Darmowa dostawa od 200zł

Darmowa dostawa od 200zł

Darmowa dostawa od 200zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Brakuje 200,00zł do darmowej dostawy.

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Krem z trokserutyną

0
Krem z trokserutyną

Krem do każdego typu cery. Szczególnie polecany w przypadku problemów z naczynkami. Wspomaga mikrokrążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi rumień i podrażnienia. Przyspiesza regenerację skóry. Redukuje obrzęki. Nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd. Wykazuje delikatne działanie anty-aging i przeciwzapalne. Może być stosowany pod oczy.

 

Podstawą do wykonania tego kremu jest baza kremowa 1-1-3. Dzięki niej w prosty sposób można połączyć składniki metodą na zimno. Dzięki temu nie utraci się cennych właściwości maceratów i surowców roślinnych. Kremu nie trzeba dodatkowo konserwować. Przechowywany poza lodówką powinien być zdatny do użycia około pół roku.

 

Macerat z kwiatów arniki działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco na podrażnienia, oczyszczająco. Zmniejsza obrzęki. Stosuje się go w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy. Substancje aktywne zawarte w maceracie z kasztanów zmniejszają nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych i przywracają ich elastyczność. Przywracając właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawiają tym samym krążenie. Ponadto macerat działa przeciwświądowo, przeciwobrzękowo. Kwas hialuronowy i d-pantenol doskonale nawilżają skórę i wspomagają jej regenerację. Bioferment z aceroli zawiera znaczną ilość witaminy C. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia mikrocyrkulację krwi. Działanie witaminy C jest spotęgowane przez dodatek trokserutyny. Trokserutyna wykazuje także działanie przeciwobrzękowe. Doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery naczynkowej. Alantoina wykazuje działanie łagodzące. Hydrolat z pomarańczy gorzkiej Neroli stosowany jest jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Działa antybakteryjnie i ściągająco, reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi, nawilża, relaksuje i odświeża. Przywraca kwaśny odczyn skóry. 

 

Receptura:

Składnik

Stężenie [ % ]

Dla 50 g kremu

Waga [ g ]

Objętość

Baza kremowa 1-1-3

20

ok. 10

ok. 2 łyżeczki

A - Faza olejowa 35 %

Macerat z kwiatów arniki

9

4,5

1łyżeczka

Macerat z kasztanów

9

4,5

1łyżeczka

B - Faza wodna 65 %

Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli

25

12,5

2 i ½ łyżeczki

Potrójny kwas hialuronowy 1 %

20

10

2 łyżeczki

Flawanony mięty

5

2,5

½ łyżeczki

D-pantenol

5,5

2,9

½ łyżeczki

Bioferment z aceroli

5

2,5

½ łyżeczki

Trokserutyna

1

0,5

łyżeczka miarowa 1 ml

Opcjonalnie

Alantoina

0,5

mała szczypta

 

Łyżeczka -  duża płaska  miarka - 5 ml,

1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml

Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.

 

    

Po lewej baza kremowa 1-1-3 i faza olejowa, po prawej faza wodna kremu (jeszcze w opakowaniach).

 

Potrzebne akcesoria:

  • Płyn do dezynfekcji narzędzi i powierzchni np. mikrozid
    Wygodnym rozwiązaniem jest przelanie odrobiny płynu do pojemnika z atomizerem.
  • Ręczniki papierowe
    W celu osuszania narzędzi po dezynfekcji i zapewnienia czystości miejsca pracy.
  • Jednorazowe rękawiczki
  • Łyżeczki miarowe 5 ml, 2,5 ml i 1 ml.
  • Zlewki lub cylindry miarowe
    Przy wykonywaniu kremu użyto zlewki szklane 250 ml i 100 ml
  • Mieszadełko i łopatko-szpatułka do mieszania
  • Opakowanie na krem
    Użyto szklany słoik 50 ml

 

Różne akcesoria potrzebne przy tworzeniu kremu.

 

Wykonanie:

 

! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.

 

  1. Do pierwszego, większego naczynia (np. zlewki szklanej 250 ml) odmierzamy bazę kremową 1-1-3 (około 10 g – 10 ml, czyli 2 płaskie, pełne łyżeczki po 5 ml).

 

Baza kremowa w zlewce szklanej 250 ml.

 

  1. Do drugiego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy A (olejowej) i całość mieszamy łopatko-szpatułką:


              - Macerat z kwiatów arniki:        4,5 g – 1 łyżeczka
              - Macerat z kasztanów:              4,5 g – 1 łyżeczka


             
Faza A (olejowa) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 100 ml.

 

  1. Wymieszaną fazę olejową wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę.

              


Faza A (olejowa) kremu zmieszana z bazą kremową 1-1-3 w zlewce szklanej 100 ml.

 

  1. Do oddzielnego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej) i całość dokładnie mieszamy mieszadełkiem lub łopatko-szpatułką aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny:


              - Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli:           12,5 g – ok. 2 i 1/2 łyżeczki
              - Kwas hialuronowy 1 %:                                                   10 g – ok. 2 łyżeczki
              - D-pantenol:                                                                      2,9 g – ok. 1/2 łyżeczki
              - Flawanony mięty:                                                             2,5 g – 1/2 łyżeczki
              - Bioferment z aceroli:                                                       2,5 g – 1/2 łyżeczki
              - Trokserutyna:                                                                  0,5 g – 1 łyżeczka miarowa 1 ml
              - Ewentualnie alantoina:                                                    mała szczypta (większe ilości wymagają podgrzania mieszaniny)
             
             

Faza B (wodna) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 100 ml.

 

  1. Wymieszaną fazę wodną wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 połączonej z fazą olejową, do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Krem jest gotowy.

  2. Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość zlewki do opakowania na krem.

 

 

Gotowy krem w zlewce i w opakowaniu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium