
-
Przygotowujemy łaźnię wodną - czyli stawiamy garnek z wodą na
kuchence i podgrzewamy
(około 2-3 cm
wody, garnek na tyle szeroki by zmiesciły się w nim dwa naczynia -
szklanki, zlewki). -
Do pierwszego naczynia (szklanki lub zlewki) odmierzamy składniki fazy A
- czyli składniki tłuszczowe (oleje, masła, emulgator, woski,
alkohole tłuszczowe)
i następnie umieszczamy w łaźni wodnej. -
Do drugiego naczynia odmierzamy składniki fazy B -
czyli wodę lub hydrolat i wszystkie surowce w wodzie
rozpuszczalne i niewrażliwe na temperaturę
(D-pantenol, gliceryna, mocznik, alantoina...)
i także umieszczamy w łaźni. -
Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem)
do fazy wodnej wlewamy olejową (wlewamy fazę A do B).
Na zdjęciach - krem lanolinowy z dziurawcem.
Uwagi.
-
Przy robieniu kosmetyków w domu czesto spotykamy się z
tępymi kremami - kremy takie
zbyt szybko sięwchłaniają i przez to nie ma się czym smarować
(kremy lekkie z małą zawartością fazy tłuszczowej).
Aby temu zaradzić należy stosować różne emolienty.
Najlepiej gdy faza olejowa składa się z kilku składników.
Surowce zwiększające smarowalność kremu to
np.frakcjonowany olej kokosowy lub alkohol cetylowy.