Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olejek bergamotowy NATURALNY

Olejki eteryczne
7.9
PLN
Olejek bergamotowy NATURALNY
Olejek bergamotowy NATURALNY 1 3.94765
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 7,90 zł
Cena netto: 6,42 zł
szt.

Bergamota Citrus aurantium ssp. bergamia jest krzewem, który powstał w wyniku skrzyżowania  pomarańczy gorzkiej i cytryny. Jej owoce są niejadalne, uprawiana jest tylko jako źródło olejku eterycznego. Głównymi składnikami olejku eterycznego są limonen, octan, bisabolen, linalol, nerol, geraniol i inne w niewielkich ilościach.

Występowanie: Pochodzi głównie z krajów basenu Morza Śródziemnego. Oferowany przez nas olejek pochodzi z  Wybrzeże Kości Słoniowej
Surowiec: owoc fruktus. Olejek otrzymywany w procesie wyciskania skórek.
Lotność: olejek lotny, nuta zapachowa górna–średnia.
Kolor/konsystencja: jasnozielony/rzadki
Komponuje się z: cyprysem, jaśminem, lawendą, neroli, olejkami cytrusowymi, drzewa cedrowego.

Działanie i zastosowanie: Olejek z bergamoty ma świeży, kwiatowo pachnący zapach rozpoznawalny w herbacie Earl-Grey. Olejek ten ma właściwości antyseptyczne i antywirusowe. Pomocny w pielęgnacji opryszczki, stanów zapalnych skóry, liszajach, trądziku i łojotoku. Wymieszany z olejem roślinnym wspomaga gojenie się ran i regenerację skóry. Zalecany jest przede wszystkim do cery tłustej.
Olejek jest naturalnym dezodorantem, wykazuje skuteczne działanie na bakterie powodujące rozkład potu i zły zapach skóry. Stosowny w olejkach do masażu przy napięciu nerwowym, stresie, depresji i apatii. 


Uwagi: Nie wolno używać olejku z bergamoty na skórę przed wyjściem na słońce. Zawarte w olejku składniki mogą podnieść wrażliwośc skóry na światło słoneczne i doprowadzić do reakcji alergicznej.

Opinie o produkcie (1)

Irena Nowotczyńska
4 maja 2015

Dla mnie jeden z najpiękniejszych zapachów, świeży, cytrusowy, ale lżejszy od mocnej cytryny czy pomarańczy. Używam w aromaterapii (cudowny zapach w całym domu), w dezodorancie, w kremie do stóp i jako aromat do mydła. Polecam.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl