Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olej z pestek granatu NATURALNY

Oleje zimnotłoczone
13.9
PLN
Olej z pestek granatu NATURALNY
Olej z pestek granatu NATURALNY 5 3.91578
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 13,90 zł
Cena netto: 11,30 zł
szt.
* - Pole wymagane
INCI Punica Granatum Seed Oil  
Olej zimnotłoczony, nierafinowany, otrzymany z nasion drzew Granatowca właściwego (Punica granatum L.). Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e. Od samego początku znany był ze swoich właściwości pielęgnacyjnych.

Koncentracja w produkcie kosmetycznym .

Do 5% - ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych zalecamy stosowanie tego oleju jako substancji czynnej a nie oleju bazowego. 

Postać
Gęsty olej w kolorze złotym do ciemnożółtego i wspaniałym soczystym zapachu charakterystycznym dla dojrzałego owocu.

Skład
Głównym kwasem tłuszczowym w tym oleju jest kwas punikowy (charakterystyczny dla granatu, nazwa angielska punic acid pochodzi od łacińskiej nazwy rośliny) w ilosci ponad 72% odpowiada za właściwosci przeciwzapalne oleju (hamuje syntezę prostaglandyn). Jest to jeden z kwasów CLA (conjugated linolenic acid) - skoniugowanych kwasów linolenowych, zwany jest super kwasem CLA.
Ponadto olej z pestek granatu zawiera miedzy innymi polifenole, gamma-tokoferol oraz fitosterole.
 
Zastosowanie
Naturalny olej z pestek granatu jest coraz bardziej wykorzystywany w całym przemyśle kosmetycznym (od producentów kosmetykow po salony SPA i aromatoterapię) ze wzgledu na swoje znaczace właściwosci odżywcze, nawilżające i uelastyczniające naskórek. Olej z pestek granatu jest bogaty w lipidy zawierające kwas punikowy, znajduje zastosowanie w pielegnacji suchej skóry, egzem, łuszczycy, poparzeń słonecznych oraz skóry dojrzałej. Dzięki zawartości polifenoli i tokoferolu olej posiada właściwości przeciwutleniające. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych skoniugowanych kwasów tłuszczowych zminejsza opuchlizę i łagodzi bóle miesniowe (zalecany dla sportowców do stosowania przy masażach oraz w kremach pod oczy, przy problemach z opuchniętymi oczami). Ostatnie badania potwierdziły wyjątkową skuteczność stosowania oleju z pestek granatu jako środka przeciwrakowego, oraz w pielęgnacji trądziku różowatego. Olej stymuluje podziały keratynocytów, pogrubia naskórek oraz ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych - zastosowany na powierzchni skóry skutecznie eliminuje komórki rakowe - z tego względu jego zastosowanie w kosmetykach jest ograniczone do 5%.


Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.
 

Przykładowe receptury:

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (5)

Majka 2011-12-06 Archiwum
29 lutego 2012

Cudowny specyfik. Wzbogaciłam nim i D-Panthenolem kremik sklepowy. Efekty są niesamowite. Ściągnięte pory, ładna gładka cera. Do tej pory z przesuszeniami nie mogłam dać sobie rady. Polecam :D


ANNA ŚWIĘTEK 2010-09-17 Archiw
29 lutego 2012

Bardzo dobre efekty ujędrniajace!


Anita 2010-08-29 Archiwum
29 lutego 2012

rewelacja!!! polecam wszytkim, zniknęły moje opuchnięcia pod oczami a miałam je od zawsze


nardash
16 lutego 2013

Bardzo gęsty olej. Moim zdaniem nie ma zapachu, lub ma słaby. Nie jestem nim jakoś wybitnie zachwycona. Ujdzie jako dodatek do serów olejowych, ale wolę olej z pestek truskawki. ten wydaje się ciężki.


malgota
21 września 2014

Od kilku tygodni stosuję ten olejek, co drugi dzień na zmianę z malinowym, dodając kropelkę do kremu (Alterra) na dzień. Efekt jest niesamowity. Dla porównania, próbowałam wiele kremów, drogich i rzekomo nieuczulających (większość mnie uczula i właśnie wyleczyłam kolejne zapalenie skóry na twarzy) - żaden nie dorównuje tej mieszance z olejkiem z granatu. Olejek według mnie nijak nie pachnie owocami granatu - a nos mam bardzo wrażliwy i czuję ten olejek przez cały dzień - natomiast przypomina mi wydzielinę pewnych owadów. Nie przeszkadza mi to jednak, zapach jest delikatny i wkomponowuje się w zapach innych olejków z kremu.


* - Pole wymagane

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl