HYDROŻELOWA BAZA KOSMETYCZNA





Opis
HYDROŻELOWA BAZA KOSMETYCZNA
Skład: Woda, Gliceryna, Hydroksyetyloceluloza, Kwas sorbinowy, Sorbinian potasu
Surowiec farmaceutyczny przeznaczony do sporządzania preparatów żelowych.
Jest lekki, nietłusty, daje przyjemne uczucie chłodu po nałożeniu. Wyjątkowo wygodny w aplikacji. PH zbliżone do fizjologicznego, dzięki czemu nie zaburza równowagi tkanek. Nie zawiera etanolu, ale jest możliwe jego wprowadzenie, dzięki czemu można osiągnąć wyjątkowy żel dezynfekujący, który zapobiega przesuszeniu i tworzy barierę ochronną na skórze chroniąc jeszcze skuteczniej. Dzięki zastosowaniu konserwantów można zużyć do 30 dni od przygotowania produktu. Po wyschnięciu pozostawia na skórze cienką, przepuszczalną ochronną warstewkę.
Postać:
Żel bez zapachu, przezroczysty.
Ph 4,5-6
Zastosowanie:
Znajduje zastosowanie w produktach żelowych np. do cery trądzikowej, podrażnionej, zmienionej chorobowo, jak również owłosionej skórze głowy.
Przykładowe zastosowanie:
KURACJE KWASOWE
ŻEL-MASKA NA OKOLICE OCZU
Żel na suchą, zrogowaciałą skórę, np. pięt, kolan, łokci, dłoni - wystarczy, że rozpuścisz 30% mocznika w żelu.
Żel nawilżający dla każdego rodzaju skóry- wystarczy, że rozpuścisz 10% mocznika w żelu, dodasz 10% potrójnego kwasu hialuronowego 3% i 2 wybrane wyciągi wodno-glicerynowe po 5% każdego - mp. z wanilii i mango.
Żel łagodzący dla każdego rodzaju skóry- wystarczy, że do produktu dodasz 10% 10-krotnie zatężonego aloesu, 5% d-panthenolu i 5% pentavitinu.
Żel liftingujący- wystarczy, że dodasz 10% karagenianu i 1% fitoskinu.
Żel przeciwtrądzikowy- wystarczy, że do produktu dodasz 5% wyciągu z fiołka trójbarwnego i 5% wyciągu z oczaru wirgilijskiego .
Żel regenerujący- wystarczy, że dodasz 5% śluzu ślimaka i 2% aqua-touch.
Żel do dezynfekcji rąk - wystarczy, że dodasz do 60% alkoholu etylowego 96%
Artykuł z którego dowiesz się jak dodawać surowce przygotowując receptury: https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/n/233
Przechowywanie:
Po otwarciu i przygotowaniu produktu zużyć w ciągu 30 dni, przechowując najlepiej w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać produkt dłużej zastosuj 1% konserwantu FEOG.