Lekki krem nawilżający dla cery tłustej i trądzikowej 3 x 50g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Zestaw surowców do samodzielnego przygotowania kremu. Przeznaczony dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej, a także do skóry ze skłonnością do stanów zapalnych. W zestawie surowców brakuje tylko wody lub hydrolatu.
Zestaw surowców pozwala na otrzymanie 3 kremów po 50 gramów
Składniki fazy olejowej A
emulgator GSC - 3 g
alkohol cetylowy - 3 g
organiczny olej lniany 15 ml
olej ze słodkich migdałów - 15 ml
Składniki fazy wodnej B
D-pantenol 75% - 15 ml
mocznik - 10 g
alantoina - 3 g
Akcesoria
2 probówki zamykane po 15 ml
Akcesoria dodatkowe (dostępne po wybraniu opcji TAK przy akcesoriach):
mieszadełko - spieniacz do kawy
Wykonanie kremu.
Składniki fazy A wszystkie składniki umieszczamy w zlewce 50 ml wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy (łaźnia wodna). Otrzymamy około 36 ml fazy olejowej, co wystarcza na 3 kremy po 50 gramów. Po dokładnym rozpuszczeniu (kiedy całość będzie klarowna) fazę tłuszczową dzielimy na trzy porcje. Dwie części przelewamy do dwóch probówek dołączonych do zestawu surowców (po około 12 ml) i odkładamy do lodówki. Trzecia część fazy tłuszczowej zostaje w zlewce.
Składniki fazy B: W zlewce 100 ml przygotowujemy fazę wodną (na jedną porcję kremu) - 32 ml wody. Do odmierzonej wody dodajemy łyżeczkę miarowąpantenolu (5ml), łyżeczkę miarową mocznika (3.5g) i szczyptę alantoiny. Także ogrzewamy w łaźni wodnej, najlepiej w tym samym czasie kiedy stapiamy fazę olejową.
Pozostałą w zlewce rozpuszczoną faze olejową A wlewamy do fazy wodnej równocześnie mieszając mieszadełkiem. Mieszamy tak długo aż mieszanina się schłodzi i nabierze konsystencji kremu.
Krem jest gotowy w 5 minut - od razu do użycia.
Fazę tłuszczową dzielimy na trzy części ponieważ krem domowej produkcji bez konserwantów nie jest trwały. Tak przygotowana faza tłuszczowa pozwala na otrzymanie w szybki sposób następnego świeżego kremu. Wystarczy tylko stopić tłuszcze przelane wcześniej do probówki i postępować zgodnie z opisem powyżej.
Gotowy krem przechowujemy w lodówce - przez około 2 tygodnie. Przygotowaną fazę olejową od 6 do 8 tygodni.
Produkt może być zakonserwowany FEOG - należy dodać do gotowego kremu od 6 do 12 kropel konserwantu. Trwałość zakonserwowanego produktu - przynajmniej 6 miesięcy. Po dodaniu konserwanta konieczne jest dodatkowe "zagęszczenie" kremu poprzez dodanie małej ilości gumy ksantanowej - dosłownie szczypty. FEOG rozluźnia konsystencję emulsji.
Mankell
Mnie ten krem bardzo ściąga :( ktoś wie dlaczego tak może być?
Magda Michailidis
Prawdopodobnie masz za młodą cerę, ale z czasem powinno przestac. Powodzenia!
Patrycja Gieniec
6-12 kropel FEOG należy zakonserwować 50 gram kremu czy można 150? Ile kropel dokładnie należy dodać do zakonserwowania 50 gram kremu a ile do zakonserwowania 150 gram kremu?Podane jest mniej więcej,czym to będzie się różniło jeśli dodam 6 kropel a jeśli 12?
Diana
Właśnie jestem po zrobieniu kremu i użyciu po raz pierwszy. +lekki (mega szybko się wchłania) +konsystencja idealna
Monika G
Dobrze nawilża, ale pozostawia na twarzy "tłustą maskę", która znika dopiero przy zmyciu.