Liposomy z nanosrebrem
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
10 ml roztworu nanosrebra (50 ppm) zamkniętego w liposomach. Zalecane w produktach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej oraz przy łojotokowym zapaleniu skóry.
Składniki:
• Nanosrebro - nanokoloidy srebra działają bakteriobójczo, dezaktywują enzymy mikroorganizmów, utrudniają ich przenikanie do wnętrza organizmu.
• Lecytyna Lecithin – niezbędna do tworzenia liposomów, otrzymana z soi.
• D-pantenol – jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia.
• Glukoza – substancja nawilżająca i stabilizująca.
• Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości.
Skład INCI:
aqua - cas. 7732-18-5, zaw. > 70% lecithin - cas. 8002-43-5 / 8030-76-0, zaw. 1 - 5% sorbitol - cas. 50-70-4/ 1259528-21-6, zaw. 1 - 5% panthenol - cas. 81-13-0 / 16485-10-2, zaw. 1 - 5% glucose - cas. 50-99-7, zaw. 1 - 5% trilaureth-4 phosphate - cas. 31800-90-5, zaw. 1 - 5% caprylic/capric triglyceride - cas. 73398-61-5 / 65381-09-1, zaw. 1 - 5% phenoxyethanol - cas. 122-99-6, zaw. 0,5 - 1 %, colloidal silver - cas. 7440-22-4, zaw. 0,1 - 0,5% xanthan gum - cas. 11138-66-2, zaw. 0,1 - 0,5% citric acid - cas. 77-92-9 / 5949-29-1, zaw. 0,1 - 0,5% ethylhexylglycerin - cas. 70445-33-9, zaw. < 0,1%
Wygląd i konsystencja:
Jednorodna, nieprzezroczysta, rzadka ciecz, dopuszczalny niewielki osad
Barwa:
Beżowa
Zapach:
Słaby, delikatny, charakterystyczny dla użytych surowców
pH wyrobu: 5,30 – 6,80
gęstość 1.0 g/ml
Zastosowanie:
ABC stosowania liposomów
Liposomowy kompleks z nanosrebrem stosowany jest w kosmetyce pielęgnacyjnej w emulsjach (mleczka, kremy, balsamy) oraz w żelach i płynach pielęgnacyjnych. Niezgodny z wyrobami spirytusowymi oraz detergentowymi.
Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%)
Zalecane pH gotowego kosmetyku - 4 - 8
Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40ºC.
Przechowywanie:
W szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze od 5 do 20ºC
Produkt jest konserwowany chemicznie ponieważ liposomy są bardzo wrażliwe na działanie mikroorganizmów. Zastosowano kompleks konserwantów tak by były skuteczne i działały w minimalnym stężeniu.