Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Lecytyna sojowa

Emulgatory
7.9
PLN
Lecytyna sojowa
Lecytyna sojowa 5 3.92702
Lecytyna sojowa
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 7,90 zł
Cena netto: 6,42 zł
szt.

Lecytyna sojowa (Lecithine) z soi niemodyfikowanej genetycznie. Lecytyna jest mieszaniną lipidów, wchodzi w skład błon komórkowych zarówno zwierząt jak i roślin. W skórze zawartość lecytyny wacha się w granicach 0,5-1%. Lecytyna obniża napięcie powierzchniowe i jest zaliczana do naturalnych emulgatorów typu olej w wodzie. Oprócz działania emulgującego zmiękcza skórę ułatwiając wnikanie aktywnych biologicznie składników, odznacza się wysokimi walorami odżywczymi i pielęgnującymi. Stabilizuje pianę w mydłach i szamponach jednocześnie jest składnikiem natłuszczającym i zapobiegającym elektryzowaniu się włosów. Lecytyna o HLB 4

INCI Lecithin 

Postać: bursztynowa, gęsta ciecz.

Rozpuszczalność: lecytyna rozpuszcza się w etanolu, olejach roślinnych, w wodzie pęcznieje.

Gęstość 1.1 g / ml 

Zastosowanie /wkrótce/  

Produkty powiązane

SLP SLP

Emulgator O/W. Ciekły emulgator pochodzenia roslinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów, lotionów, mleczek, produktów dla dzieci. Pozwala otrzymać emulsje metodą "na zimno". Trwałe emulsje przy pH 5 - 9. Produkt organiczny.

 

INCI Sorbitan Laurate, Polyglyceryl-4 Laurate, Dilauryl Citrate

HLB 11

Cena: 7,99 zł

Opinie o produkcie (5)

MONIKA P
7 września 2015

dość upierdliwa w obróbce, wspaniałą w działaniu. cierpliwym i upartym szczerze polecam:)


Ola W
24 października 2015

Robie z niej tluste kremy z dodatkiem wosku. Proste w skladzie. Oparte na olejach. Dzialanie rzeczyiscie fajne. Trzeba bardzo uwazac i z proporcjami i z mi3szaniem. Lubi sie rozwarstwiac :)


Ola W
24 października 2015

Ten produkt wart jest polecenia wlasnie dlatego moze macie panstwo jakies propozycje jego zastosowania. Jak zrobic by kremiki nie byly tak tluste. Wosk zostawia specyficzny film. Probowalam mieszczac z innymi emulgatorami, alk. cetylowym, gsc. Zawsze mi sie rozwarstwial.


MONIKA P
18 listopada 2015

Ola, nie wiem, co dla Ciebie znaczy mniej tłusty krem? ja robię gł balsamy z ok 33% olejów (najniżej doszłam do 26%). zrobiłam też raz krem ale tylko na noc polecam, bo błysk będzie, nawet bez wosku, przynajmniej przy tłustawej cerze. nie znam niezawodnego sposobu na rozwarstwianie, to chyba zawsze jest trochę ruletka ale na pewno musisz zwracać uwagę na to by obie fazy miały zbliżoną temperaturę przy łączeniu i na mieszanie- cierpliwe, dłuugie;) niekoniecznie szybkie: próbuj nie napowietrzyć przy mieszaniu, bo to ponoć rozwarstwia emulsje z lecytyną. bardziej niezawodnym sposobem jest łączenie lecytyny z czymś o wyższym HLB, np z SLS- np ok 3,5% lecytyny i 1,5 SLS i porządne mieszanie mikserkiem w tym wypadku. taka mieszanka nie rozwarstwiła mi się nigdy.


Aleksandra N.
21 stycznia 2016

Olu, żeby kremy nie były tłuste wystarczy zmniejszyć ilość olei i maseł. Ja w kremach do twarzy używam ich w zależności dla kogo i od pory roku od 8% do max 19%, w kremach do ciała od 15 do 25%. Niezawodny sposób na nierozwarstwianie to: odpowiednia ilość emulgatora w stosunku do fazy olejowej, przy większości potrzebny jest tzw koemulgator, jak już wspomniała Monika temperatura w jakiej łączymy fazy (chyba że to emulgator na zimno) i energiczne mieszanie. Kremy i mleczka emulgowane samą lecytyną prędzej czy później zawsze się rozwarstwią. Należałoby spróbować ją w parze z emulgatorem hydrofilowym w odpowiedniej proporcji. Ja kupiłam lecytynę ponieważ 1. fosfolipidy odgrywają bardzo dużą rolę w zachowaniu integralności bariery ochronnej skóry, 2. lecytyna dobrze penetrując w głąb skóry jest świetnym nośnikiem substancji czynnych (nie dla ozdoby wchodzi w skład lipo i nanosomów) 3. chcę ją wypróbować jako współemulgator o niskim HLB w serach, 4. wykorzystuję ją do robienia miniemulsji z bardzo rozbudowanej fazy C w kremach na gorąco.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl