Wazelina farmaceutyczna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 3,90 zł 3.90
Cena netto: 3,17 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Wazelina - substancja pochodzenia chemicznego, mieszanina węglowodorów. Choć wazelina nie jest akceptowalna jako składnik kosmetyków naturalnych to z drugiej strony jest to składnik hipoalergiczny, bezpieczny dla osób podatnych na uczulenia. Nie wchłania się przez skórę dlatego nie wywołuje podrażnień. Stosowana w maściach farmaceutycznych jako nośnik substancji czynnych.

INCI Petrolatum

Postać: półstała, gęsta masa koloru białego całkowicie pozbawiona zapachu. Nierozpuszczalna w wodzie, miesza się z masłami i olejami roślinnymi.

Właściwości:

  • tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, film chroniący przed stratą wody z warstw skóry dzięki temu utrzymuje wilgoć w naskórku.
  • natłuszcza zrogowaciały naskórek.
  • wygładza

 

Zastosowanie:
Używana przy wyrobie maści pielęgnujących jako obojętny składnik podstawowy, można ją łączyć z rożnymi substancjami czynnymi. Ponieważ wazelina nie jest przyswajalna przez skórę, możemy ją stosować w kosmetyce domowej w określonych przypadkach:

  • przy alergii skórnej, podrażnieniu kosmetykami, uczuleniu na składniki kosmetyków (po uspokojeniu skóry można wprowadzać pojedyńczo nowe surowce obserwując zachowanie skóry).
  • jako maści ochronne przy spierzchniętych ustach, dłoniach.
  • maski do popękanych stóp, suchych łokci, kolan.
  • peelingi do ciała.
  • produkt zabezpieczjący okolice wrażliwe na twarzy jak skóra pod oczami, skrzydełka nosa, usta przy przeprowadzaniu peelingów kwasowych.

Nie zalecamy stosowania przy cerze tłustej, mieszanej, trądzikowej ponieważ może przyczyniać się do zatykania porów skóry.

Przechowywanie: w warunkach pokojowych. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium