Masło Kakaowe SUROWE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 8,90 zł 8.90
Cena netto: 7,24 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.92603
Producent: -
Kod produktu: kakao surowe

Opis

INCI Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Masło to otrzymuje się z owoców kakaowca Theobroma cacao. Pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największymi producentami kakao są kraje afrykańskie, zlokalizowane u wybrzeży Zatoki Gwinejskiej (Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria). Plantacje znajdują się także w obszarach równikowych Azji oraz Ameryki Środkowej (Ekwador, Brazylia, Dominikana, Kolumbia, Meksyk). Owoce po ok. pięciomiesięcznym okresie dojrzewania są ścinane. W celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się kolejno procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałość, wykorzystywana jest do produkcji kakao.

Koncentracja w produkcie kosmetycznym
Do 80%, zalecamy stopić masło z innymi olejami.

Postać
Jest to tłuszcz o konsystencji masła, kruche, beżowo-brązowe o przyjemnym, intensywnym zapachu kakao i łagodnym smaku. 

Skład
- glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych;
- wolne kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, oleinowy, kwas linolowy) 
- sterole roślinne;
- tokoferole;

Zastosowanie
Masło kakaowe zastosowane wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. Masło kakaowe znajduje zastosowanie w wielu surowcach kosmetycznych. W surowcach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry.
Doskonały do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała- dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady.
 
Masło kakaowe jest też powszechnie stosowane w produkcji mydeł.
 
Masło kakaowe jest zbyt twarde żeby mogło być od razu stosowane na skórę, topi się co prawda pod wpływem ciepła ciała ale bardzo ciężko (przy użyciu noża) można go wyjąć z opakowania.  W celu rozmiękczenia zalecamy stopić go i dodać ok. 10 - 20% płynnego oleju roślinnego. 

Liczba zmydlania 136 mg NaOH / g oleju
 
Przechowywanie
W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Przykładowe zastosowanie: 

Kule kąpielowe SPA 
 
Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (3)

7 stycznia 2016

Masło jest twarde i gęste dzięki temu wydajne i świetnie gruntuje wszelkie mieszanki kremów i balsamów. Cudowny zapach czekolady

2 marca 2019

Rozmiękczyłam je nieco dodatkiem oleju konopnego, ale 60ml na 200 masła kakowego to zbyt mało. Stwardniało i tak. Trzeba było skrobać łyżeczką. Na szczęście na dłoniach bardzo szybko mięknie i staje się oleiste. Doskonale wchłania się na suchej skórze. Pozostawia lekki film na skórze wygładzając ją bardzo szybko. Pękały mi boleśnie opuszki palców zanim zaczęłam je stosować. Bardzo szybko zauważyłam, iż pęknięcia przestają boleć i goić zaczęły się błyskawicznie. Doskonałe do stóp, zniszczonych i spękanych dłoni oraz do ust. Do ciała także dobre, ale trzeba mieć cierpliwość, by nim się wysmarować.

7 czerwca 2019

Masełko jest w moim domu od dzieciństwa, nadaje piękny brązowy kolor opalenizny, chroni przed poparzeniem słonecznym i nawilża. Polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium