Bardzo delikatny krem nawilżający, przeznaczony do cery suchej, wrażliwej, z problemami naczynkowymi, do stosowania także pod oczy. Zawarte w nim kwasy PHA głęboko nawilżają skórę, działają przeciwzmarszczkowo i przeciwrodnikowo. Macerat z zielonej herbaty działa przeciwstarzeniowo, poprawia funkcjonowanie i wygląd skóry, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych co zapobiega powstawaniu ''pajączków''. Olej z orzechów makadamia działa regenerująco i wzmacniająco, nadaje skórze właściwą odporność.
UWAGA - zastosowanie hydrolatu różanego pozwala uniknąć regulacji pH dzięki buforującym właściwościom, pH od razu ustala się na odpowiednie czyli 4. Przy zastosowaniu wody lub innych hydrolatów należy pH sprawdzić.
Składniki fazy olejowej A
MGS- 4 g
Alkohol cetylowy - 3 g
Macerat z herbaty - 15 ml
Olej makadamia- 15 ml
Składniki fazy wodnej B
Kwas laktobionowy - 1 g (3 torebeczki po 0.33g)
Glukonolakton 3 g (3 torebeczki po 1g)
Wodorowęgaln sodu - 5 g
2 probówki zamykane po 15 ml
6 sztuk - 4-polowe papierki lakmusowe
1 opakowanie na krem 100 ml
Akcesoria dodatkowe (dostępne po wybraniu opcji TAK przy akcesoriach):
zlewka 50 ml
zlewka 100 ml
cylinder miarowy
bagietka
mieszadełko - spieniacz do kawy
Wykonanie kremu
Ponieważ składniki fazy olejowej wrażliwe są na zbyt wysoką temperaturę przygotujemy najpierw fazę wodną (B), następnie przygotowujemy fazę olejową (A).
Fazę tłuszczową dzielimy na trzy części ponieważ krem domowej produkcji bez konserwantów nie jest trwały, aczkolwiek powyższy krem, dzieki obniżonemu pH jest dosyć odporny na działanie bakterii i grzybów. Tak przygotowana faza tłuszczowa pozwala na otrzymanie w szybki sposób następnego świeżego kremu. Wystarczy tylko stopić tłuszcze przelane wcześniej do probówki i postępować zgodnie z opisem powyżej.
Składniki fazy B: W zlewce 100 ml przygotowujemy fazę wodną (na jedną porcję kremu) - 21 ml wody, porcję kwasu laktobionowego (0.33g) i glukonolaktonu (1.0g). Otrzymany roztwór ma pH poniżej 3 wiec musimy dodać szczyptę wodorowęglanu sodu by podwyższyć odczyn do 4 (dzieki temu otrzymamy trwałą emulsję). Odczyn ustalamy przy pomocy papierków wskaźnikowych (opis jak ustalić pH jest tutaj)
Składniki fazy A: W zlewce 50 ml umieszczamy alkohol cetylowy i MGS. Zlewkę z fazą A i zlewkę z fazą B umieszczamy w łażni wodnej. Gdy emulgator z alkoholem się rozpuszczą dodajemy oleje. Wyjmujemy obydwie zlewki gdy faza olejowa będzie klarowna (nie przegrzewać). Otrzymamy około 36 ml fazy olejowej, co wystarcza na 3 kremy po 50 ml. Fazę tłuszczową dzielimy na trzy porcje. Dwie części (po około 12 ml) przelewamy do dwóch probówek dołączonych do zestawu i odkładamy do lodówki.
Pozostałą w zlewce rozpuszczoną fazę olejową A wlewamy do fazy wodnej równocześnie mieszając mieszadełkiem. Mieszamy tak długo aż mieszanina się schłodzi i nabierze konsystencji kremu.
Krem jest gotowy w 5 minut - od razu do użycia.
Fazę tłuszczową dzielimy na trzy części ponieważ krem domowej produkcji bez konserwantów nie jest trwały, aczkolwiek powyższy krem, dzieki obniżonemu pH jest dosyć odporny na działanie bakterii i grzybów. Tak przygotowana faza tłuszczowa pozwala na otrzymanie w szybki sposób następnego świeżego kremu. Wystarczy tylko stopić tłuszcze przelane wcześniej do jednej z probówek i przygotować fazę wodną tak jak w punkcie - Składniki fazy B, umieścić obie w łaźni wodnej i postępować zgodnie z opisem powyżej.
Gotowy krem przechowujemy w lodówce - przez około 3 tygodnie. Przygotowaną fazę olejową od 6 do 8 tygodni.
Produkt może być zakonserwowany FEOG - należy dodać do gotowego kremu od 5 do 10 kropel konserwantu. Trwałość zakonserwowanego produktu - przynajmniej 6 miesięcy. Przy stosowaniu FEOG polecamy dodanie gumy ksantanowej do każdego kremu (takze do tych robionych tradycyjnie, na ciepło), która świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy).
Przy glukonolatonie szczególnie istotne jest by regulować pH przy temperaturze 30-40ºC - w tej temperaturze szybciej biegnie reakcja hydrolizy glukonolaktonu do kwasu glukonowego i następnie właściwa reakcja neutralizacji kwasu. Przy robieniu jakicholwiek toników czy fazy wodnej z glukonolaktonem przy badaniu pH roztwór musi być lekko podgrzany.