Przy własnoręcznym wytwarzaniu kosmetyków należy zachować szczególną uwagę na trwałość otrzymanego produktu. Kosmetyki niezabezpieczone, mają dość krotki okres bezpiecznego stosowania nawet kilka-kilkanaście dni. Po zastosowaniu odpowiedniego układu konserwującego produkt może być bezproblemowo stosowany nawet do 6 miesięcy.
Konserwanty przedstawione w tym dziale zostały wybrane z wielu dostępnych na rynku układów konserwujących, wybraliśmy substancje o dużej skuteczności i wysokim poziomie bezpieczeństwa. Służą one do konserwowania fazy wodnej kosmetyków (w przypadku emulsji - kremów, mleczek, balsamów) lub też mogą konserwować kosmetyki bazujące na wodzie (toniki, sera). Kosmetyki składające się wyłącznie z olejów i maseł można zabezpieczyć przed utlenianiem dodatkiem witaminy E.
DHA BA - konserwant akceptowany przez Eco-cert
Mieszanka substancji konserwujących akceptowana przez Eco-cert do stosowania w kosmetykach organicznych. Aktywne składniki mieszaniny: DHA - kwas dehydrooctowy, BA - alkohol benzylowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
FEOG
Jeden z najnowszych produktów konserwujących stosowanych w kosmetyce. Odpowiedź na rosnące wymagania klientów co do jakości, skuteczności i bezpieczeństwa stosowania konserwantów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
GSB - ekologiczny konserwant w proszku
GSB - ekologiczny konserwant bazujący na dwoch składnikach aktywnych - glukonolaktonie oraz soli sodowej kwasu benzoesowego. Oferowany układ konserwujący posiada akceptację Ecocertu do stosowania w kosmetykach organicznych.
Zakres pH od 3 do 6
Stabilny w podwyższonej temperaturze (można dodawać do fazy wodnej jeszcze przed zmieszaniem z fazą olejową)
Zalecane stężenie od 0,75 - 2,0%
INCI Gluconolactone (and) Sodium Benzoate
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
LBF naturalny konserwant (Leucidal)
LBF – naturalny konserwant o szerokim spectrum działania
Lactobacillus Ferment jest rodzajem bakterii, który naturalnie stosuje się do fermentacji takich produktów, jak jogurty, kefiry, czy kiszona kapusta. W kosmetyce działa jako naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy zapewniając szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego. Jest bezpieczną alternatywną dla innych kontrowersyjnych konserwantów. Konserwant ten wykazuje również działanie nawilżające.
Zakres pH 3-8
Stabilny w temperaturze poniżej 70°C
Zalecane stężenie 2-4%
INCI: Lactobacillus Ferment
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy