Mleczko do demakijażu
Usuwa makijaż i kurz, działa oczyszczająco na pory, nawilża i zmiękcza skórę przesuszoną. Po jego zastosowaniu można użyć toniku dla odświeżenia i przywrócenia naturalnego pH. Mleczko do demakijażu przeznaczone jest dla wszystkich typów skór.
Przykładowa receptura dla porcji 100g:
Faza olejowa – A
2% MGS 2g – 3,3ml
0,5% P-4C 0,5g – 0,4ml
2% olej ze słodkich migdałów 2g – 2,2ml
Faza wodna – B
5% Mocznik 5g – 8,9ml
2% d-panthenol 2g – 1,7ml
2% alginat 2g – 4ml
85,5 % woda lub hydrolat np. hydrolat szałwiowy 85,5ml
1% konserwant np. FEOG 1 g - 5-10 kropel (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1.W zlewce 25 ml przygotować fazę olejową-MGS 2g – 3,3ml, P-4C 0,5g – 0,4ml, olej ze słodkich migdałów 2g – 2,2ml.
2.W zlewce 100 ml przygotować fazę wodną - Mocznik 5g – 8,9ml, d-panthenol 2g – 1,7ml, alginat 2g – 4ml, woda lub hydrolat 85,5ml (opcjonalnie konserwant).
3. Przed wymieszaniem obu faz, sprawdzamy pH fazy wodnej-powinna wynosić pH produktu ok.5.
4.Następnie wlać fazę olejową do fazy wodnej i poczekać aż fazy się rozdzielą. Dopiero teraz rozpocząć intensywne mieszanie.
5. Jeśli konsystencja produktu nie jest na tyle gęsta, można do gotowego kosmetyku dodawać małymi porcjami gumę ksantanową – do momentu uzyskania mleczka kosmetycznego.
Produkt bez dodatku konserwantu przechowywać w lodówce i stosować przez 2 tygodnie.
Całość można zakonserwować 5 - 10 kroplami FEOG – trwałość produktu wydłuża do 6 miesięcy.