Olejek cynamonowy z liści NATURALNY

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 6,90 zł 6.90
Cena netto: 5,61 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Cynamonowiec cejloński Cinnamomum zeylanicum jest drzewem osiągającym do 10 metrów wysokości. Silnie aromatyczny olejek otrzymywany jest z szarobrązowej kory lub liści. Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (perfumeryjnym) a także w spożywczym i farmaceutycznym. 

INCICinnamomum zeylanicum

Występowanie: Pochodzi z Cejlonu - uprawiany jest na Cejlonie, Seszelach i Mauritiusie.

Surowiec: liść folium.  Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.

Lotność: olejek średniolotny, nuta zapachowa środkowa.

Kolor/konsystencja: lekko żółty/rzadki 
Komponuje się z: bergamotą, cyprysem, jaśminem, jałowcem, neroli, rozmarynem, grejpfrutem.
Działanie i zastosowanie: Zapach korzenny, ciepły bardziej zbliżony do olejku goździkowego z pąków. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, pomocny jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu, katarze, pobudza przy nadmiernej senności. Na skórę działa rozgrzewająco, ściągająco, antyseptycznie łagodzi stany zapalne skóry, olejek niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Zapobiega zaczopowaniom mieszków włosowych - rozrzedza wydzielinę łojową. Przy masażach zmniejsza dolegliwości reumatyczne. Olejek działa odstraszająco na komary. Znajduje zastosowanie w kąpielach odświeżających i aromatyzujących. 
 
W surowcach kosmetycznych stężenie nie powinno przekraczać 1%.

Może podrażniać osoby o wrażliwej skórze. Nie stosować u kobiet w ciąży i małych dzieci.

Opinie o produkcie (1)

5 marca 2018

Zapach bardzo intensywny i trwały. Rzeczywiście bardziej zbliżony do zapachu goździków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium