Olej Moringa NATURALNY

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena brutto: 13,90 zł 13.90
Cena netto: 11,30 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Olej z nasion "drzewa cudu" wysokoceniony w kosmetyce ze względu na swoje unikalne właściwości. Jest to bardzo lekki olej, doskonale rozprowadzający się na skórze, idealnie nadający się do masażu. Olej Moringa można stosować między innymi w produktach antyaging, kosmetykach do włosów, do produkcji mydeł oraz w olejkach aromaterapeutycznych.

Pierwsze zapiski dotyczące stosowaniu oleju Moringa w kosmetyce pielęgnacyjnej pochodzą sprzed roku 1400 p.n.e. Stosowano wtedy, jako środek przeciwko zmarszczkom olej Moringa zmieszany z kadzidłem, ciborą zmienną (uprawianą obecnie w doniczkach i popularnie zwaną papirusem) i sfermentowanym sokiem roślinnym. 

INCI Moringa Oleifera Oil

Olej otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion drzewa Moringa. 

Koncentracja w produkcie kosmetycznym 
Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.  

Postać

Olej o lekko żółtawym kolorze, bardzo lekki, o delikatnym orzechowym zapachu i słodkawym smaku. Nie jest wrażliwy na podgrzewanie, bardzo odporny na jełczenie. 
 
Skład
Głównym kwasem tłuszczowym w oleju Moringa jest kwas oleinowy (C18:1) – zawartość od 65 do 85% wszystkich kwasów oraz inne kwas nienasycone. 

Zastosowanie
Olej Moringa to bardzo stabilny olej nośnikowy, w składzie podobny do oliwy z oliwek ale o wiele bardziej od niej lekki (łatwiej wchłanialny). Jest naturalnym środkiem przeciwutleniającym o wyjątkowych właściwościach wygładzających i zmiękczających skórę. 
Olej Moringa jest polecany do stosowania jako środek pielęgnujący włosy – wystarczy na zwilżone włosy nałożyć olej i masować skórę głowy a następnie zmyć olej – w ten sposób czyścimy i nawilżamy skórę oraz włosy. 
Ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze jest chętnie stosowany jako olej bazowy do masaży. Olej Moringa bardzo łatwo się łączy z olejkami eterycznymi, olej ten potrafi związać w sobie najbardziej lotne związki organiczne, Dzięki temu w trakcie masażu cały czas można odczuwać górną nutę olejku eterycznego. 
Olej Moringa w produktach do pielęgnacji skóry ułatwia oczyszczanie porów, rozświetla skórę, wygładza zmarszczki i zapobiega wiotczeniu skóry twarzy, oczyszcza twarz, zapobiega powstawaniu wągrów, stabilizuje wydzielanie sebum oraz usuwa efekty zmęczenia skóry. 
Olej Moringa posiad ponadto związki antyseptyczne i przeciwzapalne – ułatwia gojenie się skóry po różnych uszkodzeniach (mechaniczne, oparzenia słoneczne, ugryzienia owadów itp.)

Przechowywanie

Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju suchym i chłodnym miejscu. UWAGA - olej przechowywany w lodówce tężeje.

Przykładowe recepury:

 

Olejowe serum anty-aging

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (4)

16 listopada 2015

Olej, który obowiązkowo znajduje się w każdym moim serum. Nakładam na noc i zauważam znaczną poprawę - uspokojona skóra, mniej trądziku, grudek podskórnych, zwężone pory, a krostki które już wydusiłam prawie całkowicie znikają. Doskonały dla trądzikowców i osób z problemami skórnymi :) Dla mnie jeden z podstawowych olei w kosmetyce :)

11 listopada 2020

Wspaniały olej, nie jest tłusty, dobrze się wchłania, stosuje na wlosy i twarz razem z kwasem hialuronowym i kolagenem . Jestem bardzo zadowolona z produktów zakupionych u Was, a przesyłki chyba są teleportowane bo przychodzą tak szybko.

8 grudnia 2021

Olej moringa nawilża i uspokaja moją skórę lepiej niż wszystkie substancje nawliżające (a probowalam kwas hialuronowy, pantenol, mocznik, gliceryna etc). Uwielbiam!

23 września 2023

Olej ma świetny słodkawy zapach, bardzo dobrze się wchłania. Skóra jest nawilżona.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium