Olej Jojoba RAFINOWANY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 10,90 zł 10.90
Cena netto: 8,86 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.29456
Producent: -
Kod produktu: 85DD-81940_20120131133424

Opis

Olej otrzymuje się z nasion krzewu Simmondsia Chinensis. Roślinę tę uprawia się w Hiszpanii, poza tym w wielu krajach obu Ameryk, Afryki i Azji, a także w Australii i Nowej Zelandii.

Oferowany przez nas olej jojoba pochodzi z Argentyny. Otrzymywany jest przez tłoczenie na zimno nasion, następnie jest pasteryzowany i rafinowany.

Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

Postać
Płynny wosk o kolorze słomkowym, bezzapachowy. W temperaturze poniżej 8°C tężeje. Może być podgrzewany nawet do 300°C i nie zmienia swoich właściwości. Olej jojoba nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości. 

Skład
- skwalen (właściwości bakterio- i grzybobójcze); 
- nasycone i nienasycone alkohole;
- kwasy tłuszczowe i ich estry (główny składnik palmitynian cetylu);
- kwas mirystynowy
- fitosterole
 
Zastosowanie
Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha produkuje zbyt mało sebum. Olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry. Cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków. Olej jojoba reguluje (hamuje) wydzielane sebum. Przyśpiesza regenerację komórek skóry łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy działa nawilżająco i kojąco. Jest bakteriostatyczny, dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Używany do masażu bolących mięśni, pomocny w reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i przy podrażnieniach skóry. Ponieważ nie ma charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne, jak na bazie alkoholu i ich trwałość jest dużo większa.
Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
 
Przykładowe receptury: 
 

Opinie o produkcie (4)

16 lutego 2013

Fajny, lekki olej. Doskonały jako dodatek do serów olejowych i do produkcji kremów. Jest lekki, dobrze się wchłania. Olej jojoba to podstawa. Każdy, kto bawi się w robienie sobie kosmetyków, powinien go mieć. Jak ten wykorzystam, to kupię ten nierafinowany.

9 kwietnia 2013

Olej jest świetny. Jest lekki i świetnie się wchłania nawet na mieszanej cerze. Stosuję go samego lub w połączeniu z innymi olejami. Bardzo duży plus za brak zapachu i dobre nawilżanie. Jak już mam dość oleju z Tamanu ( zapach to maggi połączona z selerem) to stosuję właśnie ten i jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam jeżeli ktoś ma problem ze stosowaniem dziwnie zapachowych olei. Naprawdę super!

28 maja 2013

Mam cerę mieszaną i szukałam olejku, który mnie nie zapcha po dłuższym stosowaniu. Był to strzał w dziesiątkę:)Nie zapycha!, nawilża i odżywia. Stosuję go na noc wraz z kwasem hialuronowym dodając do kremu. Lekki, świetnie się sprawdza na mojej cerze, nie "natłuszcza" jej, ale fajnie się wchłania. Polecam:)

26 lutego 2016

Jest to pierwszy olejek, którego używam do twarzy - strzał w dziesiątkę. Jest naprawdę lekki i fajnie się wchłania. Stosuję na noc z kwasem hiluronowym, po 2 kropelki każdego. Wydajny, tani i do tego skuteczny! Normalizuje moją mieszaną cerę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium