Olej lanolinowy NATURALNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 6,90 zł 6.90
Cena netto: 5,61 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

INCI: Lanolin Oil
Olej lanolinowy jest pochodną lanoliny, o lepszych właściwościach kosmetycznych. Uzyskuje się go w procesie krystalizacji tłuszczów wełnianych. Frakcja płynna bogata jest w estry niskocząsteczkowe rozgałęzionych kwasów i alkoholi tłuszczowych.Olej lanolinowy ma bardzo dobre własności pielęgnacyjne, ze względu na podobny skład do warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Dobrze przenika w głąb skóry reguluje gospodarkę wodną, zmiękcza naskórek oraz zmniejsza szorstkość skóry, wygładza i natłuszcza. W porównaniu z lanoliną bezwodną olej jest mniej lepki i łatwiej rozprowadza się po skórze.

Wygląd
Żółty olej tężejący w temperaturze poniżej 22 ºC

Olej o gęstości : 0,94 g/ml

Rozpuszczalność
Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszczalny w tłuszczach.

Stężenie w kosmetykach: do 100 %; szampony do 5%; kremy, balsamy do 15%; bezpośrednio (do 95%) na popękaną skórę pięt, łokci i np. zmian łuszczycowych.

Działanie oleju lanolinowego na skórę:

  • powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry, naprawiając uszkodzoną barierę lipidową skóry
  • tworzy na powierzchni skóry film, zmniejsza się odparowywanie wody z naskórka
  • uzupełnia PTS ( Płaszcz Tłuszczowy Skóry ), przez co działa zmiękczająco na naskórek
  • dobrze przenika w głąb naskórka
  • wykazuje działanie antystatyczne na włosy, czyli zapobiega ich elektryzowaniu

 

Przykładowe zastosowania oleju lanolinowego:

  • bezpośrednio (do 95%) na skórę
  • kremy do twarzy
  • odżywki do włosów
  • maseczkach do twarzy lub na włosy
  • jako dodatek do mydeł, szamponów
  • pomadek natłuszczających

 

Przykładowa receptura:
Maska na włosy: Wymieszać 4 płaskie łyżeczki 5 ml glinki i 10 ml oleju lanolinowego, dodawać wody aż powstanie papka o odpowiedniej konsystencji.Powstałą papkę nanieść na włosy i trzymać przez 20 minut. Maskę zmyć delikatnym szamponem. Maska działa kondycjonująco na włosy.

Przechowywanie
Okres trwałości lanoliny do 24 miesięcy w zależności od warunków w jakim jest przechowywana (w chłodnym miejscu, z dala od słońca). Po otwarciu zalecamy przechowywanie w lodówce.

Opinie o produkcie (2)

9 stycznia 2016

§wietny olej, dosc szybko sie wchlania a skóra jest po nim miekka i nawilzona. Co najwazniejsze nie wywoluje alergii, a mam bardzo wrazliwa cere i prawie wszystkie oleje sprawiaja, ze mam podrażnioną, ciemnoczerwoną cerę (przy stosowaniu w stezeniu nie wiekszym stezeniu niz zalecane, przy czym problem mam tylko ze skórą twarzy, ale juz do rak lub calego ciala wszystkie oleje są ok).

8 lutego 2019

Po pierwszym użyciu na dłonie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wchłania się zadziwiająco szybko, jak na olej. Myślę, że przy regularnym stosowaniu przyniesie ulgę moim dłoniom, które są w opłakanym stanie. Używam lanoliny w formie nieoleistej do ust i uważam, że jest cudeńkiem. Za poleceniem p. Ewy Szałkowskiej (blogerka) będę stosowała po użyciu peelingu z kwasu mlekowego, na usta :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium