Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olejek Eukaliptusowy NATURALNY

Olejki eteryczne
6.45
PLN
Olejek Eukaliptusowy NATURALNY
Olejek Eukaliptusowy NATURALNY 4 4.35295
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 6,45 zł
Cena netto: 5,24 zł
szt.

Eukaliptus gałkowy Eucalyptus globulus jest drzewem o niebieskozielonych sztywnych liściach. Jest rośliną wiecznie zieloną – nie gubi liści w zimie. 

 
Występowanie: Pochodzi z Australii, Tasmanii, Nowej Zelandii oraz rośnie w południowej Europie.
Surowiec: liść folium. Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.
Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna.
Kolor/konsystencja: bezbarwny/rzadki
Komponuje się z: hyzopem, lawendą, cytryną, melisą, palczatką, sosną, różą.

Działanie i zastosowanie: Najważniejszymi składnikami aktywnymi olejku z liści eukaliptusa są: aldehyd cytronellal, cyneol, kamfen, fenchen, landren, pinen, terpineol, aldechydy - masłowy, walerianowy i kapronowy oraz alkohole – etylowy, amylowy i izoamylowy. Olejek eukaliptusowy działa silnie odkażająco. Niszczy wirusy, grzyby, bakterie, pierwotniaki i roztocza. Na olejek ten szczególnie wrażliwe są paciorkowce i gronkowce dlatego doskonale nadaje się do pielęgnacji stanów ropnych. Jest doskonałym odświeżaczem powietrza niweluje bowiem wszelkie zapachy. Mocna, głęboko penetrująca esencja bakteriobójcza i antywirusowa. Eukaliptus jest często używany w zabiegach inhalacyjnych w zapobieganiu przeziębieniu i katarowi. Skutecznie przeczyszcza kanały nosowe. Przy trądziku, łuszczycy, liszajach , grzybicach olejek eukaliptusowy najlepiej sprawdza się przy masażach z olejem bazowym np. migdałowym, winogronowym albo w kąpieli. Używany do masażu łagodzi także bóle związane z zapaleniem ścięgien, bóle mięśniowe, reumatyczne, artretyczne. W kąpieli działa pobudzająco i oczyszczająco lekko drażniąco, wywołują zaczerwienienie skóry i uczucie rozgrzania. Następuje pobudzenie krążenia krwi w mięśniach i skórze, przez co poprawia się natlenienie i odżywienie tkanek, zmniejszają się obrzęki i szybciej eliminowane są toksyny z komórek. 
Działa odstraszająco na owady. Polecany w pielęgnacji oparzeń, ran przyspieszają bowiem regenerację uszkodzonych tkanek. Stosowany jest również w przypadkach zakażeń i obrzęków, a także przy skórze skłonnej do wyprysków i innych stanach zapalnych skóry. Jest środkiem silnie antyseptycznym, balsamicznym, dezodorującym, oczyszczającym.

Uwagi: Nie stosować bez rozcieńczenia. Unikać nadmiernego stosowania podczas ciąży.
 

Przykładowe receptury:
 

Opinie o produkcie (4)

Monika
20 czerwca 2013

Ładny, intensywny zapach, dobry do inhalacji, kąpieli, odstrasza komary i inne robale, polecam


Marta
18 marca 2014

Wspaniały!Używam rozcieńczony z wodą do skóry głowy z łzs,natychmiast daje ulgę w swędzeniu i dezynfekuje.Używam też do odkurzacza i kominka zapachowego w czasie sprzątania.Daje efekt czystego powietrza.


Jola
4 stycznia 2015

krem do stópek sobie zrobiłam z dodatkiem tego olejku. plus lawendowy. oprócz tego szałwia i nawilżacze-mocznik i mleczan sodu. to wszystko na bazie sklepowego kremu do stóp. stan stóp polepszył się. nie wiem za sprawą którego składnika ale zasugerowałam się grzybobójczym działaniem olejku, na pewno miał jakiś udział.


N.
20 maja 2015

Polecam dodać kilka kropel do prania pościeli w 60 stopniach. Nie dość, że zabija wszelkie paskudztwa, to jeszcze odświeża pralkę:)


Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl