Emulgatory łączą ze sobą to co samo łączyć się nie chce (jak na zdjęciu obok) - fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się.

W naszym sklepie oferujemy naturalne, ekologiczne, "PEG-free" emulgatory tak by otrzymane przez nas kosmetyki były jak najbardziej naturalne i jak najmniej miały wspólnego z chemią przemysłową. W opisach naszych emulgatorów podajemy nazwy najbardziej znanych odpowiedników (np. zamiast etoksylowanego Tween 80 proponujemy emulgator P-4C).  Większość 
oferowanych przez nas emulgatorów i stabilizatorów emulsji posiada certyfikaty organiczności Eco-cert.

Z tematem emulgatorów naturalnie wiąże się zagadnienie równowagi wodno-lipidowej - opisanej w ABC.

MGS

MGS
MGS

Niejonowy emulgator O/W. Emulgator pochodzenia roślinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów i lotionów. Daje czyste, białe emulsje. Zgodny z wieloma naturalnymi olejami, niewrażliwy na podwyższone stężenia elektrolitów. Trwałe emulsje przy pH 3.5 - 8.5 - idealnie nadaje się do kremów z kwasmi AHA.

Produkt organiczny. 

INCI Methyl Glucose Sesquistearate

HLB 12

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 12,40 zł (netto: 10,08 zł )

P-4C

P-4C
P-4C

Hydrofilowy emolient. Doskonałe właściwości solubilizujące. Nie zawiera PEG. Pozytywnie wpływa na strukturę skóry. Produkt organiczny.

HLB 14 

INCIPolyglyceryl-4-Caprate

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,99 zł (netto: 7,31 zł )

Baza kremowa 1-1-3

Baza kremowa 1-1-3
Baza kremowa 1-1-3

Już prościej się nie da stworzyć własnego kremu dostosowanego do Twoich potrzeb. Na prośbę Naszych klientów stworzyliśmy bazę kremową do szybkiego i łatwego stosowania. Nowoczesna baza kremowa oparta na ekologicznym emulgatorze i farmaceutycznych surowcach, pozbawiona wszelkich dodatków aktywnych i zapachowych. Zawiera niezbędne składniki do stworzenia stabilnych emulsji O/W (kremów i mleczek nawilżających). Bardzo prosta w użyciu - umożliwia bezproblemowe zrobienie kremu.

INCI Aqua, Glycerin, Sorbitan laurate, Polyglyceryl-4 laurate, Dilauryl citrate, Hydroxyethyl acrylate, Sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, Trilaureth-4 phosphate, Lauryl glucoside, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,90 zł (netto: 7,24 zł )

Lanolina

Lanolina
Lanolina

Działanie lanoliny na skórę:
- powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry, naprawiając uszkodzoną barierę lipidową skóry
- tworzy na powierzchni skóry film, zmniejsza się odparowywanie wody z naskórka o około 20% 
- zatrzymuje wodę w pobliżu powierzchni skóry w postaci zemulgowanej
- dobrze przenika w głąb naskórka.

HLB ok. 1 
INCI:  Lanolin

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 8,50 zł (netto: 6,91 zł )

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa
Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa (Lecithine) z soi niemodyfikowanej genetycznie. Lecytyna jest mieszaniną lipidów, wchodzi w skład błon komórkowych zarówno zwierząt jak i roślin. W skórze zawartość lecytyny wacha się w granicach 0,5-1%. Lecytyna obniża napięcie powierzchniowe i jest zaliczana do naturalnych emulgatorów typu olej w wodzie. Oprócz działania emulgującego zmiękcza skórę ułatwiając wnikanie aktywnych biologicznie składników, odznacza się wysokimi walorami odżywczymi i pielęgnującymi. Stabilizuje pianę w mydłach i szamponach jednocześnie jest składnikiem natłuszczającym. Lecytyna o HLB 4

INCI Lecithin

  

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 7,90 zł (netto: 6,42 zł )

SLP

SLP
SLP

Emulgator O/W. Ciekły emulgator pochodzenia roslinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów, lotionów, mleczek, produktów dla dzieci. Pozwala otrzymać emulsje metodą "na zimno". Trwałe emulsje przy pH 5 - 9. Produkt organiczny.

 

INCI Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4 Laurate, Dilauryl Citrate

HLB 11

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )

Olivem 1000

Olivem 1000
Olivem 1000

 

Olivem 1000

INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate

Olivem 1000 to emulgator nowej gereneracji pochodzenia roślinnego. Służy on do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W). Emulgator produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek. Olivem1000 produkowany jest tylko z naturalnych i biodegradowalnych surowców, jest również akceptowany przez ekologiczne jednostki certyfikujące. Prócz działania emulgującego wykazuje działanie nawilżające, wygładzające i natłuszczające, dlatego też poprawia nawilżenia i jędrność skóry.
Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,90 zł (netto: 5,61 zł )
  • nowość

GSC- emulgator

GSC- emulgator
GSC- emulgator

Emulgator do formułowania kosmetycznych kremów i mleczek typu O/W. Emulgator o jakości spożywczej, nie zawiera PEG, stworzony na bazie surowców roslinnych. Emulsje stabilne w zakresie pH 5.5 - 8.0. Niski poziom dozowania 1.5 - 2.0%. Łatwy w obsłudze. Produkt organiczny. Także do tworzenia emulsji i mleczek kosmetycznych metodą "na zimno".

HLB 12

INCI: Glyceryl Stearate Citrate

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 6,40 zł (netto: 5,20 zł )

Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Włókna pomarańczy ORGANICZNE
Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.

INCI Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 5,40 zł (netto: 4,39 zł )

Monostearynian glicerolu

Monostearynian glicerolu
Monostearynian glicerolu

Najpopularniejszy emulgator typu W/O, znany m.in. pod następującymi nazwami GMS, Tegomuls, Tegin. Tworzy trwałe emulsje najczęściej w połączeniu z woskami i alkoholami tłuszczowymi jako koemulgatorami. Stosowany także jako stabilizator emulsji przy emulsjach O/W.

HLB 3-4    

INCI Glyceryl Monostearate

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,90 zł (netto: 3,98 zł )

Alkohol cetylowy

Alkohol cetylowy
Alkohol cetylowy

Stabilizator emulsji, środek konsystencjotwórczy i nadający "smarowalność" - zapobiega tępieniu się kremu, zbyt szybkiemu wchłanianiu. Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę.

Nie jest to samodzielny emulgator, stosuje się go w połączeniu z innymi emulgatorami.

INCI: Cetyl Alcohol 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,45 zł (netto: 3,62 zł )

Baza samoemulgująca z oleju z pestek moreli

Baza samoemulgująca z oleju z pestek moreli
Baza samoemulgująca z oleju z pestek moreli

Samoemulgujaca baza z oleju z pestek moreli jest w pełni naturalnym produktem pochodzenia roślinnego. Zastosowanie bazy w recepturach znacznie ułatwia tworzenie własnych kremów, pozwala na uproszczenie samej receptury i zrobienie kremu w jednym naczyniu. Powstałe emulsje są bardzo lekkie, jedwabiste w odczuciu.

INCI Glyceryl stearate citrate (and) sucrose stearate (and) sucrose distearate (and) polyglyceryl-4 cocoate (and) cetyl alcohol (and) sodium ricinoleate

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: w następny dzień roboczy

Cena: 4,00 zł (netto: 3,25 zł )
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium