Ekstrakt wzmacniający włosy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 8,70 zł 8.70
Cena netto: 7,07 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4
Kod produktu: SKLEPINT_21CD1686E5F

Opis

15 ml ekstraktu o działaniu wzmacniającym włosy.

Składniki: 

• Brazylijski żeń-szeń - Pfaffia paniculata - jest to roślina występująca głównie w Brazylii. Ekstrakt z korzenia zawiera głównie saponiny o bardzo wysokiej aktywności biologicznej. Zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów jest chronione francuskim patentem (wzmacnianie włosów, ochrona przed wypadaniem, zapobieganie i hamowanie łysienia). 

• Eleuterokok kolczysty - Eleutherococcus senticosus - zwany także Syberyjskim żeń-szeniem. Ekstrakt otrzymywany z kłącza i rozłogów, zawiera glikozydy, skrobię, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez i saponiny. W kosmetyce stosuje się wyciągi ze wzglądu na działanie tonizujące, uelastyczniające i ujędrniające. Wchodzą one w skład kosmetyków przeciwzmarszczkowych, które przeznaczone są dla cery z oznakami starzenia się. Doskonale pielęgnuje skórę, stymuluje odnowę komórkową, działa imunostymulująco i rewitalizująco, a także poprawia mikrokrążenie i chroni przed wolnymi rodnikami. Używana także do pielęgnacji zniszczonych i osłabionych włosów, szczególnie po zabiegach fryzjerskich trwałej ondulacji, farbowaniu itp. 

• Skrzyp polny - Equisetum arvense - Surowcem jest ziele zawierające saponinę steroidową ekwizytynę, flawonoidy, fenolokwasy - kwas kawowy i rozpuszczalne związki krzemu. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, uszczelniające, ściągające, mineralizujące. Używany do okładów na trudnogojące się rany, owrzodzenia, oparzenia i stłuczenia. Działa oczyszczająco na skórę, pomocny w pielęgnacji trądziku i wyprysków skórnych, regeneruje. Wpływa na elastyczność i odporność naskórka. Występujący w ekstrakcie krzem stosuje się w przypadkach różnych stanów zapalnych, trądzika różowatego, schorzeń skóry, grzybic, łupieżu, kruchości paznokci, wypadania włosów i innych. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry - poprawia wygląd skóry, zapobiega przedwczesnemu zwiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, zwiększa wytrzymałość paznokci i wpływa na ich wzrost.

• Pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica - ekstrakt z liść pokrzywy bogaty jest przede wszystkim w sole mineralne (związki wapnia, magnezu żelaza, cynku, miedzi), witaminy (C, B2, B5), flawonoidy oraz kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Sole mineralne wpływają na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Pokrzywa obecna jest w wielu preparatach kosmetycznych , które regenerują skórę twarzy, odmładzają. Polecana przy łojotokowym zapaleniu skóry głowy, łupieżu, zapobiega łysieniu, regeneruje naskórek.

• Kłącze perzu - Rhizoma agropyri - roślina jest uporczywym chwastem polnym. Ekstrakt z perzu zawiera fruktozę i trytycynę (polifruktan), mannitol oraz śluz i śladowe ilości olejku eterycznego. Zawiera rozpuszczalne sole krzemu, potasu i glinu. Surowiec bogaty jest także w witaminy z grupy B. Ekstrakt z perzu zalecany jest do wszelkich produktów kosmetycznych o działaniu nawilżającym. Perz zawiera znaczne ilości soli potasu i glinu, dzięki czemu posiada właściwości mineralizujące. Ze względu na obecność krzemu, ekstrakt z perzu nadaje się do produktów ujędrniających i regenerujących naskórek. Stosowany na porost włosów i wzmocnienie cebulek włosowych.

• Pochrzyn włochaty - Dioscorea villosa - ekstrakt zawiera saponiny steroidowe, substancje wykazujące działanie zbliżone do progesteronu. Składnik kremów poprawiających jędrność skóry. Działa odbudowująco i regenerująco na strukturę włosa.

• Przestęp biały - Bryonia alba - ekstrakt z korzenia, który zawiera fitosterole, triterpeny i glikozydy. Ekstrakt działa korzystnie na cebulki włosa, powodując lepsze ukrwienie skóry i odżywienie włosów.

• Aloes zwyczajny - Aloe barbadensis - aloes zastosowany miejscowo działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco. Wygładza i ujędrnia skórę, regeneruje ją, utrzymuje wilgotność, działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne. Regeneruje i ujędrnia skórę, łagodzi jej podrażnienia, dlatego wskazany jest dla cery suchej, trądzikowej dojrzałej i z problemami dermatologicznymi. Nawilża, uelastycznia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu a także likwiduje łupież.

• Keratyna - Keratin – białko będące charakterystycznym składnikiem naskórka, włosów i paznokci. Nie rozpuszcza się w wodzie i cechuje je duza odporność na działanie czynników chemicznych i fizycznych. Cząsteczki keratyny zbudowane są głównie z aminokwasów. Keratyna w postaci aminokwasów rozpuszczalnych w wodzie jest stosowana w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Wzmacnia regeneruje strukturę uszkodzonych włosów, przywraca im połysk i zdrowy wygląd.

• Proteiny jedwabiu - Silk aminoacids - proteiny jedwabiu wpływają na utrzymywanie i przywracanie sprężystości oraz elastyczności skóry. Przeciwdziałają zmianom degeneracyjnym towarzyszącym procesowi starzenia się skóry. Ważną cechą jedwabiu jest także zdolność zatrzymywania wody w naskórku. Zhydrolizowane białko jedwabiu tworzy na powierzchni włosów i skóry film ochronny zmniejszający szorstkość naskórka i włosów oraz chroni przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Proteiny stymulują także procesy metaboliczne w tkankach podskórnych.

• Lecytyna Lecithin – niezbędna do tworzenia liposomów, otrzymana z soi.
• D-pantenol  jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia. 
• Sorbitol – substancja nawilżająca i stabilizująca.
• Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości. 

Skład INCI: 
Aqua, Herb extracts: Pfaffia Paniculata, Eleutherococcus Senticosus, Equisetum Arvense, Urtica Dioica, Rhizoma Agropyri, Dioscorea Villosa, Bryonia Alba, Aloe Barbadensis; Propylene Glycol, Lecithin, D-panthenol, Sorbitol, Trilaureth-4-phosphate, Citric Acid, Keratin, Silk Amino Acids, Phenoxyethanol, Ethylhexylgycerin

Wygląd i konsystencja:
Jednorodna, nieprzezroczysta, rzadka ciecz, dopuszczalny niewielki osad

Barwa:
Jasnobeżowa do beżowej

Zapach:
Słaby, delikatny, charakterystyczny dla użytych surowców

 pH wyrobu: 5,30 – 6,80

gęstość 1.0 g/ml 

Zastosowanie:

ABC stosowania liposomów  

Ekstrakt wzmacniający włosy stosowany jest w kosmetyce pielęgnacyjnej w emulsjach (mleczka, kremy, balsamy) oraz w żelach i płynach pielęgnacyjnych.Niezgodny z wyrobami spirytusowymi oraz detergentowymi. 

Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%)

Zalecane pH gotowego kosmetyku - 4 - 8

Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40ºC. 

Odżywka do włosów suchych i  zniszczonych 

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze od 5 do 20ºC  

Produkt jest konserwowany chemicznie ponieważ liposomy są bardzo wrażliwe na działanie mikroorganizmów. Zastosowano kompleks konserwantów tak by były skuteczne i działały w minimalnym stężeniu.

Opinie o produkcie (4)

14 października 2011

Witam! z odżywki na bazie ekstraktu jestem zadowolona, chociaż nie stosuję jej po umyciu włosów tylko przed. Chyba coś źle połączyłam skladniki, bo wyszła mi dość rzadka, ale włosy po niej są gładsze i bardziej błyszczące. A czy można prosić jeszcze o odżywkę do NAPRAWDĘ wypadających włosów? Ja sama nie umiem wymyślić :(

3 maja 2012

Dodaję do odżywki do włosów, już od dwóch miesięcy i widzę wyraźną poprawę, na mnie działa, polecam.

8 lutego 2016

Witam! jak jeszcze można stosować ten ekstrakt?czy można dodać do gotowych wcierek do włosów?

30 września 2018

Ten ekstrakt to cudo.Do tej pory do odżywki dodawałam tylko kwas hial.+d-panthenol. Włosy po wychnięciu bardzo ładne, gładkie itd.aLe miałam problem z rozczesywaniem. Do dodaniu do w/w mieszanki dodałam własnie ten ekstrakt , i nareszcie rozczesałąm bez problemu :) Zamówię na pewno natepną buteleczke.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium