Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.
INCI Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Alginat

Alginat – ekstrakt z alg brunatnych, pozyskiwany ze ścian komórki algowej, naturalny polisacharyd w postaci soli sodowej kwasu alginowego. Jest naturalnym zagęstnikiem i stabilizatorem emulsji. Nawilża i regeneruje, działa na skórę immunostymulująco i odmładzająco, wiąże toksyny. Tworzy na skórze filtr chroniący przed nadmierną utratą wody. Stymuluje ponadto przemianę materii, usuwa złogi tłuszczu i poprawia krążenie.
INCI: Sodium Alginate
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Alkohol cetylowy

Stabilizator emulsji, środek konsystencjotwórczy i nadający "smarowalność" - zapobiega tępieniu się kremu, zbyt szybkiemu wchłanianiu. Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę.
Nie jest to samodzielny emulgator, stosuje się go w połączeniu z innymi emulgatorami.
INCI: Cetyl Alcohol
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Carbomer (karbomer)

Carbomer (karbomer)
INCI: Carbomer 301
Substancja zagęszczająca, poprawiająca stabilność kosmetyku i jego właściwości aplikacyjne. Miesza się z wodą i mieszaninami wodno-alkoholowymi tworząc tym samym roztwory o wysokiej lepkości, największą lepkość wykazują roztwory o pH 6-7,5.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
GUMA KSANTANOWA

INCI Xanthan Gum
Guma ksantanowa - wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Po fermentacji powstaje substancja koloidalna zbudowana z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu ksantan jest suszony i mielony. Guma ksantanowa tworzy roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych-mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarówno ogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie. Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest ona szczególnie przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowych roztworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Guma ksantanowa TRANSPARENTNA

Guma ksantanowa TRANSPARENTNA - pozwala otrzymać przejrzyste żele wodne. Proponujemy zagęszczać tym produktem emulsje robione na zimno na bazie SLP i GSC
Polecamy stosowanie gumy ksantanowej do każdego kremu (takze do tych robionych tradycyjnie, na ciepło), świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy).
INCI: Xanthan Gum
Dostępność: brak towaru