Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Olej andiroba NATURALNY

Oleje zimnotłoczone
6.9
PLN
Olej andiroba NATURALNY
Olej andiroba NATURALNY 2 4.4
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 6,90 zł
Cena netto: 5,61 zł
szt.

Olej andiroba otrzymuje się z nasion drzewa Carapa guianensis, z lasów tropikalnych Brazylii. Olej ten produkowany jest głównie w Brazylii, USA i Maroko. Łączy wyjątkową kombinację kwasów tłuszczowych i związków przeciwzapalnych. 

INCI: Carapa guianensis (Andiroba) Nut Oil

Postać:
Olej o złoto-zielono-brązowym kolorze i charakterystycznym orzechowym zapachu. Olej tężeje w temperaturze pokojowej, przed użyciem należy go lekko podgrzać. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie lub wyciskanie nasion andiroba (Carapa guianensis). Zapachem przypomina oliwę z oliwek i olej neem.
Olej o gęstości 0.925 g/ml
Stężenie w kosmetykach: 5 – 95%  
Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych polecamy stosować go w produktach kosmetycznych jako substancję czynną w ilości 10-20%.  

Zastosowanie:
W kosmetykach dla skór suchych, wrażliwych oraz z łuszczycą. Dzięki zawartości triterpenów olej ma silne działanie przeciwzapalne – zmniejsza opuchlizny oraz przyspiesza regenerację naskórka. Ponadto olej działa przeciwstarzeniowo, pobudzając syntezę kolagenu oraz chroni przed transepidermalną utratą wody. Olej andiroba zawiera NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) w tym 46% kwasu oleinowego typu omega 9 i 20% kwasu linolowego typu omega 6. Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego i kwasów nasyconych ma duży potencjał komedogenny. Oprócz kwasów tłuszczowych olej ten zawiera triterpeny, taniny, alkaloidy i andirobine czyli substancje działające na nasz organizm łagodząco i przeciwzapalnie oraz jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Przykładowe zastosowanie oleju andiroba: 

  • do 95% na skórę
  • dodatek do gotowych kremów i mleczek
  • składnik fazy olejowej własnoręcznie robionych kremów, sera, mleczek, balsamów, odżywek do włosów, olejków do masażu, do kąpieli, mydeł, do pielęgnacji dłoni i paznokci (kruche i łamliwe paznokcie – działanie regenerujące)

Przechowywanie:
Olej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce. 

Przykładowa receptura:
Olejek do skórek wokół paznokci
Olej z awokado 2 ml
Olej andiroba 2 ml
Macerat z nagietka 2 ml
Olej rycynowy 2 ml
Olejek cytrynowy (2-4krople)
Sposób wykonania:
Do wybranej buteleczki (np. z kroplomierzem lub z pipetką) dodać odmierzone olejki, zakręcić butelkę  i mocno potrząsnąć, by składniki się wymieszały. Codziennie nakładać kilka kropli na paznokcie i skórki – skórki będą zmiękczone a paznokcie mniej łamliwe.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (2)

Druidka
4 sierpnia 2015

Bardzo dobry olej! Świetnie sprawdza się jako wcierka do suchych skórek oraz paznokci, stosuję go również na rzęsy. Dodałam go również do maści do suchych dłoni. Ogólnie twardy olej więc trzeba go troszkę rozgrzać przed wyciśnięciem, ale bardzo silnie regeneruje i uelastycznia skórę :)


ak
11 sierpnia 2015

Świetne właściwości. Polecam.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl