Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Włókna pomarańczy ORGANICZNE
Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.

INCI Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,40 zł (netto: 4,39 zł )

Alginat

Alginat
Alginat

Alginat – ekstrakt z alg brunatnych, pozyskiwany ze ścian komórki algowej, naturalny polisacharyd w postaci soli sodowej kwasu alginowego.  Jest naturalnym zagęstnikiem i stabilizatorem emulsji. Nawilża i regeneruje, działa na skórę immunostymulująco i odmładzająco, wiąże toksyny. Tworzy na skórze filtr chroniący przed nadmierną utratą wody. Stymuluje ponadto przemianę materii, usuwa złogi tłuszczu i poprawia krążenie.

INCI: Sodium Alginate

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,40 zł (netto: 4,39 zł )

Alkohol cetylowy

Alkohol cetylowy
Alkohol cetylowy

Stabilizator emulsji, środek konsystencjotwórczy i nadający "smarowalność" - zapobiega tępieniu się kremu, zbyt szybkiemu wchłanianiu. Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę.

Nie jest to samodzielny emulgator, stosuje się go w połączeniu z innymi emulgatorami.

INCI: Cetyl Alcohol 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,45 zł (netto: 3,62 zł )

Carbomer (karbomer)

Carbomer (karbomer)
Carbomer (karbomer)

 

Carbomer (karbomer)

INCI: Carbomer
301

 

Substancja zagęszczająca, poprawiająca stabilność kosmetyku i jego właściwości aplikacyjne. Miesza się z wodą i mieszaninami wodno-alkoholowymi tworząc tym samym roztwory o wysokiej lepkości, największą lepkość wykazują roztwory o pH 6-7,5.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

GUMA KSANTANOWA

GUMA KSANTANOWA
GUMA KSANTANOWA

INCI Xanthan Gum

Guma ksantanowa -  wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Po fermentacji powstaje substancja koloidalna zbudowana z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu ksantan jest suszony i mielony. Guma ksantanowa tworzy  roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych-mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarówno ogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie. Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest ona szczególnie przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowych roztworów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,40 zł (netto: 3,58 zł )

Guma ksantanowa TRANSPARENTNA

Guma ksantanowa TRANSPARENTNA
Guma ksantanowa TRANSPARENTNA

Guma ksantanowa TRANSPARENTNA - pozwala otrzymać przejrzyste żele wodne. Proponujemy zagęszczać tym produktem emulsje robione na zimno na bazie SLP i GSC

Polecamy stosowanie gumy ksantanowej do każdego kremu (takze do tych robionych tradycyjnie, na ciepło), świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy). 

INCI: Xanthan Gum

 

Dostępność: brak towaru

Cena: 4,40 zł (netto: 3,58 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium