Wodoodporny krem dla dzieci z filtrem UV
Wodoodporny krem dla dzieci z filtrem UV

Tłusty, mocno nawilżający krem na plażę zawierający 15% mikronizowanego tlenku cynku - jest to maksymalna zawartość mineralnego filtra, która pozwala na niepozostawianie białego filmu na skórze. Zastosowanie mikronizowanego tlenku cynku zmniejsza uczucie tłustości po użyciu kremu.

Dodatek D-pantenolu i gliceryny oraz duża zawartość olei sprawia, że krem doskonale nawilża i natłuszcza. Chroni przed nadmierną utratą wody i wysuszeniem skóry.

W jego skład wchodzi olej z nasion malin naturalny, posiadający naturalny filtr UV. Szeroko cytowana, jedna z ostatnich publikacji naukowych (Oomah i inni 2000) potwierdza, że olej ten posiada właściwości absorbowania promieniowania UV na poziomie SPF 28 - 50 – tak jak czysty tlenek tytanu. 

Krem nie pozostawia na skórze białej warstwy, bardzo dobrze się rozsmarowuje. Może być stosowany także przez dzieci.

 

Receptura:

Składnik

Stężenie [ % ]

Dla 100 g kremu

Waga [ g ]

Objętość

A - Faza olejowa 45 %

Monostearynian glicerolu

7

7,0

ok. 3,5 Łyżeczki

Alkohol cetylowy

3

3,0

ok. 1,5 Łyżeczki

Kwas stearynowy

1

1,0

ok. 1/2 Łyżeczki

Olej jojoba rafinowany

15

15,0

ok. 3 Łyżeczki

Olej z nasion malin naturalny

15

15,0

ok. 3 Łyżeczki

Octan witaminy E

4

4,0

ok. 1 Łyżeczka

Filtr 15 %

Mikronizowany tlenek cynku

15

15,0

ok. 6 Łyżeczek

B - Faza wodna 40 %

D-pantenol 75 %

7,5

7,5

ok. 1,5 Łyżeczki

Gliceryna

3,2

3,2

ok. 1/2 Łyżeczki

Woda

29,3

29,3

29,3 ml

Opcjonalnie

FEOG

1

1,0

ok. 16 Kropli

 

Łyżeczka -  duża płaska  miarka - 5 ml,

1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml

Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.

 

  

Po lewej faza olejowa i filtr, po prawej faza wodna kremu (jeszcze w opakowaniach).

 

 

Potrzebne akcesoria:

  • Płyn do dezynfekcji narzędzi i powierzchni np. mikrozid
    Wygodnym rozwiązaniem jest przelanie odrobiny płynu do pojemnika z atomizerem.
  • Ręczniki papierowe
    W celu osuszania narzędzi po dezynfekcji i zapewnienia czystości miejsca pracy.
  • Jednorazowe rękawiczki
  • Łyżeczki miarowe 5 ml i 2,5 ml
  • Zlewki lub cylindry miarowe
    Przy wykonywaniu kremu użyto zlewkę szklaną 50 ml i naczynie dołączone do blendera
  • Blender do mieszania
    W przypadku tego kremu radzimy korzystać z mocnego mieszadła (np. blendera), ponieważ otrzymana mieszanina jest dosyć lepka i szybko zatrzymuje małe mieszadełko.
  • Opakowanie na krem 

 

Różne akcesoria potrzebne przy tworzeniu kremu.

 

 

Wykonanie:

 

! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.

 

  1. Przygotowujemy łaźnię wodną - stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy.
    Należy wybrać garnek na tyle szeroki, aby później zmieściły się w nim obydwie zlewki. Poziom wody powinien wynosić około 2 - 3 cm.

 

  1. Do pierwszego naczynia (np. naczynia dołączonego do blendera) odmierzamy składniki fazy A (olejowej):


                - Monostearynian glicerolu:           7,0 g – ok. 3,5 łyżeczki
                - Alkohol cetylowy:                       3,0 g – ok. 1,5 łyżeczka
                - Kwas stearynowy:                     1,0 g – ok. 1/2 łyżeczki
                - Olej jojoba rafinowany:              15,0 g – ok. 3 łyżeczki
                - Olej z nasion malin naturalny:     15,0 g – ok. 3 łyżeczki
                - Octan witaminy E:                      4,0 g – ok. 1 łyżeczka

 

Faza A (olejowa) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 50 ml.

 

  1. Do drugiego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 50 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej):


               - D-pantenol 75 %:                       7,5 g – ok. 1,5 łyżeczki
               - Gliceryna:                                   3,2 g – ok. 1/2 łyżeczki
               - Woda:                                       29,3 g – 29,3 ml
              
              

Faza B (wodna) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 50 ml.

 

 

  1. Umieszczamy obydwa naczynia w łaźni wodnej. Ogrzewamy je tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Należy unikać przegrzania substancji.

 

Faza A i faza B w łaźni wodnej.

 

  1. Po rozpuszczeniu wszystkich substancji fazy A (olejowej) naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej.

 

  1. Do fazy A (olejowej), podczas intensywnego mieszania (najlepiej blenderem), dodajemy:

    - Mikronizowany tlenek cynku:              15 g – ok. 6 łyżeczek

 

  1. Mieszamy aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.

 

   

Mieszanie mikronizowanego tlenku cynku z fazą A kremu.

 

  1. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej blenderem) do fazy A (olejowej) wlewamy ogrzaną fazę B (wodną). Krem mieszamy tak długo, aż się schłodzi i zgęstnieje.

 

Mieszanie kremu blenderem.

 

  1. Dodajemy ewentualne dodatki:
  • Jeśli chcemy używać kremu przez czas dłuższy niż 2 - 3 tygodnie, możemy dodać konserwant FEOG (ok. 16 kropli).

 

  1. Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość do opakowania na krem.

 

  

Gotowy krem w naczyniu i w opakowaniu.

 

Uwagi:

  • Z dostępnych informacji wynika, że krem z 12.5% zawartością mikronizowanego tlenku cynku posiada SPF - 15, natomiast przy 20.5% zawartości tego filtra SPF wzrasta do 30. Powyższa receptura nie została zbadana pod względem współczynnika SPF - możemy go jedynie szacować na około 15-18 - w zależności od użytych olejów.
  • Filtry mineralne, choć są fotostabilne i znajdują się w kremie wodoodpornym (W/O) ulegają usunięciu z powierzchni skóry na skutek mechanicznego tarcia (pozostają na kocu, ręczniku, piasku). Z tego powodu kremy z filtrem UV należy nakładać przynajmniej co 2 godziny lub częściej - w zależności od intensywności zabaw naszych pociech.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl