Proteiny ryżu
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Proteiny ryżu działają na skórę wyjątkowo odżywczo, dbają o zachowanie bariery naskórkowej wykazując działanie ochronne. Aktywują również mechanizmy obronne, aby poradzić sobie ze stresem oksydacyjnym.
Dzięki poprawie funkcjonowania bariery naskórkowej ogólna kondycja skóry ulega poprawie, oznaki starzenia są zredukowane, cera staje się bardziej jędrna, promienna i ukojona.
INCI Hydrolyzed Rice Protein
Proteiny ryżu:
- Stymulują mechanizmy obronne skóry na stres oksydacyjny, chronią tym samym przed wolnymi rodnikami
- Pobudzają produkcję kolagenu - badania wykazują, iż powodują ogromny wzrost kolagenu typu VII, o prawie 40% kolagenu typu I oraz 1,5-krotny wzrost fibryliny, czyli białka będącego głównym składnikiem włókien elastycznych
- Dbają o zachowanie bariery naskórkowej - badania wykazują, że po kilkunastodniowym stosowaniu agresywnych środków myjących z SLS i stosowaniu po nich protein ryżu transpodermalna utrata wody jest zredukowana o prawie 20%
- Zapewniają zdrowy wygląd skóry - badania wykazują, że po 28 dniach stosowania 2 razy dziennie proteiny ryżu sprawiają, że skóra staje się zrewitalizowana, bardziej promienna, a jej oznaki zmęczenia ulegają redukcji
- Wykazują działanie przeciwzmarszczkowe - badania wykazują, że po 56 dniach stosowania dwa razy dziennie proteiny ryżu redukują długość, jak i głębokość zmarszczek, poprawę zauważyło prawie 3/4 badanych.
Postać:
Płyn w kolorze żółtym o słabo wyczuwalnym zapachu, rozpuszczalny w wodzie.
pH: 5.0-6.0
Zawartość suchej masy 55-70 g/l, zawartość protein 44-60 g/l
Zastosowanie:
Poprzez swoje nawilżające, wzmacniające, kojące i ochronne działanie znajduje zastosowanie w produktach do skóry i włosów. Zapobiega również wysychaniu kosmetyków i poprawia ich lepkość, może być też stosowany w celu łagodzenia drażniącego działania detergentów w produktach myjących.
Rekomendowane stosowanie: 1 do 4%
Przechowywanie:
Surowiec przechowywać z w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Chronić przed dostępem wilgoci. Zalecamy przechowywanie w lodówce. (nie zamrażać)
Surowiec zawiera stabilizator - glikol pentylenowy (7.5%), nie zawiera konserwantów.
Receptury:
Całonocna "smocza" maska
Kejti
Czy można dodać proteiny do kremu? Jaka powinna być ilość?
Grzegorz@zrobsobiekrem.pl
Dzień dobry, Można jeśli krem ma pH 5-6, dlatego najlepiej dodawać do naszych baz- można do kremobazy kosmetycznej, bazy 1-1-3 oraz bazy hydrożelowej. Do 4ml na każde 100ml produktu.