Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olejek cytrynowy NATURALNY

Olejki eteryczne
5
PLN
Olejek cytrynowy NATURALNY
Olejek cytrynowy NATURALNY 2 4.26088
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,00 zł
Cena netto: 4,07 zł
szt.

Cytryna zwyczajna Citrus limon L. Burum jest zimozielonym drzewem (do 6 m) o zielonych gałęziach na których mogą występować ciernie. Olejek cytrynowy który uzyskuje się przez wyciskanie skórek cytryny, jest bezbarwną lub lekko żółtawą cieczą o silnym, powszechnie znanym zapachu skórki cytryny oraz gorzkim smaku.

Występowanie: Pochodzi z północnych Indii. Obecnie uprawiana w rejonie śródziemnomorskim i w klimacie subtropikalnym.
Surowiec: Owoc - fruktus. Olejek otrzymywany w procesie tłoczenia skórek cytrynowych.
Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna.
Kolor/konsystencja: lekko żółty/ rzadki.
Komponuje się z: rumiankiem, eukaliptusem, pelargonią (geraniowy), fenkułem, kadzidlą, neroli, ylang-ylang.

Działanie i zastosowanie: Zawiera D-limonen, B-felandren, L- i B-pinen, kamfen, cytral i citropten. W przemyśle farmaceutycznym stosowany do poprawy smaku i zapachu leków, do aromatyzowania np. cukierków. Często używany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym: wody toaletowe, kremy, odświeżacze powietrza. Olejek cytrynowy jest silnym środkiem antyseptycznym stosowanym przy infekcjach skórnych takich jak trądzik, kurzajki, opryszczki i pomocnym w gojeniu ran. Niszczy zarówno wirusy jak i bakterie, zamyka pory skóry, działa ujędrniająco. Przydatny do skóry tłustej. Na skórę działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco, uszczelniająco, wybielająco, chociaż początkowo ją zaróżawia. Stosowany w kosmetykach przy pękających naczynkach krwionośnych, kapilarnych. Przyśpiesza proces opalania skóry. Może być stosowany do pielęgnacji paznokci i skórek je okalających. Olejek ma świeży cytrynowy zapach, uważany za najlepszą nutę zapachową w perfumerii naturalnej. W aromaterapii przynosi jasność umysłu oraz emocji. Wspomaga system immunologiczny.

Uwagi: Zewnętrznie w stanie nierozcieńczonym na miejsca ukąszeń przez owady i opryszczkę. W stanie rozcieńczonym do pielęgnacji cellulitis, przebarwień i trądziku. 2% roztwór w czystej wodzie zatrzymuje drobne krwawienia.
Nie wolno używać olejku cytrynowego na skórę przed wyjściem na słońce.

Podobnie jak olejek pomarańczowy, podczas ciepłych kąpieli u osób bardzo wrażliwych może powodować podrażnienia i poparzenia!

Przykładowe zastosowanie:

Kule kąpielowe SPA 

Balsam antycellulitowy z algami. 

 

Opinie o produkcie (2)

Aleksandra N.
19 lutego 2015

Olejek cytrynowy jest również rewelacyjny do pielęgnacji włosów i to każdego typu. Pomaga przy problemach ze zbyt szybkim przetłuszczaniem i chyba nawet przy łupieżu (gdzieś czytałam). Pomaga też włosom suchym. Na włosy można stosować nawet latem (fotouczula tylko skórę), nadaje im piękny połysk. Dodaję go do wszystkich przez siebie robionych balsamów i odżywek do włosów. Daje też doskonałe rezultaty przy ostatnim płukaniu włosów: w plastikowej butelce dziurkuję korek, wlewam nie za gorącą wodę (najlepiej chłodną), łyżeczkę octu jabłkowego lub winnego (zamyka łuski) i KILKA kropli olejku cytrynowego lub lawendowego. Włosy mają nie tylko blask ale i piękny zapach.


Paulina M.
16 stycznia 2016

Olejek bardzo mnie zaskoczył, jest genialny! Żałuję, że nie zamówiłam więcej. Przy użyciu go w saunie pachnie jak cukierki nimm2.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl