Ekstrakt wyszczuplający

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 9,20 zł 9.20
Cena netto: 7,48 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

15 ml ekstraktu o działaniu wyszczuplającym i ujędrniającym - pobudzającym skórę do zintensyfikowania zużycia tłuszczów.

Składniki: 

• Bluszcz pospolity - Hedera helix - ekstrakt z liści ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, rozkurczowe i przeciwbólowe. Wykazuje dużą zdolność przenikania w głąb skóry, drenuje tkanki, uaktywniając przepływ limfy. Hedragenina - flawonoid zawarty w ekstrakcie powoduje nadaktywność komórek, czyli zwiększenie zapotrzebowania na energię a co za tym idzie spalanie nadmiaru tłuszczu. Saponiny zawarte w bluszczu przyśpieszają usuwanie tłuszczu i toksyn nagromadzonych w tkance skórnej. Bardzo cenną właściwością ekstraktu z bluszczu jest poprawa wchłaniania innych składników preparatów kosmetycznych przez skórę. Ekstrakt powszechnie stosowany jest w kosmetykach. odchudzających i antycellulitowych.

• Rose apple - Syzygium Jambos - ekstrakt z południowoindyjskiej rośliny (obecnie uprawianej intensywnie w Kalifornii), w starożytnych Indiach stosowano wyciąg z liści przy pielęgnowaniu ran, ekstrakt znajduje zastosowanie w kosmetykach gdzie potrzebna jest stymulacja skóry, pobudzanie do regeneracji.

• Bylica boże drzewko - Artemisia abrotanum - ekstrakty z ziela mają działanie tonizujące, wzmacniające, antyseptyczne i regulujące przemianę materii. Wyciąg z ziela poprawia krążenie krwi w skórze, działa przeciwzapalnie.

 Ruszczyk kolczasty - Ruscus aculeatus - wyciąg z korzenia, który zawiera saponinę o nazwie ruscyna. Ruscyna wzmacnia i uszczelnia naczynia żylne. Zapobiega nadmiernemu poszerzaniu się naczyń żylnych i ich nieszczelności. Ekstrakty z ruszczyka nadają się również do długotrwałej terapii nadmiernej przepuszczalności i kruchości naczyń krwionośnych. Ruszczyk efektywnie obkurcza naczynia krwionośne i je uszczelnia może być polecany w pielęgnacji teleangiektazji, trądzika różowatego, łagodzi objawy alergii. Wykazuje działanie rozluźniające, zapobiega zaczerwienieniom i podrażnieniom. Chłodzi i działa przeciwzapalnie. Stosowany w kosmetykach ujędrniających i antycellulitowych, w pielęgnacji niewydolności naczyń żylnych i limfatycznych.

• Kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum - ekstrakt z kasztanowca stosowany w kosmetyce uzyskuje się z kwiatów, kory i liści. Bioflawonoidy zawarte w ekstrakcie hamują aktywność enzymu hialuronidazy, odpowiedzialnego za rozkład kwasu hialuronowego w skórze co powoduje szybsze starzenie się skóry. Inne zawarte w ekstrakcie składniki wraz z najbardziej znaną eskuliną zmniejszają nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych i przywracają ich elastyczność. Przywracając właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawią tym samym krążenie. Ponad to ekstrakt działa przeciwświądowo, przeciwobrzękowo. Jest tez naturalnym filtrem słonecznym absorbującym promieniowanie UVB.

• Algi - Algae - wyciągi z alg mają szeroki zakres działania. Przywraca równowagę wodno-mineralną, nawilżają, likwidują obrzęki, poprawiają elastyczność i jędrność, regulują pH skóry i wzmacniają naczynia włosowate. Zawarte w wyciągu z alg składniki przyśpieszają rozpad tłuszczów, a co za tym idzie ułatwiają zwalczanie cellulitu. Dlatego też doskonale nadaje się na kuracje antycellulitowe, odmładzające, pomocne w walce ze zbędnym tłuszczem.

• Morszczyn pęcherzykowaty - Fucus vesiculosus - glon morski zaliczany do brunatnic. Surowcem jest plecha morszczynu. Ekstrakt z morszczynu zawiera jod, brom, witaminy i mikroelementy. Jest nieodzownym składnikiem preparatów wyszczuplających. Ponadto działa nawilżająco i regenerująco. Odżywia, oczyszcza i ujędrnia skórę.

• Guarana - Paullinia cupana - nasiona tej rośliny zawierają kofeinę oraz witaminę B3 – składniki, które mają działanie pobudzające, zmniejszają obrzęki oraz wspomagają proces oczyszczania ciała z toksyn. Kofeina zawarta w ekstrakcie ma doskonałe właściwości drenujące - pobudza mikrokrążenie skórne. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, zmniejsza obrzęki. Kofeina z powodzeniem używana jest w kosmetykach dla suchej i wrażliwej skóry. 

• Nostrzyk żółty - Melilotus officinalis – ekstrakt ziela nostrzyka zawiera kumaryny, garbniki, śluzy flawonoidy, alantoinę, kwas moczowy, sole mineralne. Surowiec wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi, łagodzi stany zapalne. Zmniejsza obrzęki i stany zapalne tkanki podskórnej.

• Argininia - Arginine - aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów, jest to prekursor tlenku azotu - substancji stymulującej wzrost włosów. W produktach do pielęgnacji skóry jest stosowana ze względu na właściwości nawilżające (składnik NMF – naturalnego czynnika nawilżającego).
• Kofeina - Coffeine - zawarta w ekstrakcie ma doskonałe właściwości drenujące - pobudza mikrokrążenie skórne. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, zmniejsza obrzęki. Kofeina z powodzeniem używana jest w kosmetykach dla suchej i wrażliwej skóry. Badania wskazują, że zastosowanie kofeiny w kosmetykach do pielęgnacji włosów zmniejsza, spowalnia łysienie męskie.

• Lecytyna Lecithin – niezbędna do tworzenia liposomów, otrzymana z soi.
• D-pantenol  jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia. 
• Sorbitol – substancja nawilżająca i stabilizująca.
• Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości. 

Skład INCI: 
Aqua, Herb extracts: Hedera Helix, Syzygium Jambos, Artemisia Abrotanum, Ruscus Aculeatus, Aesculus Hippocastanum, Algae, Fucus Vesiculosus, Paullinia Cupana, Melilotus Officinalis; Propylene Glycol, Lecithin, D-panthenol, Sorbitol, Caffeine, Arginine, Trilaureth-4-phosphate, Citric Acid, (0.5% Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin - konserwant)

Wygląd i konsystencja:
Jednorodna, nieprzezroczysta, rzadka ciecz, dopuszczalny niewielki osad

Barwa:
Beżowa do jasnobrązowej

Zapach:
Słaby, delikatny, charakterystyczny dla użytych surowców

 pH wyrobu: 5,30 – 6,80

gęstość 1.0 g/ml 

Balsam wyszczuplający  

Zastosowanie:

ABC stosowania liposomów  

Ekstrakt wyszczuplający stosowany jest w kosmetyce pielęgnacyjnej w emulsjach (mleczka, kremy, balsamy) oraz w żelach i płynach pielęgnacyjnych.Niezgodny z wyrobami spirytusowymi oraz detergentowymi. 

Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%)

Zalecane pH gotowego kosmetyku - 4 - 8

Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40ºC. 

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze od 5 do 20ºC  

Produkt jest konserwowany chemicznie ponieważ liposomy są bardzo wrażliwe na działanie mikroorganizmów. Zastosowano kompleks konserwantów tak by były skuteczne i działały w minimalnym stężeniu.

Przykładowe zastosowanie: 

Balsam wyszczuplający   

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium