Monostearynian glicerolu pozwala na otrzymanie kremów z różną zawartością fazy tłuszczowej od 20 do 35%.
Sposób otrzymania - dokładnie jak w Krok Po Kroku.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Krem 20% fazy tłuszczowej.
4% monostearynian glicerolu
10% olej zimnotłoczony/macerat
4% masło roślinne
2% alkohol cetylowy lub wosk pszczeli
80% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi.
albo
4% monostearynian glicerolu
13% olej + 3% alkohol cetylowy lub wosk pszczeli
80% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
Krem 25% fazy tłuszczowej.
5% monostearynian glicerolu
12% olej zimnotłoczony/macerat
6% masła+2% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
75% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
albo
5% monostearynian glicerolu
16% olej + 4% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
75% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
Krem 30% fazy tłuszczowej.
6% monostearynian glicerolu
15% olej zimnotłoczony/macerat
6% masła+3% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
70% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
albo
6% monostearynian glicerolu
20% olej + 4% wosku(alkohol cetylowyl ub wosk pszczeli)
70% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
Krem 35% fazy tłuszczowej.
7% monostearynian glicerolu
18% olej zimnotłoczony/macerat
7% masła+3% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
65% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
A jeżeli chcemy otrzymać mleczko/balsam/lotion to używamy nastepujących proporcji.
Balsam 25%fazy tłuszczowej.
4% monostearynian glicerolu
17% olej zimnotłoczony/macerat
3% masła+1% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
75% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi
Balsam 30%fazy tłuszczowej.
4,5% monostearynian glicerolu
22% olej zimnotłoczony/macerat
3% masła+1% wosku (alkohol cetylowy lub wosk pszczeli)
75% wody z substancjami w niej rozpuszczalnymi