Substancje nawilżające dodawane są do kosmetyków w celu wiązania wody w skórze i podłożu preparatu. Najczęściej przypominają składniki naturalnego czynnika nawilżającego NMF, który utrzymuje wilgoć w skórze. NMF jest mieszaniną wielu różnych związków m. in. aminokwasów, mleczanu sodu, mocznika, soli sodowej kwasu PCA (2-pirolidono-5-węglowego), węglowodanów (glukoza, laktoza, fruktoza, ketoheksozy...)

Kwas Fitowy

Kwas Fitowy
Kwas Fitowy

Kwas fitowy stosuje się jako składnik kosmetyków, przeznaczonych do cery suchej, wrażliwej, z przebarwieniami, rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, cienkiej, także do ciała. Zazwyczaj używa się go jako składnik toników, serum, kremów, balsamów. Doskonale sprawdza się jako składnik serum z witaminą C ze względu na właściwości chelatujące i synergię działania. Stosuje się go jako dodatek do preparatów z kwasami AHA/BHA. Zwiększa przenikanie składników aktywnych.

INCI Phytic Acid

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Kwas Laktobionowy

Kwas Laktobionowy
Kwas Laktobionowy

Naturalny kwas laktobionowy pozyskiwany jest z cukru mlecznego - laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA.

INCI Lactobionic Acid

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,95 zł (netto: 12,97 zł )

75% D-pantenol w roztworze wodnym

75% D-pantenol w roztworze wodnym
75% D-pantenol w roztworze wodnym

Dexpantenol - jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia.  D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. 

INCI Panthenol, Water

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,90 zł (netto: 11,30 zł )

Potrójny kwas hialuronowy 3 %

Potrójny kwas hialuronowy 3 %
Potrójny kwas hialuronowy 3 %

Mieszanina trzech kwasów hialuronowych o różnej masie cząsteczkowej. Zawiera 1% kwasu wielkocząsteczkowego o masie 0.85 - 1.15 MDa, 1% małocząsteczkowego kwasu hialuronowego o masie poniżej 500 kDa oraz 1 ultraniskocząsteczkowego kwasu hialuronowego o masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa.

INCI: Aqua and Hyaluronic Acid

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 10,40 zł (netto: 8,46 zł )

HYDROMANIL

HYDROMANIL
HYDROMANIL

Hydromanil, specjalnie wyselekcjonowana substancja naturalnego pochodzenia jest doskonałym środkiem nawilżającym. Naturalne cząsteczki nawilżające – galaktomannany, są ekstrahowane z endospermy nasion peruwiańskiej rośliny Tara (Caesalpinia spinosa), bardzo odpornej na ekstremalnie suchy klimat rejonu Andów. Surowiec nie zawiera w swoim składzie glikolu propylenowego.

INCI: Aqua, Glycerin, Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum, Caesalpinia Spinosa, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate

 

Dostępność: brak towaru

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

PEG-400

PEG-400
PEG-400

PEG 400 – higroskopijny glikol polietylenowy, o niskiej masie cząsteczkowej ok. 400 kDa. Są modyfikatorami konsystencji i poprawiają rozsmarowywalność. Używane są jako substytut gliceryny, do produkcji substancji powierzchniowo czynnych i emulgatorów. Surowiec nawilżający, pomocny w rozpuszczaniu i wprowadzaniu do kosmetyków surowców nie rozpuszczających się w wodzie (kwas salicylowy, kwas azelainowy czy niektóre ekstrakty). 

INCI: PEG 8

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

AQUA-TOUCH

AQUA-TOUCH
AQUA-TOUCH

Aqua-Touch to produkt złożony z estrów poliglicerolu oraz zawierający sól PCA (sól sodową kwasu piroglutaminowego – występuje jako jeden ze składników  NMF – naturalnego czynnika nawilżającego skórę). Naturalna alternatywa dla silikonów. Produkt rewelacyjnie sprawdza się w kosmetykach do pielegniacji twarzy, ciała, ust, włosów i rzęs. 

INCI: Polyglyceryl – 3 PCA

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,90 zł (netto: 6,42 zł )

Karagenian - silikon roślinny

Karagenian - silikon roślinny
Karagenian - silikon roślinny

Ekstrakt z alg - krasnorostu Chrząstnicy kędzierzawej  Chondrus Crispus zawierający karagenian oraz sole mineralne. Surowiec zastosowany w kosmetykach działa nawilżająco (zmniejsza transepidermalną utratę wody, tworzy polisacharydowy film na powierzchni skóry), wygładza ją, ułatwia jej regenerowanie. Ekstrakt znajduje także zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów.

INCI Aqua/Water - Chondrus Crispus (Carrageenan) extract

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,50 zł (netto: 6,10 zł )

Glukonolakton

Glukonolakton
Glukonolakton

Glukonolakton – kolejny przedstawiciel PHA (polihydroksykwasów). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton jest substancją nietoksyczną i niedrażniącą.  

 

INCI Gluconolactone

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY

Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY
Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. Kwas o niskiej masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa (w zakresie 6-10 kDa), otrzymany z wielkocząsteczkowego kwasu na drodze hydrolizy (pocięcia łańcuchów kwasu na mniejsze fragmenty). HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas ultramałocząsteczkowy jest formą kwasu hialuronowego, który 
najlepiej przenika warstwę rogową skóry.

INCI: Hyaluronic Acid 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,80 zł (netto: 5,53 zł )

Kwas hialuronowy MAŁOCZĄSTECZKOWY

Kwas hialuronowy MAŁOCZĄSTECZKOWY
Kwas hialuronowy MAŁOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. Kwas o niskiej masie cząsteczkowej - poniżej 50 kDa, otrzymany z wielkocząsteczkowego kwasu na drodze hydrolizy (pocięcia łańcuchów kwasu na mniejsze fragmenty). HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas hialuronowy o masie poniżej 500 kDa.    

INCI: Hyaluronic Acid 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,40 zł (netto: 5,20 zł )

Sorbitol - roztwór wodny 70%

Sorbitol - roztwór wodny 70%
Sorbitol - roztwór wodny 70%

Zredukowana pochodna glukozy. Jest substancją wysoce higroskopijną, wchłania wilgoć z powietrza, zabezpiecza kosmetyki przed wysychaniem, szczególnie polecana do masek kosmetycznych, znajduje także zastosowanie w kremach, maściach i innych emulsjach gdzie poza nawilżaniem cery nadaje produktom odpowiednią konsystencję i wzmaga pozytywne odczucia po aplikacji. 


INCI:Sorbitol

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,99 zł (netto: 4,87 zł )

Kwas hialuronowy 1%

Kwas hialuronowy 1%
Kwas hialuronowy 1%

Wodny roztwór kwasu hialuronowego. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Roztwór zawiera kwas o masie 0.85 - 1.15 MDa. 

INCI: Aqua, Hyaluronic Acid 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY

Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY
Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas hialuronowy o masie 0.85 - 1.15 MDa.   

INCI: Hyaluronic Acid 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Mleczan sodu

Mleczan sodu
Mleczan sodu

L-Mleczan sodu – 60% wodny roztwór soli sodowej kwasu L-mlekowego. Jeden z wielu związków znajdujących się w naturalnym czynniku nawilżającym (NMF) – działa silnie nawilżająco (polecany do każdego rodzaju cery, szczególnie do kosmetyków przeznaczonych dla cery skłonnej do podrażnień) a także reguluje odczyn kosmetyków. Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

INCI Sodium Lactate

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Mocznik

Mocznik
Mocznik

Substancja wiążąca wilgoć. Pobudza procesy naprawcze w skórze, składnik naturalnegosystemu nawilżania skóry (NMF). Mocznik działa rozmiękczająco na naskórek i keratolitycznie, likwiduje zaskórniki i zapobiega rogowaceniu mieszków włosowych.

INCI Urea

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Alantoina

Alantoina
Alantoina

Alantoina jest pochodną mocznika. Działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Poleca się ją także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.

INCI Allantoin

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,90 zł (netto: 4,80 zł )

Potrójny kwas hialuronowy 1.5%

Potrójny kwas hialuronowy 1.5%
Potrójny kwas hialuronowy 1.5%

Mieszanina trzech kwasów hialuronowej o różnej masie cząsteczkowej. Zawiera 0.5% kwasu wielkocząsteczkowego o masie 0.85 - 1.15 MDa, 0.5% małocząsteczkowego kwasu hialuronowego o masie poniżej 500 kDa oraz 0.5 % ultraniskocząsteczkowego kwasu hialuronowego masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa.

INCI: Aqua and Hyaluronic Acid 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,20 zł (netto: 4,23 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium