Lipoglicyna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 12,40 zł 12.40
Cena netto: 10,08 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 
INCI Capryloyl glycine
Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen.Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 
Lipoglicyna jest lipoaminokwasem otrzymanym z kwasu pochodzącego z oleju kokosowego i naturalnej glicyny. Lipoamonokwasy posiadają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne – są tak skuteczne jak nadtlenek benzoilu jednakże nie powodują nadmiernego wysuszenia i podrażnienia skóry. Wykazano skuteczność lipoglicyny wobec bakterii powodujących trądzik młodzieńczy (Ureate staphylococcusPropionibacterium acnes). Ponadto lipoglicyna hamuje wydzielanie sebum. Lipoglicyna na powierzchni skóry współtworzy kwaśną warstwę ochronną odpowiedzialną za odpowiedni odczyn skóry. 

Postać
Biały proszek, pozbawiony zapachu. Rozpuszczalny w olejach, nierozpuszczalny w wodzie. Przy wprowadzaniu do fazy olejowej należy mieszaninę podgrzać. 
Gęstośc nasypowa 0,37 g/ml

Zastosowanie w kosmetykach
Zalecany poziom stosowania lipoglicyny – do 2%. Należy dodawać ja do fazy olejowej w podwyższonej temperaturze. 

Przechowywanie
Przechowywać w warunkach pokojowych w szczelnie zamkniętych opakowaniach, unikać wilgoci i bezpośredniego światła.

Receptury:
Preparat punktowy na zmiany trądzikowe

Opinie o produkcie (2)

18 marca 2021

Nie udało mi się jej rozpuścić w fazie olejowej - nawet przy niemal 100 stopniach Celsjusza przy intensywnym, długim mieszaniu. Jak przestawałam mieszać, płatki (wyglądały na "lepkie") lipoglicyny opadały na dno naczynia z fazą olejową. Udało mi się, jak zazwyczaj w przypadku surowców, które "niby rozpuszczają się w oleju po podgrzaniu, ale ciężko" rozpuścić lipoglicynę w propanediolu. Też nie było łatwo (mieszając minutę i podgrzewając w kąpieli wodnej doszłam do prawie 70 stopni), ale w końcu udało się uzyskać klarowny roztwór. Przy ochładzaniu wyraźnie krzepł/gęstniał i mętniał, więc całość procesu tworzenia emulsji warto rozegrać na ciepło.

22 marca 2021

Dzień dobry, Dziękujemy za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat surowca, świetnie, że udało się uzyskać klarowny roztwór. Pozdrawiam, Grzegorz ZSK

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium