Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olejek cedrowy (z kory cedru) NATURALNY

Olejki eteryczne
5.99
PLN
Olejek cedrowy (z kory cedru) NATURALNY
in_stock
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,99 zł
Cena netto: 4,87 zł
szt.

Cedr atlantycki Cedrus atlantica jest pięknym, wysokim (30-40m) drzewem szpilkowym należącym do rodziny sosnowatych. Olejek cedrowy ma zapach balsamiczny, a jego głównym składnikiem zapachowym jest cedrol. Spotykany w surowcach kosmetycznych Starożytnego Wschodu od zarania dziejów – dziś nieodzowny – obok olejku sandałowego składnik zapachów.

Występowanie: Północno-zachodnia Afryka.
Surowiec: kora cortex. Olejek otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną.
Lotność: olejek trwały, nuta zapachowa dolna – bazowa.
Kolor/konsystencja: jasnożółty/olejowy
Komponuje się z: bergamotą, cyprysem, jaśminem, jałowcem, neroli, rozmarynem.

Działanie i zastosowanie: Olejek cedrowy wytwarzany jest w komórkach miazgi i kory. Zawiera atlanton, caryophyllene, cedrol, cadinene. Jest silnym środkiem antyseptycznym, stymuluje układ krwionośny i limfatyczny. Masaż z olejkiem cedrowym likwiduje napięcia mięśni. Na skórę działa lekko ściągająco, właściwości bakteriobójcze wykorzystuje się przy pielęgnacji trądziku. Stosowany przy skórze tłustej, z rozszerzonymi porami, zanieczyszczonej, trądzikowej, źle ukrwionej i przy cellulicie. Pomocny także przy tłustych włosach, łupieżu. Stosowany w surowcach kosmetycznych dla mężczyzn. W aromatoterapii działa uspokajająco i przeciwlękowo. Wykorzystany w perfumerii Time to Relax - Versace, Mystery – Naomi Campbell.

Przykładowe receptury:

Odżywka do włosów tłustych. 
Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (0)

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl