Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Macerat z Amli

Oleje ziołowe
5.95
PLN
Macerat z Amli
Macerat z Amli 2 3.78181
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,95 zł
Cena netto: 4,84 zł
szt.

INCI: Emblica Officinalis Fruit in Helianthus Annuus Seed Oil (Amla Oil)

Opakowania 15, 30, 65, 115 ml

Owoc agrestu indyjskiego zwanego także Amlą lub Amlaką, macerowany w oleju słonecznikowym o wysokiej zawartości kwasu tłuszczowego Omega 9. 

Owoce Amli od wieków są wykorzystywane w ajurwedzie - indyjskiej medycynie tradycyjnej. Wykazują działanie antywirusowe, antybakteryjne i ściągajace. Są naturalnym bardzo skutecznym antyoksydantem, bogatym w stabilną witaminę C. Zawierają także cytokininy (najwięcej zeatyny). Związki z grupy cytokinin opóźniają procesy starzenia się skóry wydłużając żywotność fitoblastów. Niwelują niekorzystny wpływ środowiska zewnętrznego na skórę, takie jak wolne rodniki i nadmiar promieniowania ultrafioletowego, poprawiają jędrność i elastyczność skóry.
Owoce Amli zawierają także składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Ponadto zawierają fyleblinękurkuminoidy, które są przeciwutleniaczami, hamują peroksydację lipidową a tym samym opóźniają proces starzenia skóry. Zawierają  superoksydysmutazy, znane z dużej efektywności w walce z wolnymi rodnikami, o właściwościach przeciwstarzeniowych, uelastyczniających, dotleniających komórki skóry.
Ekstrakty z owoców Amli  mają silne właściwości rewitalizujące z tego też powodu znajdują zastosowanie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej i zmęczonej. Wyciąg olejowy stosuje się jako odżywkę do włosów, wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów. Macerat z Amli używany jest jako preparat na porost włosów, pogłębia naturalny odcień włosów.
Olej ze słonecznika, w którym macerowane są owoce Amli znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na skórę. O znakomitej przydatności  oleju słonecznikowego decyduje jego bogaty skład: 90% NNKT, woski, lecytyna, karoteny, witamina E. Olej ze słonecznika dobrze się wchłania i nie pozostawia poczucia tłustości. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Nie powoduje tworzenia się zaskórników. Przeznaczony dla każdego typu skóry także do skóry tłustej, mieszanej (z tendencją do tłustej), zanieczyszczonej.

Postać
Olej  lekko żółty, o niedrażniącym delikatnie wyczuwalnym zapachu. W maceracie mogą znajdować się fragmenty roślin poddanych macerowaniu. 

Olej ten może być stosowany do 95% zalecamy stopić macerat z innymi olejami. Zastosowanie na skórę, w tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną skórę twarzy. Masować skórę przez około 30 sekund aż do pełnego wchłonięcia.

Olejowe kąpiele włosów: w przypadku włosów bardzo łamliwych, wypadających, uszkodzonych, bez połysku oraz w przypadku podrażnień skóry głowy proponujemy maskę na włosy z  maceratu z Amli lub zmieszanego z olejem rycynowym. Olej wcieramy w skórę głowy i pozostawiamy na włosach przez 2-3 godziny następnie zmywamy szamponem. Kurację powtarzamy co 2-3 dni do uzyskania oczekiwanego efektu. Kuracja ta skuteczna jest także w przypadku łupieżu.

Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed światłem i wilgocią. 

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Olej MONOI Olej MONOI

Olej Monoi przez wzgląd na swoje dobroczynne właściwości znajduje szereg zastosowań w kosmetyce. Wspaniale nawilża i odżywia skórę i włosy nadając im egzotyczny zapach. Może być stosowany  w czystej postaci jako krem do twarzy, balsam do ciała oraz do masażu. Ekstrakt z kwiatów gardenii nadaje olejowi właściwości łagodzących i przeciwzapalnych.

Cena: 9,35 zł

Olej rycynowy ORGANICZNY Olej rycynowy ORGANICZNY

Zastosowany zewnętrznie wykazuje działanie natłuszczające i ochronne. Zapobiega utracie wilgotności naskórka. Stosowany jako środek pielęgnujący do włosów Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskórną. Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głównym składnikiem szminek i błyszczyków. 

INCI: Ricinus Communis

Cena: 5,99 zł

Opinie o produkcie (2)

Agnieszka
9 stycznia 2015

Jakie jest stężenie amli a jakie oleju słonecznikowego w składzie? Czy ktoś go stosował?


Aga
26 maja 2016

Stosowałam i jestem zadowolona, po nałożeniu (jeśli się go trzymało w lodówce) daje efekt chłodzący, łagodzi podrażnienia i lekko rozjaśnia cienie pod oczami.


Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl