Wyciąg z kocanki EKOLOGICZNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 5,90 zł 5.90
Cena netto: 4,80 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ekologiczny, certyfikowany przez ECOCERT ekstrakt z kwiatów kocanki piaskowejHelichrysum stoechas, otrzymywany w wyniku ekstrakcji z rozpuszczalnikami pochodzenia naturalnego (roślinna gliceryna i woda, 50:50). Ekstrakt standaryzowany na zawartość m.in. 0,2% polifenoli.

INCI: Glycerin, Aqua, Helichrysum Stoechas Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate
 
Wygląd i konsystencja: jednorodna, klarowna ciecz o barwie brunatnej.
Zapach – charakterystyczny.
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Gęstość 1,2 g/ml
pH 4,0-5,5  (stabilne w pH 4 – 7) 
 
Zalecane dozowanie wynosi do 3,0%.
 
Zastosowanie:
  • Działanie przeciwutleniające.
Głównymi odpowiedzialnymi za aktywność przeciwutleniającą kwiatów kocanki są flawonoidy i acetofenony. Flawonoidy znane są ze swojej zdolności do hamowania enzymatycznego i nieenzymatycznego utleniania lipidów. Aktywność przeciwutleniająca flawonoidów wynika z połączenia ich zdolności do wiązania jonów metali oraz wychwytywania wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia. Flawonoidy mogą również hamować oksydazy, takie jak np. lipooksygenaza cyklooksygenaza, oksydaza NADPH i inne, zapobiegając tworzeniu się reaktywnych form tlenu. Dodatkowo udowodniono, że flawonoidy hamują enzymy pośrednio uczestniczące w procesie utleniania oraz stymulują enzymy o znanym działaniu przeciwutleniającym. Dzięki takiemu mechanizmowi, flawonoidy ograniczają reakcje wolnorodnikowe i przeciwdziałają tworzeniu wolnych rodników. Oprócz helatowania jonów metali i hamowania enzymów utleniających, flawonoidy mogą również zwiększać dostępność endogennych przeciwutleniaczy oraz aktywność enzymów przeciwutleniających.
  • Działanie przeciwbakteryjne
Za działanie przeciwbakteryjne ekstraktu z kocanki decydują zawarte w nim flawonoidy, terpenoidy, kwasy fenolowe, chinony i inne związki polifenolowe.
Ekologiczny ekstrakt z H.stoechas wykazzuje aktywność przeciwko Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei. Z rośliny wyizolowano również pochodną fenolową, która wykazywała aktywność przeciwko Gramm-dodatnim ziarniakom i pałeczkom, z minimalnym stężeniem hamującym (MIC) pomiędzy 3 a 6 μg/ml.
  • Działanie przeciwzapalne
Olejek eteryczny, ekstrakty oraz wyizolowane z Helichrysum stoechas składniki wykazały działanie przeciwzapalne. Wyjaśniono również mechanizmy działania związane z takim efektem. Jednym z najbardziej istotnych składników wyizolowanych z kocanki, odpowiadających za jej właściwości przeciwzapalne, jest polifenol o nazwie gnafalina. Flawon ten wpływa na metabolizm kwasu arachidonowego. Pochodne acetofenonu również redukują zapalenia wywołane przez różnego rodzaju substancje drażniące. Ich mechanizm działania związany jest z inhibicją 5-lipooksygenazy i cyklooksygenazy. Kwas ursolowy hamuje aktywność elastazy w ludzkich leukocytach oraz uwalnianie histaminy. Jest to także selektywny inhibitor cyklooksygenazy-2.
 
Ekologiczny ekstrakt z kocanki znajduje zastosowanie w formulacjach wszelkich kosmetyków mających za zadanie chronić skórę i włosy przed szkodliwymi procesami utleniania. W kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, fotoochronnym i chroniącym kolor włosów. Ekologiczny ekstrakt z kocanki nadaje się także do kosmetyków o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym oraz w kosmetykach o działaniu przeciwpodrażnieniowym. Dzięki zawartości flawonoidów zalecany jest także w kosmetykach do pielęgnacji cery naczyniowej i trądziku różowatego. 
 
Przykładowe receptury
 
Przechowywanie:
Po otwarciu zalecamy przechowywanie w chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte, chroniąc przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.

Opinie o produkcie (4)

4 czerwca 2015

U mnie Wyciąg z kocanki super sprawdza sie w mgielkach do włosów - w połączeniu z d pantenolem, kolagenem i keratyna. Dodałam go tez do kremu na dzien - mam cerę dość problematyczna, sucha , skłonna do alergii - nic mnie nie uczulilo, a małe wypryski ładnie znikały. oprócz rożnych masel i kwasu hiaul. nic nie dodałam przeciwko wypryskom:) fajny produkt, choć ciezkomowic o jego właściwościach, bo używany był przeze mnie w połączeniu z innymi składnikami.

1 września 2015

To bardzo dobry i skuteczny produkt, godny polecenia. Ekstrakt wodno-glicerynowy z kocanki piaskowej (uprzednio kupowałam go w innym sklepie) przetestowałam z zawsze pozytywnym rezultatem w tonikach (+ hydrolat z kocanki włoskiej) i łagodnych kremach oczyszczających i przeciw wypryskom dla mojej młodzieży. Wyciąg ten stosuję też jako jeden ze składników w kremach na pękające naczynka (od kilku lat mam je w okolicach kostek u nóg). Naczynka są chyba mniej widoczne a na pewno nie powiększają się. Olu W, jeśli jeszcze nie próbowałaś to dla Twojej wrażliwej i suchej cery oprócz kocanki radziłabym dodać do kosmetyku również macerat z nagietka, a najlepiej zrób sama potrójny: z kwiatów nagietka, lawendy i rumianku w oleju ryżowym (jest prawie bez zapachu, tani i ma dużo wit.E), lub 1/3 jojoba + 2/3 ryżowego. Poleciłabym Ci również wybitnie łagodzący/kojący alfa-bisabolol ale nie więcej niż 0,5%, mleczko pszczele, olej z pachnotki, olej z czarnuszki, alantoinę w ilości 0,5% fazy wodnej, pantenol, Tocopheryl Acetate (ester wit.E) o silnych właściwościach łagodzących i gojących, Tocopherol (wit.E) doskonały antyoksydant.

29 grudnia 2015

Chcialam zapytac czy wyciag z kocanki mozna stosowa bezposrednio na twarz czy trzeba go rozcienczyc np z tonikiem?

13 stycznia 2016

AGNIESZKA J. czytaj uważniej opisy. Zalecane dozowanie wynosi do 3,0%. Więc to zapewne optymalne stężenie, które przynosi efekty, nie wiem czy warto przedobrzyć, bo może wyjść zupełnie odwrotnie. Czyli dodajesz go do jakiegoś innego kosmetyku tak, aby proporcje dały 3% jego stężenia w tymże kosmetyku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium