Kwas ferulowy





Opis
Kwas ferulowy jest naturalnym składnikiem wielu roślin, znajduje się np. w nasionach kawy, ryżu, pszenicy, owsa. Nazwa pochodzi od kopru olbrzymiego - Ferula communis. Kwas ferulowy jest odpowiedzialny za eliminowanie wolnych rodników, chroni komórkę przed wpływem aktywnych form tlenowych, przeciwdziała starzeniu się komórek na skutek uszkodzenia przez rodniki. Znajduje zastosowanie w kosmetykach anty-aging i chroniących przed działaniem promieniowania UV.
INCI Ferulic Acid
Postać
Jasnożółty, drobny proszek. Rozpuszczalny w alkoholu etylowym (spirytusie rektyfikowanym).
Gęstość nasypowa ok. 0.15 g/ml, łyżeczka 1 ml waży około 0.15 g, łyżeczka 5 ml waży około 0.75 g
Zastosowanie
Zalecane stężenie w produktach kosmetycznych - do 1%
Kwas ferulowy, stosowany w kosmetykach, łatwo wchłania się w skórę. Jest zaliczany do naturalnych związków o działaniu antyoksydacyjnym (wraz z kwasem askorbinowym - witaminą C, pochodnymi tokoferolu - witaminą E, karetonoidami - witaminą A). Ze względu na stabilizujące właściwości kwas ferulowy polecamy stosować wraz z witaminą C (kwas askorbinowy dzięki dodatkowi kwasu ferulowego jest stabilniejszy i bardziej efektywny).
Przykładowe receptury
Przechowywanie
Kwas ferulowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chroniąc przed wilgocią, unikając źródeł światła i ciepła.