Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kategorie blog

Nowość - kwas fitowy

Przedstawiamy państwu nowość w naszej ofercie – kwas fitowy. Należy do grupy kwasów hydroksylowych, jednak działa wyjątkowo łagodnie. Wykazuje niski potencjał eksfoliacyjny. Jest wykorzystywany w kosmetykach dla cery suchej, wrażliwej, naczynkowej, ale również tłustej i do ciała. Redukuje przebarwienia. Opóźnia procesy starzenia. Jego właściwości wynikają ze zdolności chelatowania jonów metali.

W naturze występuje w roślinach strączkowych, wielu nasionach, ziarnach i otrębach zbóż, np. ryżu, fasoli. Wiąże fosfor potrzebny do wzrostu roślin. Pozwala na jego magazynowanie. Dzięki enzymowi – fitazie rośliny regulują późniejsze wykorzystanie fosforu.

Kwas fitowy wiąże, m.in. żelazo, cynk, miedź. Fotostarzenie skóry następuje szybciej przy wysokim stężeniu żelaza w skórze. Jony żelaza potęgują powstawanie wolnych rodników. Z kolei cynk i miedź potęgują aktywność tyrozynazy, która uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny. Zbyt duże ilości cynku i miedzi sprzyjają powstawaniu przebarwień. Z tego względu kwas fitowy opóźnia procesy starzenia się skóry, redukuje powstawanie przebarwień. Ponadto jest przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, chroni DNA przed uszkodzeniami. Zmniejsza istniejące przebarwienia, rozjaśnia i wybiela skórę. Działa delikatnie złuszczająco. Reguluje wydzielanie sebum w przypadku cery suchej i tłustej. Nawilża, dzięki czemu skóra jest bardziej gładka, elastyczna i jędrna. W kosmetykach do włosów zapobiega płowieniu, chroniąc włosy przed wpływem chlorowanej wody i promieniowania słonecznego. W pastach i płynach do zębów zapobiega powstawaniu próchnicy i osadów nazębnych.

Zazwyczaj używa się go jako składnik toników, serum, kremów, balsamów. Doskonale sprawdza się jako składnik serum z witaminą C ze względu na właściwości chelatujące i synergię działania. Stosuje się go jako dodatek do preparatów z kwasami AHA/BHA. Zwiększa przenikanie składników aktywnych.

Oferujemy roztwór wodny zawierający 50 % kwasu fitowego i 50 % wody. Jest lepką, bezbarwną lub żółtawą cieczą, dobrze rozpuszczalną w wodzie, o charakterystycznym, delikatnym zapachu. W stężeniu do 10 % jest stosowany w kosmetykach do codziennego użytku. W stężeniu powyżej 10 % w preparatach peelingujących. Stosowanie kwasu fitowego w dużym stężeniu wiąże się z koniecznością badania odczynu gotowego kosmetyku. Żeby nie wywoływać podrażnień pH powinno być ustalone na poziomie wyższym niż 4. Może być stosowany także latem. Nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne.

 

Kwas fitowy, dostępny w naszej ofercie w zlewce i opakowaniu.

Chmura tagów

Sklep internetowy Shoper.pl