
Ponieważ kwas hialuronowy wielkocząsteczowy działa najskuteczniej zmieszany wraz z kwasem niskocząsteczkowym polecamy przygotowanie wcześniej odpowiedniego roztworu i używanie go później we wszelkich recepturach z kwasem HA.
Aby otrzymać roztwór zawierający 1% kwasu HA wielkocząsteczkowego i 0.33% kwasu małocząsteczkowegno należy zmieszać składniki w następujących proporcjach:
Mieszanina 3:1 otrzymana z 1% roztworu kwasu HA | |
---|---|
30 ml r-ru kwasu HA wielkocząsteczkowego
|
0.1g - 0.25ml kwasu małocząsteczkowego |
65 ml
|
0.2 g - 0.5 ml |
120 ml
|
0.4 g - 1 ml |
220 ml
|
0.7 g - 1.75 ml |
Ponieważ roztwór kwasu wielkocząsteczkowego posiada już konserwanty, mieszanina taka będzie trwalsza niż roztwór otrzymany poprzez zmieszanie kwasów wielko i małocząsteczkowych i rozpuszczenie w wodzie. (Surowiec ten jast bardzo podatny na zakażenie mikroorganizmami - jest to bardzo dobra pożywka dla grzybów i bakterii).
Kwas HA małocząsteczkowy dostępny jest w opakowaniach 0.5 g więc można taką porcję podzielić na 5 części i zastosować do pięciu butelek kwasu 1% lub wzbogacić 120 ml roztworu (otrzymamy wtedy roztwór zawierający 1% kwasu HA wielkocząsteczkowego i 0.4% kwasu małocząsteczkowego)
W przypadku stosowania kwasów HA bez konserwantów polecamy robienie bardzo małych porcji (tygodniowych) i przechowywanie gotowych roztworów w lodówce.
Mieszanina 3:1 otrzymana z czystych kwasów HA | |
---|---|
0.3g - 1.5ml kwasu HA wielkocząsteczkowego
|
0.1g - 0.25ml kwasu małocząsteczkowego |
29.6ml wody
|
|
porcja 30 ml |