wzmacnia tkankę łączną i z tego powodu zalecany przy masażach zapobiegających  cellulitowi, rozstępom  i żylakom. Olejek geraniowy skuteczny jest także przy infekcjach grzybiczych i wirusowych (opryszczka, półpasiec).

INCI Pelargonium Graveolens Flower Oil

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,50 zł (netto: 11,79 zł )

Olejek grejpfrutowy NATURALNY

Olejek grejpfrutowy NATURALNY
Olejek grejpfrutowy NATURALNY

Grejpfrut zwyczajny Citrus grandis jest drzewem osiągającym do 12 m. wysokości. Olejek wytłaczany ze skórki owoców hamuje wydzielanie łoju, normalizuje procesy rogowacenia, zapobiega zaburzeniom rogowacenia mieszków włosowych. Oczyszcza pory skórne, zapobiega zaskórnikom, likwiduje plamy, chroni przed cellulitem i rozstępami skóry. Wymiata wolne rodniki, hamuje procesy starzenia i degeneracji. Olejek grejpfrutowy polecany przy ukąszeniach owadów, opryszczce i trądziku. Pomocny przy łuszczycy.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 9,90 zł (netto: 8,05 zł )

Olejek imbirowy NATURALNY

Olejek imbirowy NATURALNY
Olejek imbirowy NATURALNY

Imbir jest przyprawą znaną od wieków używaną szczególnie w kuchni chińskiej i indyjskiej. Olejek imbirowy ma ostry, intensywny zapach korzenny, ze słodką nutą balsamiczną nieco cytrynową i palący smak. Ma działanie rozgrzewające; zastosowany w zbyt dużym stężeniu może wywołać podrażnienie skóry. Działa odkażająco, bakteriobójczo i odświeżająco. W masażach stosowany przy pielęgnacji cellulitu oraz zmian żylakowych ponieważ zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi. Także przy urazach, bólach reumatycznych, zakwasach - rozgrzewa, poprawia ukrwienie i łagodzi ból. Przeciwzapalne, antyseptyczne  właściwości tego olejku wykorzystuje się przy kaszlu, grypie, zapaleniu oskrzeli, katarze. Jest przeciwutleniaczem. 

INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Oil

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,80 zł (netto: 7,15 zł )

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY
Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY

Jałowiec pospolity Juniperus communis jest zimozielonym, iglastym krzewem dorastającym do ok 3 metrów. Cała roślina ma żywiczo – balsamiczny bardzo przyjemny zapach. Olejek eteryczny może być otrzymywany z igieł bądź owoców - jagód. Jagody zbierane są ręcznie, następnie są suszone i dopiero w takiej postaci poddawane destylacji z parą wodną w celu uzyskania oferowanego przez nas sklep olejku eterycznego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 10,90 zł (netto: 8,86 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium