Krem z mocznikiem 30% i kwasem mlekowym 5%

0

Jest polecany dla szczególnie suchej skóry z tendencją do rogowacenia i łuszczenia, zwłaszcza stóp i łokci,
przy takich chorobach jak łuszczyca czy cukrzyca. Działa intensywnie nawilżająco, zmiękczająco i przeciwzapalnie. Należy stosować go miejscowo na nadmiernie zrogowaciałe stopy, kolana, łokcie.

 

Receptura:

Składnik

Stężenie [ % ]

Dla 50 g kremu

Waga [ g ]

Objętość

A - Faza olejowa 35 %

MGS

3

1,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Alkohol cetylowy

4

2,0

ok. 1 Łyżeczka

Skwalan z oliwy z oliwek

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Lanolina

9

4,5

ok. 1 Łyżeczka

Masło Shea rafinowane

14,0

7,0

ok. 2 Łyżeczki

B - Faza wodna 65 %

Hydrolat z krwawnika

25

12,5

ok. 2 i 1/2 Łyżeczki

Mocznik

30

15

ok. 5 Łyżeczek

Kwas mlekowy 70 %

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Gliceryna

5

2,5

ok. 1/2 Łyżeczki

Opcjonalnie

Alantoina

0,5

szczypta

FEOG

1

0,5

ok. 8 Kropli

Olejek eteryczny

0,5

Kilka kropli

Skrobia

Pół łyżki

 

Łyżeczka -  duża płaska  miarka - 5 ml,

1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml

Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.

 

 

  

Po lewej faza olejowa, po prawej faza wodna kremu (jeszcze w opakowaniach).

 

 

Potrzebne akcesoria:

  • Płyn do dezynfekcji narzędzi i powierzchni np. mikrozid
    Wygodnym rozwiązaniem jest przelanie odrobiny płynu do pojemnika z atomizerem.
  • Ręczniki papierowe
    W celu osuszania narzędzi po dezynfekcji i zapewnienia czystości miejsca pracy.
  • Jednorazowe rękawiczki
  • Łyżeczki miarowe 5 ml i 2,5 ml
  • Zlewki lub cylindry miarowe
    Przy wykonywaniu kremu użyto zlewkę szklaną 50 ml i zlewkę szklaną 100 ml
  • Mieszadełko i łopatko-szpatułka do mieszania
  • Papierki lakmusowe
  • Opakowanie na krem 

 

 

Różne akcesoria potrzebne przy tworzeniu kremu.

 

 

Wykonanie:

 

! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne
i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.

 

  1. Przygotowujemy łaźnię wodną - stawiamy garnek z wodą na kuchence i podgrzewamy.
    Należy wybrać garnek na tyle szeroki, aby później zmieściły się w nim obydwie zlewki. Poziom wody powinien wynosić około 2 - 3 cm.

 

  1. Do pierwszego naczynia (np. zlewki szklanej 50 ml) odmierzamy składniki fazy A (olejowej):


               - MGS:                               1,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
               - Alkohol cetylowy:              2,0 g – ok. 1 łyżeczka
               - Skwalan z oliwy z oliwek:    2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
               - Lanolina:                          4,5 g – ok. 1 łyżeczka
               - Masło Shea rafinowane:      7,0 g – ok. 2 łyżeczki

 

Faza A (olejowa) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 50 ml.

 

  1. Do drugiego, większego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej):


              - Hydrolat z krwawnika:      12,5 g – ok. 2 i 1/2 łyżeczki
              - Mocznik:                         15 g – ok. 5 łyżeczek
              - Kwas mlekowy 70 %:       2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
              - Gliceryna:                        2,5 g – ok. 1/2 łyżeczki
              - Ewentualnie alantoina:      szczypta
             
             

Faza B (wodna) kremu po przełożeniu wszystkich jej składników do zlewki szklanej 100 ml.

 

  1. Umieszczamy obydwa naczynia w łaźni wodnej. Ogrzewamy je tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Należy unikać przegrzania substancji.

 

Faza A i Faza B kremu w łaźni wodnej. 

 

  1. Naczynia wyjmujemy z łaźni wodnej
  2. Mierzymy pH fazy wodnej. Powinno wynosić około 3,5.

 

  • Jeśli wyjdzie zbyt niskie, można podwyższyć je wodorowęglanem sodu. Należy dodać jego małą porcję, wymieszać, zmierzyć pH. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
  • Jeśli wyjdzie zbyt wysokie, można obniżyć je kwasem mlekowym. Należy dodać jego małą porcję, wymieszać, zmierzyć pH. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

 

Zmierzenie pH fazy wodnej .

 

  1. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem) do fazy B (wodnej) wlewamy fazę A (olejową). Krem mieszamy tak długo, aż się schłodzi i zgęstnieje.

 

  

Mieszanie kremu mieszadełkiem.

 

  1. Dodajemy ewentualne dodatki:
  • Jeśli chcemy używać kremu przez czas dłuższy niż 2 - 3 tygodnie, możemy dodać konserwant FEOG
    (ok. 8 kropli).
  • Dla zmniejszenia odczucia tłustości można dodać łyżkę skrobi (pół łyżki na 50 ml kremu).
  • Dla polepszenia zapachu można dodać kilka kropli olejków eterycznych (krem ma kwaśny zapach).

 

  1. Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość do opakowania na krem.

 

  

Gotowy krem w zlewce i w opakowaniu.

 

Uwagi:

  • Osoby wrażliwe na zapach, mogą zastosować hydrolat z jagodliny wonnej Ylang-Ylang zamiast hydrolatu
    z krwawnika. Nieco zmieni to właściwości kremu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium