hydrolatyHydrolat jest to produkt otrzymywany przy destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. Przy tego rodzaju destylacji otrzymuje się olejek eteryczny i wodę podestylacyjną. Woda taka zawiera cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie oraz śladowe (0.02% - 0.5%) ilości olejku.

Hydrolatu nie da się otrzymać poprzez wymieszanie olejku eterycznego z wodą bo brak tam cennych rozpuszczalnych w wodzie części składowych materiału roślinnego (pozostały one w oryginalnej wodzie podestylacyjnej i nie znajdziemy ich w żadnym olejku).

Hydrolaty mogą być stosowane bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia jako tonik lub pod postacią odświeżającej wody w opakowaniu z atomizerem albo także jako faza wodna w produkcji kremów, balsamów i jako dodatek do masek.

 

 

Hydrolat Jaśminowy

Hydrolat Jaśminowy
Hydrolat Jaśminowy

W krajach Dalekiego Wschodu olejek jaśminowy uznawany jest za silny afrodyzjak. Wykorzystywany jest  w aromaterapii, jako środek poprawiający nastrój. Pomaga w leczeniu ospałości i ma działanie antydepresyjne. Działa relaksująco i uspokajająco na układ nerwowy. Hydrolat jaśminowy na skórę działa tonizująco, przywracając jej naturalne pH, łagodzi  podrażnienia, zaczerwienienia, wrażliwej i swędzącej skóry. Usuwa zmęczenie, odświeża.

INCI Jasminum grandiflorum Flower Water, Phenoxyethanol, (Jasmin Water)

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 17,50 zł (netto: 14,23 zł )

Hydrolat rumiankowy-bułgarski bez konserwantów

Hydrolat rumiankowy-bułgarski bez konserwantów
Hydrolat rumiankowy-bułgarski bez konserwantów

Hydrolat rumiankowy znajduje zastosowanie w produktach do skóry wrażliwej i podrażnionej, zarówno w formie kompresów czy do przemywania skóry działa bowiem przeciwzapalnie. Znany ze swoich właściwości rozluźniających, łagodzących i nawilżających skórę. Stosowany dla każdego rodzaju cery: wrażliwej, delikatnej, podrażnionej, naczynkowej, zaczerwienionej, trądzikowej a także zniszczonej. 

INCI Chamomilla Recutita Flower Water, 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Hydrolat różany - bułgarski bez konserwantów

Hydrolat różany - bułgarski bez konserwantów
Hydrolat różany - bułgarski bez konserwantów

Destylat wodny z płatków róży. Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.

INCI: Rosa Damascena Flower Water, Ethanol, Citronellol, Geraniol

Hydrolat o pojemności 200 ml obecnie jest w opakowaniu zastępczym - fioletowej plastikowej butelce.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Hydrolat rumiankowy-bułgarski

Hydrolat rumiankowy-bułgarski
Hydrolat rumiankowy-bułgarski

Hydrolat rumiankowy znajduje zastosowanie w produktach do skóry wrażliwej i podrażnionej, zarówno w formie kompresów czy do przemywania skóry działa bowiem przeciwzapalnie. Znany ze swoich właściwości rozluźniających, łagodzących i nawilżających skórę. Stosowany dla każdego rodzaju cery: wrażliwej, delikatnej, podrażnionej, naczynkowej, zaczerwienionej, trądzikowej a także zniszczonej. 

INCI Chamomilla Recutita Flower Water, Phenoxyethanol

 

Hydrolat o pojemności 200 ml obecnie jest w opakowaniu zastępczym - fioletowej plastikowej butelce.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Hydrolat różany - bułgarski

Hydrolat różany - bułgarski
Hydrolat różany - bułgarski

Destylat wodny z płatków róży. Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.

INCI: Rosa Damascena Flower Water, Citronellol, Geraniol, Phenoxyethanol

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 16,90 zł (netto: 13,74 zł )

Hydrolat lawendowy

Hydrolat lawendowy
Hydrolat lawendowy

INCI Lavandula Angustifolia Flower Water, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol

Lekko żółty płyn, o charakterystycznym zapachu z nutą kwiatową - lawendową,

Możliwy naturalny osad. 

Hydrolat z lawendy dzięki zawartości olejków eterycznych szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga gojenie drobnych ran (taniny). Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,90 zł (netto: 12,93 zł )

Hydrolat z róży damasceńskiej bez konserwantów

Hydrolat z róży damasceńskiej bez konserwantów
Hydrolat z róży damasceńskiej bez konserwantów

Destylat wodny z płatków róży

INCI: Rosa Damascena Flower Water

Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,90 zł (netto: 12,93 zł )

Hydrolat z róży białej bez konserwantów

Hydrolat z róży białej bez konserwantów
Hydrolat z róży białej bez konserwantów

Destylat wodny z płatków róży

INCI: Rosa Alba Flower Water

Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,90 zł (netto: 12,93 zł )

Hydrolat Oczarowy

Hydrolat Oczarowy
Hydrolat Oczarowy

Destylat z oczaru otrzymywany jest z pędów Hamamelis virginiana. Woda oczarowa działa przeciwzapalnie. Dlatego też często stosowana jest, w formie okładów, na nadwyrężenia mięśni, trądzik, schorzenia oczne, wrzody skórne czy do ochrony słonecznej. Jest ona również składnikiem wielu preparatów na hemoroidy, dezodorantów, mydeł, kremów, pianek do golenia i generalnie produktów o właściwościach ściągających. 

INCI Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Flower Water

 

 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,90 zł (netto: 12,93 zł )

Hydrolat lawendowy-bułgarski

Hydrolat lawendowy-bułgarski
Hydrolat lawendowy-bułgarski

Hydrolat lawendowy otrzymywany jest z kwiatów Lavandula angustifolia. Hydrolat z lawendy dzięki zawartości olejków eterycznych  szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga gojenie drobnych ran (taniny). Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.

INCI  Lavandula Angustifolia Flower Water,  Phenoxyethanol

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 15,90 zł (netto: 12,93 zł )

Hydrolat z żeń-szenia

Hydrolat z żeń-szenia
Hydrolat z żeń-szenia

 

INCI: Panax Ginseng root water, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

 

Postać: płyn o charakterystycznym zapachu.

 

 

Hydrolat o działaniu regenerującym, antyoksydacyjnym, poprawiającym mikrokrążenie, wzmacniającym i przeciwstarzeniowym. Wzmacnia włosy zapobiegając ich wypadaniu i łysieniu. Rewitalizuje skórę, sprawia, że wygląda zdrowiej, ma ładniejszy koloryt i jest bardziej jędrna.

pH: 4,5-6

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,90 zł (netto: 12,11 zł )

Hydrolat szałwiowy - bułgarski

Hydrolat szałwiowy - bułgarski
Hydrolat szałwiowy - bułgarski

Destylat wodny z liści szałwii

Odświeża, oczyszcza i działa przeciwzapalnie. Ma właściwości dezynfekujące, tonizujące, nawilża skórę, przygotowuje ją do lepszego wchłaniania substancji czynnych.

Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.

INCI: Salvia Officinalis Water, Phenoxyethanol

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,90 zł (netto: 12,11 zł )

Hydrolat Geraniowy

Hydrolat Geraniowy
Hydrolat Geraniowy

Destylat geraniowy otrzymywany jest  poprzez destylację pelargonii pachnącej (Pelargonium graveolens), zwyczajowo nazywanej anginką. Destylat geraniowy zalecany jest w kosmetykach o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym. Używany jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; oraz w preparatach regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej.  

INCI Pelargonium Graveolens Plant Water (Rose Geranium Water), Phenoxyethanol

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,60 zł (netto: 11,87 zł )

Hydrolat z Jagodliny Wonnej (Ylang-ylang)

Hydrolat z Jagodliny Wonnej (Ylang-ylang)
Hydrolat z Jagodliny Wonnej (Ylang-ylang)

Destylat z jagodliny otrzymywany jest z kwiatów tropikalnego drzewa Cananga Odorata zwanego także ylang-ylang. Woda z jagodliny ma właściwości relaksujące, rozluźniające i uspokajające. Dobrze pielęgnuje każdy rodzaj skóry i włosów, hydrolat szczególnie jednak polecany jest dla skóry podrażnionej i szorstkiej. Działa tonizująco. Przywraca naturalne pH skóry. Hydrolat ten cechuje egzotyczny kwiatowy zapach.

INCI Canaga Odorata Flower Water (Ylang Water), Phenoxyethanol

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 14,50 zł (netto: 11,79 zł )

Hydrolat miętowy

Hydrolat miętowy
Hydrolat miętowy

Destylat wodny z liści mięty

INCI: Mentha Piperita Water, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

Odświeża, tonizuje, reguluje, wzmacnia, ochładza i rozjaśnia wszystkie typy skóry. Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą.

Postać: bezbarwny, przezroczysty płyn. Zapach charakterystyczny dla świeżych liści, delikatnie słodko-miętowy.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,90 zł (netto: 11,30 zł )
  • nowość

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy Neroli

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy Neroli
Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy Neroli

 

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy Neroli

 

INCI: CITRUS AURANTIUM DULCIS FLOWER WATER, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

 

Hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy neroli wykazuje działanie normalizujące wydzielanie sebum, ściągające i bakteriobójcze. Doskonale wpływa również na skórę naczynkową. Działa również kojąco i regenerująco, przez co nadaje się także do skóry dojrzałej, z oznakami starzenia i zmęczenia.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,90 zł (netto: 11,30 zł )

Hydrolat rozmarynowy

Hydrolat rozmarynowy
Hydrolat rozmarynowy

 

Hydrolat rozmarynowy

 

INCI: Rosmarinus Officinalis Flower Water, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

 

Hydrolat rozmarynowy wykazuje działanie kojące, łagodzące i przeciwbakteryjne, dzięki czemu doskonale wspomaga walkę z niedoskonałościami. Łagodzi również podrażnienia i inne problemy skóry głowy. Stosowany na włosy pomaga w ich układaniu.

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,90 zł (netto: 11,30 zł )

Hydrolat nagietkowy

Hydrolat nagietkowy
Hydrolat nagietkowy

Hydrolat nagietkowy

 

INCI: CALENDULA OFFICINALIS FLOWER WATER, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

 

Hydrolat nagietkowy wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające, ściągające i antybakteryjne. Zapobiega stanom zapalnym i podrażnieniom. Świetny w przypadku otarć, ukąszeń, wspomaga terapie problemów skórnych, jak wysypki, oparzenia słoneczne, itd.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 13,90 zł (netto: 11,30 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium