Olejek bazyliowy NATURALNY
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Bazylia pospolita Ocimum basilicum L. jest rośliną jednoroczną z rodziny wargowych. Nazwa bazylii pochodzi z języka greckiego: okimum oznacza „pachnące”, a basilikos – „królewskie”. Jest to ziele o przyjemnym, intensywnym zapachu przypominającym zapach goździków i pikantnym smaku. Liście bazylii mają pod spodem umieszczone gruczołki wydzielnicze zawierające balsamiczny lotny olejek. Powszechnie stosowana jako przyprawa.
Występowanie: Azja Południowa i wybrzeże Morza Śródziemnego.
Surowiec: liść folium. Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.
Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna.
Kolor/konsystencja: bezbarwny/rzadki
Komponuje się z: bergamotą, geranium, neroli, majerankiem, melisą, lawendą.
Działanie i zastosowanie: Olejek bazyliowy posiada balsamiczny zapach i gorzki smak, używany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Zawiera bisabolen, ocymen, metylochawikol, linalol, cineol, kamforę, cynamonian metylu, pinen, eugenol, safrol, borneol, Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Stosowany w bakteryjnych i wirusowych chorobach skóry. Poprawia nastrój, dodaje sił, działa przeciwdepresyjnie. Stosowany w aromatoterapii przy niepokoju, dekoncentracji, bólach głowy i kłopotach z oddychaniem. Łagodzi skutki ukąszeń przez osy i inne owady.
Uwagi: Nie stosować bez rozcieńczenia. Unikać nadmiernego stosowania podczas ciąży.