Samodzielne wykonywanie kosmetyków jest wspaniałą formą spędzania wolnego czasu. Możemy stworzyć swój własny, niepowtarzalny kosmetyk, idealnie dostosowany do naszych potrzeb. Gdy zaczynamy opracowywać coraz bardziej skomplikowane receptury, wykonywanie kosmetyku może stwarzać nieco problemów. Jednym z nich jest rozwarstwianie się gotowego kosmetyku. Jak tego uniknąć?
Najczęstsze przyczyny rozwarstwiania się własnoręcznie robionych kosmetyków:
- Nieużycie lub użycie nieodpowiedniego emulgatora.
Emulgatory pozwalają na połączenie ze sobą fazy wodnej i olejowej. Należy je dobierać ze względu na typ emulsji, który chcemy otrzymać, zawartość fazy olejowej i wodnej, pH gotowego kosmetyku, indywidualne właściwości danego emulgatora. - Użycie nieodpowiedniej ilości emulgatora.
W zależności od typu emulsji, którą chcemy otrzymać, należy zastosować określone stężenie emulgatora. Jeśli użyjemy go w zbyt małej ilości, kosmetyk będzie się rozwarstwiał. - Użycie składników w zbyt dużym stężeniu
Określona ilość substancji jest w stanie się rozpuścić, np. w oleju, wodzie, alkoholu. Jeśli dodamy jej większą ilość, wytrąci się, przez co może pojawić się problem rozwarstwienia. - Niedostateczne ogrzanie składników
Niektóre surowce należy rozpuszczać w podwyższonej temperaturze (łaźnia wodna). Jeśli temperatura nie będzie wystarczająco wysoka, składniki kremu się nie rozpuszczą i nie połączą z innymi substancjami. Może to skutkować niejednorodnością i rozwarstwieniem kosmetyku. - Zbyt słabe/krótkie/niedokładne mieszanie
W celu połączenia ze sobą fazy wodnej i olejowej, należy kosmetyk mieszać ze sobą. Czasami wystarczy mieszanie łyżeczką. Jednak produkcja wielu kosmetyków wymaga intensywnego mieszania, np. mieszadełkiem, mikserem czy blenderem. Często emulsję trzeba mieszać aż do zupełnego schłodzenia. Ważne, aby dokładnie mieszać cały kosmetyk a nie koncentrować się jedynie na środku naczynia.
- Niewłaściwe użycie liposomów
W warunkach domowych polecamy używać liposomy w kremach i mleczkach w postaci emulsji O/W (emulsje olej w wodzie). Przy tłustych kremach (W/O) dodanie liposomów może spowodować rozwarstwienie emulsji. W przemyśle kosmetycznym spotykane są produkty w postaci emulsji W/O zawierające liposomy, ale ich technologia wymaga dużego doświadczenia i wiedzy technicznej.