Pianka przeznaczona dla cery zanieczyszczonej, ze skłonnością do przetłuszczania. Nie zawiera fazy olejowej. Wzbogacona kwasem hialuronowym i gliceryną.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Przepis na 20 g pianki.
2 g GSC - 1.5 małej płaskiej miarki (10%)
13.1 ml wody (66%)
1.25 ml roztworu kwasu hialuronowego (6%)
1 ml gliceryny (20 kropli) (6%)
2.4 g mieszaniny: 2 g alkoholu 96% (10%) i 0.4 g kwasu salicylowego (2%)
W zlewce 50 ml umieścić 2 g GSC, gliceryny, kwasu hialuronowego i wody, podgrzać mieszaninę w łaźni wodnej do około 80°C. Gdy GSC zacznie się topić wymieszać całość mikserkiem. Otrzymujemy mleczną, o konsystencji śmietany, mieszaninę emulgatora i wody. Przekładamy zlewkę do zimnej łaźni i ciagle intensywnie mieszamy mikserkiem. Gdy mieszanina zgęstnieje dodajemy do niej, cały czas mieszając mikserkiem, mieszaninę kwasu salicylowego i alkoholu etylowego 96% (mieszaninę tę można przygotować na małej łyżeczce - ok. 1/3 małej miarki kwasu salicylowego zalewamy spirytusem i mieszamy na łyżeczce bagietką).
Pianka już jest gotowa. Zawiera 2% kwasu salicylowego, pH około 3. Można stosować ją miejscowo lub na całą zanieczyszczoną powierzchnię skóry.
Powstały produkt nalezy przechowowyać w lodówce. Trwałość przynajmniej 3-4 tygodnie (ze względu na niskie pH).
GSC stabilizuje piankę nawet w tak niskim pH ze względu na charakter powstałego produktu. Nie jest to emulsja O/W lecz powietrze rozproszone w wodzie. Intensywne mieszanie mikserkiem powoduje powstanie bardzo drobnych pęcherzyków powietrza, które są stabilizowane przez GSC, który spełnia rolę emulgatora dla kwasu salicylowego a także jest środkiem konsystencjotwórczym. Dodanie do zimnej pianki kwasu salicylowego w alkoholu nie niszczy struktury pianki, kwas salicylowy jest "solubilizowany" przez emulgator.