
Tłusty, mocno nawilżający krem na plażę zawierający 15% mikronizowanego tlenku cynku - jest to maksymalna zawartość mineralnego filtra, która pozwala na niepozostawianie białego filmu na skórze. Zastosowanie mikronizowanego tlenku cynku zmniejsza uczucie tłustości po użyciu kremu.
Dodatek D-pantenolu i gliceryny oraz duża zawartość olei sprawia, że krem doskonale nawilża i natłuszcza. Chroni przed nadmierną utratą wody i wysuszeniem skóry.
W jego skład wchodzi olej z nasion malin naturalny, posiadający naturalny filtr UV. Szeroko cytowana, jedna z ostatnich publikacji naukowych (Oomah i inni 2000) potwierdza, że olej ten posiada właściwości absorbowania promieniowania UV na poziomie SPF 28 - 50 – tak jak czysty tlenek tytanu.
Krem nie pozostawia na skórze białej warstwy, bardzo dobrze się rozsmarowuje. Może być stosowany także przez dzieci.
Receptura:
Składnik |
Stężenie [ % ] |
Dla 100 g kremu |
|
Waga [ g ] |
Objętość |
||
A - Faza olejowa 45 % |
|||
Monostearynian glicerolu |
7 |
7,0 |
|
Alkohol cetylowy |
3 |
3,0 |
|
Kwas stearynowy |
1 |
1,0 |
|
Olej jojoba rafinowany |
15 |
15,0 |
|
Olej z nasion malin naturalny |
15 |
15,0 |
|
Octan witaminy E |
4 |
4,0 |
|
Filtr 15 % |
|||
Mikronizowany tlenek cynku |
15 |
15,0 |
|
B - Faza wodna 40 % |
|||
D-pantenol 75 % |
7,5 |
7,5 |
|
Gliceryna |
3,2 |
3,2 |
|
Woda |
29,3 |
29,3 |
29,3 ml |
Opcjonalnie |
|||
FEOG |
1 |
1,0 |
ok. 16 Kropli |
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Po lewej faza olejowa i filtr, po prawej faza wodna kremu (jeszcze w opakowaniach).
Potrzebne akcesoria:
- Płyn do dezynfekcji narzędzi i powierzchni np. mikrozid
Wygodnym rozwiązaniem jest przelanie odrobiny płynu do pojemnika z atomizerem. - Ręczniki papierowe
W celu osuszania narzędzi po dezynfekcji i zapewnienia czystości miejsca pracy. - Jednorazowe rękawiczki
- Łyżeczki miarowe 5 ml i 2,5 ml
- Zlewki lub cylindry miarowe
Przy wykonywaniu kremu użyto zlewkę szklaną 50 ml i naczynie dołączone do blendera - Blender do mieszania
W przypadku tego kremu radzimy korzystać z mocnego mieszadła (np. blendera), ponieważ otrzymana mieszanina jest dosyć lepka i szybko zatrzymuje małe mieszadełko. - Opakowanie na krem
Różne akcesoria potrzebne przy tworzeniu kremu.
Wykonanie:
! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.
- Przygotowujemy łaźnię wodną - stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy.
Należy wybrać garnek na tyle szeroki, aby później zmieściły się w nim obydwie zlewki. Poziom wody powinien wynosić około 2 - 3 cm.
- Do pierwszego naczynia (np. naczynia dołączonego do blendera) odmierzamy składniki fazy A (olejowej):
- Monostearynian glicerolu: 7,0 g – ok. 3,5 łyżeczki
- Alkohol cetylowy: 3,0 g – ok. 1,5 łyżeczka
- Kwas stearynowy: 1,0 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Olej jojoba rafinowany: 15,0 g – ok. 3 łyżeczki
- Olej z nasion malin naturalny: 15,0 g – ok. 3 łyżeczki
- Octan witaminy E: 4,0 g – ok. 1 łyżeczka
Faza A (olejowa) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 50 ml.
- Do drugiego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 50 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej):
- D-pantenol 75 %: 7,5 g – ok. 1,5 łyżeczki
- Gliceryna: 3,2 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Woda: 29,3 g – 29,3 ml
Faza B (wodna) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 50 ml.
- Umieszczamy obydwa naczynia w łaźni wodnej. Ogrzewamy je tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Należy unikać przegrzania substancji.
Faza A i faza B w łaźni wodnej.
- Po rozpuszczeniu wszystkich substancji fazy A (olejowej) naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej.
- Do fazy A (olejowej), podczas intensywnego mieszania (najlepiej blenderem), dodajemy:
- Mikronizowany tlenek cynku: 15 g – ok. 6 łyżeczek
- Mieszamy aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
Mieszanie mikronizowanego tlenku cynku z fazą A kremu.
- Podczas intensywnego mieszania (najlepiej blenderem) do fazy A (olejowej) wlewamy ogrzaną fazę B (wodną). Krem mieszamy tak długo, aż się schłodzi i zgęstnieje.
Mieszanie kremu blenderem.
- Dodajemy ewentualne dodatki:
- Jeśli chcemy używać kremu przez czas dłuższy niż 2 - 3 tygodnie, możemy dodać konserwant FEOG (ok. 16 kropli).
- Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość do opakowania na krem.
Gotowy krem w naczyniu i w opakowaniu.
Uwagi:
- Z dostępnych informacji wynika, że krem z 12.5% zawartością mikronizowanego tlenku cynku posiada SPF - 15, natomiast przy 20.5% zawartości tego filtra SPF wzrasta do 30. Powyższa receptura nie została zbadana pod względem współczynnika SPF - możemy go jedynie szacować na około 15-18 - w zależności od użytych olejów.
- Filtry mineralne, choć są fotostabilne i znajdują się w kremie wodoodpornym (W/O) ulegają usunięciu z powierzchni skóry na skutek mechanicznego tarcia (pozostają na kocu, ręczniku, piasku). Z tego powodu kremy z filtrem UV należy nakładać przynajmniej co 2 godziny lub częściej - w zależności od intensywności zabaw naszych pociech.