Olej z nasion pomidora NATURALNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 9,90 zł 9.90
Cena netto: 8,05 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Olej z pestek pomidora stosowany jest w produktach anty-aging, przeciwzmarszczkowych, w preparatach po opalaniu, po zabiegach kosmetycznych, peelingach, woskowaniu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne olej chroni przed schorzeniami skóry między innymi takimi jak pokrzywka czy egzema.

INCI Solanum Lycopersicum Seed Oil

Olej  pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion pomidora Solanum Lycopersicum.

Z nasion pomidora uzyskuje się olej bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (około 50-70% kwas linolowy LA, około 1% kwas α-linolenowy ALA i około 10-25 % kwasu Ω-9 - oleinowego). Olej ten charakteryzuje się  korzystnym oddziaływaniem na skórę, dobrze się wchłania. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia, pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działa przeciwzaskórnikowo.
Olej z pestek pomidora stanowi doskonałe źródło kar
otenoidów jak likopen i beta karoten oraz naturalnych tokoferoli. Beta-karoten i inne karotenoidy zwiększają zdolności obronne skóry przeciw infekcjom, napromieniowaniu promieniami słonecznymi i przyśpieszają gojenie drobnych uszkodzeń. Działają przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo.
Olej z pestek pomidora jest także źródłem flawonoidów, które są silnymi antyutleniaczmi wobec wolnych rodników. Wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu. Olej ten zawiera fitosterole roślinne odpowiedzialne za redukcje ognisk zapalnych, zmniejszające zaczerwienienie, obrzęki, łagodzące swędzenie i ułatwiające gojenie się skóry.
Bogaty jest w aminokwasy - lizynę, która stymuluje procesy regeneracyjne skóry oraz miedź, żelazo, mangan i cynk.
 

Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych polecamy stosować go w produktach kosmetycznych jako substancję czynną w ilości 10-20%. 

Postać 
Olej o lekko pomarańczowym  zabarwieniu i charakterystycznym nie drażniącym zapachu. 

Zastosowanie
Właściwości oleju z pestek pomidora:

  • przyśpiesza gojenie oparzeń, odmrożeń i innych ran,
  • działa przeciwzaskórnikowo, spowalnia zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych
  • zwiększa elastyczność, jędrność skóry, redukuje zmarszczki,
  • równoważy zaburzenia w metabolizmie kwasów tłuszczowych związane z niedoborem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Olej z pestek pomidora stosowany jest w produktach anty-aging, przeciwzmarszczkowych, w preparatach po opalaniu, po zabiegach kosmetycznych, peelingach, woskowaniu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne olej chroni przed schorzeniami skóry między innymi takimi jak pokrzywka czy egzema.

Przechowywanie
Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Opinie o produkcie (4)

6 czerwca 2014

Olejek jest lekki, bardzo fajnie poprawia koloryt skóry, cera wydaje się być odżywiona, bardzo fajny olejek. Polecam!!!

23 października 2014

Bardzo dobry olejek! Już po pierwszym użyciu odczuwalne wygładzenie skóry. Łatwo się wchłania, zapach nie drażni. POLECAM!

16 października 2015

Kupiłam go, bo kocham pomidory, w każdej postaci:) Olejek jest lekki, skóra po nim wygląda promiennie. Zapach bardzo delikatny. Myślę, że z powodzeniem można go stosować z kremem lub serum pod makijaż. Nie zapycha porów.

15 lutego 2019

Rewelacyjny. Obkurcza pory, wygładza, skóra jest promienna. W połączeniu z hydrolatem z anginki hit na zaskórniki i pory. Nie spodziewałam się tak szybkich i widocznych efektów. Kupię ponownie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium