Kwasy hydroksylowe, mocne kwasy organiczne, które można podzielić na cztery grupy:
- α-hydroksykwasy - AHA
- β-hydroksykwasy - BHA
- polihydroksykwasy - PHA
- β-lipohydroksykwasy - LHA 

Działanie kwasów hydroksylowych:

- złuszczające na powierzchniową warstwę rogową naskórka
- efektywne działanie nawilżające
- poprawiają elastyczność i koloryt skóry
- likwidują przebarwienia płytkie zmarszczki i blizny
- skóra lepiej absorbuje substancje aktywne z kosmetyków
- poprawiają stan skóry skłonnej do występowania zmarszczek

Glukonolakton

Glukonolakton
Glukonolakton

Glukonolakton – kolejny przedstawiciel PHA (polihydroksykwasów). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton jest substancją nietoksyczną i niedrażniącą.  

 

INCI Gluconolactone

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Kwas Glikolowy 70%

Kwas Glikolowy 70%
Kwas Glikolowy 70%

Ma najmniejszy rozmiar cząsteczek spośród wszystkich kwasów AHA i w związku z tym jest najlepiej absorbowany przez skórę i najskuteczniej działa. Poprawia kondycje skóry. Skóra sucha i szorstka staje się lepiej nawilżona, bardziej miękka oraz poprawia się jej koloryt. Tłusta z rozszerzonymi porami, często także z bliznami potrądzikowymi nabiera delikatności, spłycają się blizny. Od zastosowania odpowiedniego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. 

INCI Glicolic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 11,99 zł (netto: 9,75 zł )

Kwas jabłkowy

Kwas jabłkowy
Kwas jabłkowy

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) - kwas naturalnie występujący w wielu owocach (np. niedojrzałych jabłkach) stosowany w peelingach i kosmetykach z kwasami AHA. W niskich stężeniach (do 5%) działa nawilżająco, rozjaśniająco. W wyższych stężeniach działa peelingująco, zmiękcza zrogowaciały naskórek.

INCI Malic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,57 zł (netto: 3,72 zł )

Kwas L-mlekowy 80%

Kwas L-mlekowy 80%
Kwas L-mlekowy 80%

Kwas alfahydroksypropionowy, kwas AHA

INCI Lactic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,97 zł (netto: 6,48 zł )

Kwas Laktobionowy

Kwas Laktobionowy
Kwas Laktobionowy

Naturalny kwas laktobionowy pozyskiwany jest z cukru mlecznego - laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA.

INCI Lactobionic Acid

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,45 zł (netto: 12,56 zł )

Kwas Migdałowy

Kwas Migdałowy
Kwas Migdałowy

Kwas alfahydroksyfenylooctowy otrzymywany z gorzkich migdałów. Poprawia kondycje skóry. Skóra sucha i szorstka staje się lepiej nawilżona, bardziej miękka poprawia się jej koloryt. Tłusta z rozszerzonymi porami, często także z bliznami potrądzikowymi nabiera delikatności, spłycają się blizny.

 

INCI Mandelic Acid

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,00 zł (netto: 5,69 zł )

Kwas pirogronowy

Kwas pirogronowy
Kwas pirogronowy

Kwas naturalnie występujący w jabłkach, occie i sfermentowanych owocach. Posiada silne właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe. Tym samym reguluje wydzielanie sebum, działa antybakteryjnie i stymuluje syntezę kolagenu. Polecany jest zatem zarówno do kuracji przeciwtrądzikowych, jak i odmładzających. 

INCI Pyruvic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 11,00 zł (netto: 8,94 zł )

Kwas Salicylowy

Kwas Salicylowy
Kwas Salicylowy

Kwas BHA, ortohydroksybenzoesowy.

INCI Salicylic Acid

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,90 zł (netto: 3,98 zł )

Kwas szikimowy

Kwas szikimowy
Kwas szikimowy

Kwas szikimowy jest cenionym składnikiem kosmetyków dla cery problematycznej, trądzikowej, tłustej ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwtrądzikowe i przeciwgrzybiczne. Hamuje rozwój bakterii, powodującej trądzik – Propionibacterium acnes. Reguluje wydzielanie sebum. Jest pomocny przy odblokowywaniu zaczopowanych ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu liczba wyprysków zostaje zredukowana. W przypadku suchej skóry jego pozytywne działanie polega na nawilżeniu. Dzięki temu skóra staje się gładsza, bardziej jędrna i elastyczna. Działa złuszczająco, dlatego sprawdza się w przypadku zgrubiałej skóry, z przebarwieniami, zniszczonej opalaniem.

INCI Shikimic Acid

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,40 zł (netto: 10,08 zł )

L.H.A. - Kwas lipohydroksylowy

L.H.A. - Kwas lipohydroksylowy
L.H.A. - Kwas lipohydroksylowy

Kwas 5-Kapriolowosalicylowy - Kwas 2-hydroksy-5-(1-oksooktylo)benzoesowy - Lipid Hydroxy Acid

Nowa pochodna kwasu salicylowego tzw. lipohydroksykwas. Jego innowacja polega na tym, że oprócz wszystkich cech charakterystycznych dla kwasu salicylowego, ma większe powinowactwo do naskórka, dzięki czemu działa jeszcze łagodniej. Lipohydroksykwas stymuluje odbudowę naskórka, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwzaskórnikowo, dlatego wykorzystywane jest  do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej a także zanieczyszczonej cery wrażliwej. Dzięki działaniu tej substancji następuje lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Kwas ten został zastosowany w kosmetykach firm należących do koncernu L'Oreal np. La Roche-Posay czy L'Oreal. 

INCI Capryloyl Salicylic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,40 zł (netto: 10,89 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium